Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Z křehkého odpalovaného těsta upečeme drobné bochánky, které plníme jemnou a nadýchanou šlehačkou. Tím se také profiterolky liší od nám známých věnečků. Navíc je jejich povrch politý čokoládovou polevou, takže souhra chutí je opravdu dokonalá.
Suroviny pro 1 dávka
z dávky vyjde asi 35 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 030 kJ / 4 070 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,29 g |
Tuky | 299,58 g |
Vláknina | 18,30 g |
Cholesterol | 1,49 g |
Sodík | 877 mg |
Sůl | 2,13 g |
Sacharidy | 273,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vrátíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme.
Krok 2: Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intenzivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme.
Krok 3: Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení a buď lžičkou nebo přes cukrářský pytlík děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bochánky děláme větší mezery. Těsto v troubě naskočí.
Krok 4: Troubu předehřejeme na 200 °C (horní/dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (podle trouby) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení! Povoleno je pouze nakukování skrze sklo. Po upečení troubu otevřeme a bochánky necháme zcela vychladnou v troubě.
Krok 5: Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu.
Krok 6: Chladné bochánky rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy a zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice nebo někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku.
Krok 7: Pokud použijeme 40%, není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dáme podle chuti, nemusíme vůbec. Cukrářským pytlíkem nebo lžičkou pak naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bochánků a přiklopíme čokoládovou čepičkou.
Zveřejněno 19. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLE7
Moje poznámka
Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLE7
Nejnovější recepty
Mini tiramisu
Přidáno před 2 hodinami
Brynzové halušky III
Přidáno před 15 hodinami
Roláda z mladého špenátu
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí plátky se zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Andělská čokoláda
Přidáno 8. 4. 2025 07:01
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno 7. 4. 2025 18:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek
Radka61 před 1 hodinou
Kuřecí maso v celerové omáčce
ZdenaUvizlova před 1 hodinou
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
El.Magios před 2 hodinami
Těsto na pizzu
El.Magios před 2 hodinami
Piškotový dort potažený falešným marcipánem
Zemoska před 7 hodinami
Kuřecí stehenní řízky pečené na hořčici
Trol60 před 8 hodinami
Asijská kuřecí polévka s kukuřicí
Makyse před 15 hodinami
Dušený květák
Eva_H před 15 hodinami
Uzená kuřecí stehna s hruškou na cibuli
Lucie1001 před 15 hodinami
Pikantní čočka
Benetka před 15 hodinami
Tématické fráze:
italské profiteroles,
profiterolky recept,
dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou,
dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou fotoalbum,
profiterol,
recept profiterolky,
masterchef recepty,
profiteroles slané recept,
profiterols,
kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou,
italské čokoládové profiteroles,
jak správně použít ztužovač šlehačky,
recept na profiterolky,
pošli recept-odpalované věnečky,
profiterolky,
profiterolky,
recept na profiterols,
profitroles,
plnene kulicky profiteroles,
profitirolky recepty na zákusky
Suroviny:
voda,
máslo,
mouka hladká,
sůl,
vejce,
čokoláda hořká,
voda,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr moučkový
Komentáře (119)