Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný závin - podvodní

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Irrena Irrena

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby odležení těsta

80 min (45 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Závin se strouhanými jablky, rozinkami a skořicí můžeme péct kdykoliv během roku. Stačí mít po ruce vhodná jablíčka a trochu času. I když těsto kyne dvě hodiny, připravit ho, pak naplnit a smotat je poměrně rychlé. Odměnou jsou nám čtyři nohavice úžasného závinu.

Suroviny pro 1 dávka

4 nohavice napříč plechu

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 766 kJ /
4 485 kcal
Bílkoviny82,64 g
Tuky188,67 g
Vláknina76,80 g
Cholesterol 731 mg
Sodík 1,36 g
Sůl2,80 g
Sacharidy575,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na vál dáme mouku, v ní zamícháme sůl, uděláme důlek, do kterého vyklepneme 2 vejce a nastrouháme nahrubo Ivu. Krok 2: Přidáme trochu mléka a smícháním všech surovin vytvoříme těsto, které vložíme do mísy se studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené. Takto ho necháme nejméně 2 hodiny. Krok 3: Poté těsto vyjmeme z vody a osušíme ho. Vál posypeme moukou (ne moc), těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na plát. Krok 4: Doprostřed plátu těsta dáme osmaženou strouhanku, na ni nastrouhaná jablka a dále dle vlastního uvážení ořechy nebo rozinky namočené v rumu, vanilkový cukr a skořici. Krok 5: Závin zabalíme a potřeme žloutkem, všechny 4 uložíme vedle sebe na plech. Vložíme ho péct do rozpálené trouby na 180 °C asi 35 minut. Záviny pečeme do růžova.

TIP: 16 receptů na jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 1. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný závin - podvodní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3wrx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný závin - podvodní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3wrx

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Nejlepší recept. Jiný už ani nedělám.

Dnes som upiekla z polovičnej dávky dva záviny, jeden slaný, druhý sladký. S cestom sa dobre pracovalo, aj chuťovo je dobré, ale nelístkuje tak, ako lístkové cesto. Dávala som tam ovšem miesto stuženého tuku (tomu sa vyhýbam) maslo a cesto bolo vo vode celú noc, tak neviem, či to malo nejaký vplyv na lístkovanie.

Vyzkoušela jsem, je dobrý. S těstem se dobře pracuje a opravdu není rozblemcané. Jen budu příště dávat více náplně a nebudu potírat vejcem (normálně nepotírám) ta krusta mi tam nechutnala. Jinak +1bod. Hezký recept.

cathleen:Cathleen těsto není vůbec rozblemcané když ho z vody vyndáš. Recept dělám přesně tak jak jsem ho dostala z Luhačovic, proč se do té vody dává ani nevím, ale asi nějaký efekt to mít bude;-)

Iri, proč se toto těsto máčí ve vodě? Zpočátku mi připadalo jako naše "vodnické", ale v tom je droždí....bála bych se, že těsto bude z vody rozblemcané (třeba to casinovo je odleželé pouze v chladu).
Vyzkoušet ho sama nemůžu, snažím se ztuženým tukům vyhýbat. Ale i tak mě to zajímá.

Jana:
IVA je 100%ní tuk a možná by bylo vhodné to DOPLNIT DO INGREDIECÍ; Hera ani Rama takové nejsou...
Z podobného těsta také peču..., zkuste místo mléka použít víno:yes:
http://www.labuznik.cz/recept/strudl-zavin-z-vina-...

chci se zeptat u nas takovy tuk bily nenajdu,jsem v zahranici mohu pouzit treba rama nebo hera? dekuji za odpoved.

jarka skrobakova:Moc děkuji za vyzkoušení a foto určitě nech;-)

jarka skrobakova:Moc děkuji za vyzkoušení a foto určitě nech;-)

Irenko, upekla jsem dle Tvého rcp tento skvělý podvodní závin s jablíčkama a dostala jsem velikou pochvalu. Je moc dobrý, krásně se lístkuje. Určitě jsem nepekla naposled. Posílám bodík a foto jestli dovolíš. :yes::yes::-K:-p:-p:-p

Irenko,tento recept mi unikl:-8Máš z něj moc hezký závin:-K:-p:yes:

Já toto těsto s úspěchem používám i na slané tyčinky. Těsto rozválím, potřu žloutkem a posypu sezamem, drceným kmínem, steakovým kořením, postrouhaným tvrdým sýrem.... Fantasii se meze nekladou :-)).

