Jemná mandlová vánočka
Tahle královna Vánoc na vaší slavnostní tabuli nemůže v žádném případě chybět. Je krásně vláčná, voní po másle a mandlích. Její příprava nezabere příliš mnoho času, jen se možná trochu zapotíte u jejího zaplétání. Ale podle přiloženého návodu to jistě zvládnete.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 887 kJ / 4 753 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,30 g |
Tuky | 176,10 g |
Vláknina | 35,20 g |
Cholesterol | 793 mg |
Sodík | 1,83 g |
Sůl | 4,49 g |
Sacharidy | 660,16 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem (pozor, ne horkým) a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Až kvásek vzejde, přidáme do mísy roztavené a vychladlé máslo, hrst rozinek předem namočených v rumu, oloupané a umleté mandle a ostatní ingredience, promícháme vařečkou až se všechno spojí a dále vypracujeme rukama ve vláčné těsto.
Krok 3: Necháme kynout hodinu na teplém místě.
Krok 4: Po vykynutí krátce těsto prohněteme, uválíme válec a rozdělíme na 7 kusů. Ze čtyř kusů upleteme spodní pletenec (návod viz. odkaz v poznámce). A ze tří kusů upleteme klasický copánek.
Krok 5: Spodní pletenec přendáme na vymazaný plech, hranou dlaně uprostřed po celé délce uděláme žlábek a položíme na něj horní copánek.
Krok 6: Zapneme troubu na 180 °C. Necháme na plechu ještě chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem.
Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Zveřejněno 8. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jemná mandlová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VnBW
Moje poznámka
Jemná mandlová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VnBW
Nejnovější recepty
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Kapustový závitek s houbami a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Brokolicový nákyp s mrkví a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Obalený květák z remosky
Přidáno před 3 hodinami
Sušenky z mandlové mouky
Přidáno před 8 hodinami
Bryndzové pirohy
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suz4n před 25 minutami
Španělské ptáčky se smetanovou omáčkou
Andyzvesnice před 41 minutami
Netradiční cibulačka se žampiony
Andyzvesnice před 43 minutami
Pikantní čočka
Karel849 před 48 minutami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
JanaVoza před 2 hodinami
Panenka s mačkaným hráškem a pečeným bramborem
Benetka před 3 hodinami
Tvarohové tiramisu
3M_BOYKA před 4 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
evavolflova před 5 hodinami
Koka sušenky
faluska před 6 hodinami
Tématické fráze:
úžasná vánočka ze tří copů,
luxusní vánočka,
kynutá vánočka,
vánočka recept,
vánočka kynutá přes noc,
co s nedopečenou vánočkou,
kynutí vánočky přes noc,
nedopečená vánočka,
kynutí vánočky,
mandlová mouka kde koupit,
nejlepší vánočka,
měkká vánočka,
vanocka bez vazeni,
nej vanocka,
recept na vánočku,
vanocka recept ze sesti copanku,
recepty kynutá vanočka,
recept na mandlovou vanocku,
domácí mandlová vánočka,
recept na jemnou vánočku
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
mléko,
droždí,
vejce,
žloutek,
máslo,
rozinky,
rum,
sůl,
ořech muškátový,
kůra citronová,
mandle,
vejce,
tuk
Komentáře (92)