Babiččina vánočka
Tradiční vánočka, symbol Vánoc a rodinné pohody, potěší svou jemnou, vláčnou strukturou a lahodnou chutí s rozinkami a mandlemi. Ideální ke snídani s máslem nebo k čaji, jako sladká tečka svátečního odpoledne.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 923 kJ / 5 957 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 127,54 g |
Tuky | 244,88 g |
Vláknina | 44,70 g |
Cholesterol | 1,17 g |
Sodík | 287 mg |
Sůl | 0,90 g |
Sacharidy | 788,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do větší misky dáme mouku, uděláme v ní důlek, nasypeme trochu cukru, rozdrobíme droždí, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teple necháme kynout, aspoň 2x přemísíme. Nebo si celou práci ušetříme a těsto nám přichystá pekárna.
Krok 3: Těsto dáme na vál, ještě zpracujeme rukama a rozdělíme na půl. Budeme péct 2 vánočky dvěma způsoby.
Krok 4: Vánočka 1:
Z jedné poloviny těsta vytvoříme bochánek, rukama vyválíme a dáme do sádlem vymazané vánočkové formy. Necháme dostatečně dlouho kynout na teplém místě, přikryté utěrkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 40 minut. Krok 5: Vánočka 2:
Druhou polovinu si rozdělíme na 5 dílků, necháme chvilku odpočinout, rozválíme a zapleteme. Na teplém místě necháme pod utěrkou kynout. Vánočku před vložením do trouby potřeme vejcem a posypeme mandlemi.
Z jedné poloviny těsta vytvoříme bochánek, rukama vyválíme a dáme do sádlem vymazané vánočkové formy. Necháme dostatečně dlouho kynout na teplém místě, přikryté utěrkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 40 minut. Krok 5: Vánočka 2:
Druhou polovinu si rozdělíme na 5 dílků, necháme chvilku odpočinout, rozválíme a zapleteme. Na teplém místě necháme pod utěrkou kynout. Vánočku před vložením do trouby potřeme vejcem a posypeme mandlemi.
Zveřejněno 17. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9GAY
Moje poznámka
Babiččina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9GAY
Nejnovější recepty
Květákový koláč à la pizza bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Chléb z červené čočky s tahini (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Mrkvový beránek a kakaové slepičky a vajíčka
Přidáno 24. 4. 2025 18:59
Ovocná tlačenka
Přidáno 24. 4. 2025 17:49
Kakaové muffiny s borůvkovým tvarohem
Přidáno 24. 4. 2025 17:38
Palačinky s jahodovou omáčkou
Přidáno 24. 4. 2025 17:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Medovník....
PetraBrno před 4 hodinami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Denade před 7 hodinami
Mleté vepřové na způsob kebabu
Sahula před 9 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
PetraBrno před 9 hodinami
Pečený bramborový salát ( teplý)
Lucie1001 před 9 hodinami
Kapusta od babičky
KuchtaPaja před 10 hodinami
Vepřové maso v kapustě v pomalém hrnci
radekfiala před 10 hodinami
Tvarohové lívance
Koffi před 10 hodinami
Slané tvarohové tyčinky
kasicka49 před 11 hodinami
Pomazánka z ředkviček
slunicko166 před 11 hodinami
Tématické fráze:
vánočka do formy,
vánočka do formy recept,
nejlepší vánočka,
nejlepší babiččina vánočka,
babicina vanocka,
vanocka recept,
recept na vánočku do formy,
recept na vánočku,
recept na nejlepší vánočku,
nejlepší vánočka do formy,
vanocka z formy,
vanocka se sadlem,
vánočka recept do formy,
vanocka ve forme,
vánočka z formy recept,
recept vánočka do formy,
jak upéct vánočku,
vánočka do formy recepty,
babičina vánočka recept,
jak se dělá vánočka
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
máslo,
cukr krupice,
žloutek,
droždí,
prášek do pečiva,
rozinky,
mandle,
kůra citronová,
sůl,
vejce,
mandle
Komentáře (12)