Ahojky musim pochvalit teky se mi povedl a to jsem delala s bezlepkove pouky chce to sice trochu vic mouky cca o 50 g ale vse se zdarilo ani do druheho dne nevydrzel:-))

Danda102 7. 5. 2013 11:51
;-( jaho mnel poc rad skoda ze jsem ho musel sníst:-)):yes:

No jo nemám doma žádný tuk, do krámu se mě nechce, hodně chumelí, no uvidím, mám to kousek.

Jé tenhle závin znám, je mooc dobrý, úplně jsem na něj zapoměla, nedělala jsem ho hodně dlouho, hned to napravím.

Děkuji za prima recept ;-). S těstem se krásně pracovalo :yes:, štrúdl je výborný a ještě je lepší druhý den :-p:-p:yes:. Kromě bodu jsem si dovolila přidat i foto :-D:-D

Děvčata děkuji že jste vyzkoušela tento závin a za milé komentíky:-K

;-) jendnoznačně SUPER :yes::yes::yes:
Závin vystydl a neodalala jsem vážně super...Nepopsatelné.Děkuji za receptík....:yes::yes::yes::yes:

Právě jsem dnes upekla.Chválila jsem tady záviny z jogurtu a zakysané smetany, které jsem rovněž vyzkoušela.Všechny byly výborné,ale zvítězil jednoznačně tento recept.Opravdu, jako z listového těsta.
Krásně se s těstem pracuje a vůbec není složitá příprava. Děkuji za recept a opravdu doporučuji!Posílám samozřejmě bod.:yes::yes::yes:

ten vypadá suprově dávám bod:yes:

Devcata, dekuji za odpoved, mam ulozeno a doma vyzkousim. :-K

Mirko nemusel bys brát ani termosku s kafem, to bych ti taky uvařila, ráda:-))

Irenka, máš to veľmi pekné, takže hodnotím bodom. Recept si ukladám, mám totiž viacero receptov na závinové cesto, zatiaľ som si nie istá, ktoré vedie...(Klasické ťahané štrúdle som robila iba raz, sa priznám a raz klasické lístkové na krémeše...)
Ja si tiež rada robím všetko sama - cestoviny, nudle, knedle aj tieto "falošné" lístkové cestá.

Irrenko:-) tedy ten je:-p:yes:. Boďku už sem dala včera, takže teď jen pochvalu za velmi jedlé fotky a určitě si ho udělám - podle tebe;-). Škoda, že jsi tak daleko:-( - vzala bych kafe do termosky a přijela k vám:-8;-).

Suvičko myslím že Mirka už dostatečně zodpověděla tvou otázku.Určitě je rychlejší koupit listové těsto, ale přece jen člověk ví co do toho dává;-)
Mám ještě jiný recept, ale ten je trochu složitější, až ho budu dělat dám recept.

:-p:-p:yes:+3

Irrenko:-) "podvodnicové" těsto znám a je super:yes:. Pamatuju si, že z něj dřív několikrát mamka závin dělala a byl :yes:. posílám boďku č. 2.
Sůvička:-) těsto je krásně lehké, nadýchané,křehké a jakoby listové a přece je jiné. Nevím, jak to přesně popsat:-8.

Vim, ze je to mozna hloupa otazka, ale proc se testo dava do vody? Co to s nim udela? Pises, ze je jak listove testo, neni teda lepsi si koupit to listove testo a udelat strudl z neho za mnohem kratsi dobu? Je jeste nejaky jiny rozdil v chuti? Dekuji za info.

Tématické fráze:
jablečný závin, jablečný závin recept, podvodní těsto, tahane testo, podvodní štrůdl, tahany štrudl, zavin pod vodou, jablečný závin z ivy, recept na jablečný závin, recept jablečny zavin, závin z ivy, jableční závin, tahany zavin, testo na jablečny zavin, jablečný závin ze zakysané smetany, vánoční jablečný závin, jak se dělá listové těsto, těsto vyskoč z vody, jak se dělá štrůdl, strudl z ivy

Suroviny:
mouka hladká, tuk iva, vejce, mléko, sůl, jablko, strouhanka, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, skořice mletá, žloutek

Přidat fotografie receptu