Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zatočený jahodovo kefírový dort

I bez dortové formy můžete upéct krásný kulatý dort. Vypadá to složitě, ale je to vlastně velmi jednoduché. Stočíte z jednoho pruhu roládku a v motání budete pokračovat dalšími plátky. Jednotlivé pláty jsou protkány šlehačkovým krémem a jahodami.

Hodnocení receptu je 5,0 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 48 min Doba tepelné úpravy: 12 min

60 min (48 min příprava + 12 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 606 kJ /
3 491 kcal
Bílkoviny73,19 g
Tuky171,83 g
Vláknina13,00 g
Cholesterol 1,34 g
Sodík 806 mg
Sůl2,31 g
Sacharidy406,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 190 °C. Krok 2: Z vajec, cukru a vanilkového cukru umícháme hustý krém, do kterého prosejeme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme do hladka a vlijeme na plech vyložený pečicím papírem. Urovnáme a dáme péci na cca 10-12 minut. Krok 3: Po upečení překlopíme korpus na pocukrovanou utěrku a papír opatrně odstraníme. Necháme vychladnout. Krok 4: Jahody nakrájíme na plátky, nějaké necháme na ozdobu. Dáme nabobtnat želatinu. Krok 5: Rozmícháme kefír, citronovou šťávu, 100 g cukru a vanilkový cukr. Krok 6: Na krém rozmícháme nabobtnalou želatinu, ve 4-5 lžících kefíru a vmícháme do hmoty. Dáme chladit a až krém začne želírovat, vmícháme do něj ještě 200 ml ušlehané smetany. Dáme do lednice. Krok 7: Upečený a vychladlý plát nakrájíme podélně na 5 stejně širokých pruhů. Potřeme je krémem z jedné strany. Krok 8: Skládat budeme na dno dortové formy. První stočíme doprostřed, zvenku ho opět potřeme a kolem něj obtáčíme ostatní a vždy zvenku opět trochu namažeme. Ohradíme dortovým prstencem. Krok 9: Jahody vtlačujeme do krému mezi pláty (viz obrázek). Krok 10: Celý povrch potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout nejméně na 3 hodiny do lednice. Krok 11: Nakonec ušleháme 250 ml smetany se ztužovačem, potřeme dort vyjmutý z formy a dozdobíme.

TIP: Jak na dort bez formy

Zveřejněno 14. 4. 2012

Poznámka autorky 1974andrea

Z časopisu Nejlepší recepty - staré vydání

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zatočený jahodovo kefírový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xn8o

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zatočený jahodovo kefírový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xn8o

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (59)

1974andrea
Díky :-)

maja f:Myslíte ten plát? Na klasickém velkém plechu, tuším, že je 34 x 28cm nebo tak nějak.;-)

Na jak velkém plechu jste to prosím pekla?

HankaCh:Hani, tak to jsem moc ráda, s tím kiwi by to vypadalo hezky;-). Díky za vyzkoušení:-K

1974andrea: Tak Andreo byl naprosto vynikající, jen forku jsem jaksi nestihla. Akorát jsem si říkala, že příště by to chtělo ty hrušky povařit v červeném víně, aby to trochu chytlo barvu, zanikaly v tom bílém krému. A i s kiwi by to nemuselo být špatné:-K

HankaCh:Tak Hani:-K, doufám, že se povede a čekám na fotečku;-)

Dortík se mi právě chladí v lednici, ale udělala jsem ho v takové podzimní úpravě, do kefíru místo citronu jsem dala vaječní likér a skořici a je prokládaný kořeněnými hruškami, uvidíme jaký bude.
Jestli mohu tak já jako líná kuchařka jsem nenechávala krém tuhnout a nemazala ty pruhy, dělala jsem to jednodušeji a bylo to hned, stočila jsem pruh a postavila do formy, lžící prolila krémem, na to jsem nasadila a obtočila s mezerami další, prolila atd. až do konce.:-K

Bahula:Díky Evi:-K

Krásný receptík. Z kefíru je dobrý, rychlý a hlavně levný krém :yes::yes::yes:+

Gabriela:Já to množství nedokážu odhadnout, ale myslím, že jeden sáček by měl stačit. Plátkovou mají všude, kde práškovou, určitě ji najdete;-)

Krásný den přeji,
šla by plátková želatina nahradit tou z prášku co se vaří? Kolik deka je 10 plátků želatiny? Tu plátkovanou ani nevím kam bych šla koupit. děkuji

Jane:No vidíte a nám chutnal moc, myslím si, že chuťově je velmi vyvážený. A krém byl na vás moc kyselý nebo z jakého důvodu vám nechutnal:-(, pokud se mohu zeptat?

Bohužel nás neoslovil:-( krém nechutnal, opakovat určitě nebudu.:-(

rebeka:Nadi, však jsem na tebe myslela, že kdybych byla někde blíž, kus bych ti dovezla. Byla jsi zrovna ve stavu nemohoucím;-)

ty, zrovna ty budeš vykládat, že neumíš dělat moučníky:-!:-!:-!:-?:-? pchááááááá:-!:-!:-! už ti nevěřím ani fň:-//:-!
náádhera nadýchaná, něžná, vynikající a ... já nemám:-?:-?:-(:-(;-(:-D:-D:-D:-D

Tématické fráze:
kefírový dort, kefírový korpus, dorty k narozeninám pro dívky, dorty recepty, dort z kefíru, korpus z kefiru, dort k 85 narozeninam, jak nahradit platkovanou zelatinu, kefírový korpus na dort, škrobový ztužovač šlehačky, zatočený korpus na dort, jahodový dort, jak nahradit plátkovou želatinu, dort s jahodami, recepty na dorty, korpus na dort z kefiru, dorty k 85 narozeninám, prace s platkovou zelatinou, kefirovy jahodovy kolac, kefírový koláč s jahodami

Suroviny:
vejce, cukr vanilkový, cukr, mouka polohrubá, moučka škrobová, kypřící prášek, kakao, mléko kefírové, šťáva citronová, cukr, cukr vanilkový, smetana ke šlehání, želatina, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, jahody

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu