Dršťková polévka I
Dršťková polévka je tradiční druh české polévky z hovězích drštěk. Uvařit dršťkovou polévku je zdlouhavé, ale tento postup se vyplatí, protože pak máte výbornou polévku, za jakou by se nestyděl ani žádný šéfkuchař.
Suroviny pro 10 porcí
10porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 060 kJ / 2 643 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 212,37 g |
Tuky | 133,31 g |
Vláknina | 17,10 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 459 mg |
Sůl | 1,10 g |
Sacharidy | 142,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyté a očistěné dršťky nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do studené vody. Přivedeme k varu, vodu slijeme. Dršťky zalijeme znovu studenou vodou, opět přivedeme k varu a slijeme. To opakujeme 3x až 4x.
Krok 2: Potom dršťky zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme, až jsou měkké.
Krok 3: Měkké maso vyjmeme, vývar ponecháme. Po částečném zchladnutí dršťky nakrájíme na nudličky.
Krok 4: Sádlo necháme rozehřát, přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme do světle růžova. Přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Úplně nakonec do ní vmícháme sladkou papriku a odstavíme.
Krok 5: Jíšku zalijeme za stálého prošlehávání metličkou vývarem z drštěk a uvedeme do varu. Pokud bude třeba, tak ještě naředíme vodou, až do požadované konzistence. Tekutiny by měly zhruba být 3 litry, ale můžeme dát i více. Přidáme kmín, mletý pepř a za občasného promíchání pozvolna vaříme 20-30 minut. V průběhu vaření přidáme rozetřený česnek.
Krok 6: Nakonec polévku procedíme (kdo nechce, nemusí), přidáme nakrájené dršťky a ještě necháme provařit. Pokud je třeba, ješte dosolíme, dochutíme a nakonec tepelné přípravy přidáme v dlaních rozemnutou majoránku.
Zveřejněno 23. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dršťková polévka I
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lggv
Moje poznámka
Dršťková polévka I
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lggv
Nejnovější recepty
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 6 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 10 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 12 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 13 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Velikonoční nádivka trochu dietnější
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 3 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Ivulinek před 4 hodinami
Poctivá květáková polévka
boxerka69 před 4 hodinami
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 8 hodinami
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 9 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 9 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 10 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Hanulka@ před 10 hodinami
Bramborový salát s fazolemi
TondaJ před 12 hodinami
Tématické fráze:
dršťková polévka,
dršťková polévka předvařené dršťky,
dršťková polévka z předvařených drštek,
dršťková polévka recept,
dršťková polévka z předvařených,
recepty drštková polévka,
domácí drštková polévka,
držtková polévka,
nejlepší dršťková polévka,
recept na drštkovou polévku,
drštková polívka,
predvarene drstky,
recept drštkova polevka,
dršťková,
polévka dršťková,
držťková polévka z drštěk,
drštková polévka z předvařených drštek recept,
babiččina drštková polévka,
držková polévka,
dršková polévka
Suroviny:
dršťky,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
sůl,
kmín celý,
česnek,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (16)