Dušená mrkev
Skromné a dobré jídlo, na které se téměř zapomnělo. Domácí dušená mrkev se dá připravovat kdykoli během roku, což je její velká výhoda oproti sezónní zelenině. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, nebo jako přílohu k masu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 225 kJ / 771 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,43 g |
Tuky | 51,77 g |
Vláknina | 19,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 408 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 58,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Do kastrolu vlijeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji lehce do sklovita. Pak přidáme mrkev, promícháme, osolíme a zalijeme vodou v množství cca 250 ml. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit.
Krok 3: Mezitím připravíme v malém kastrůlku z oleje a hladké mouky světlou jíšku.
Krok 4: Když je mrkev téměř měkká, za stálého míchání ji zahustíme připravenou jíškou rozšlehanou v cca 100-150 ml vody.
Krok 5: V průběhu přípravy, když mrkev houstne, podle potřeby přidáme vodu až do požadované konzistence.
Krok 6: Zahuštěnou mrkev ještě necháme za občasného promíchání pozvolna přibližně 15 minut provařit, až je úplně měkká.
Krok 7: Ke konci přípravy mrkev ochutnáme, pokud je třeba, dosolíme a můžeme dosladit špetkou cukru podle vlastní chuti.
Krok 8: Podáváme s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem.
Zveřejněno 28. 9. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Moje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Směs rýže s cizrnou, sušenými rajčaty a žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Švédské masové kuličky s nakládanými brusinkami
Přidáno před 2 hodinami
Vepřová plec podle mnicha z Bačkovského kláštera
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z červené čočky
Přidáno před 3 hodinami
Rychlý silvestrovský sulc
Přidáno před 3 hodinami
Podvojanský bulgur se zelím
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Jak správně zamrazit zbylé cukroví? Při vhodném postupu vydrží chutné skoro až do Velikonoc
Bábovka ze zbytků cukroví: Ideální moučník k odpolední kávě, do které využijete zbylé rohlíčky, linecké i nepečené druhy
Náš život s celiakií: Bezlepkové Vánoce s Áňou aneb Jak jsem pekla perníčky a jak jsem objevila recept na super bagetu
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí nudličky na mrkvi s pórkem
mafinka888 před 58 sekundami
Kmínová polévka s bramborem a růžičkovou kapustou
TondaJ před 1 hodinou
Karbanátky z brambor a balkánského sýra
trener před 2 hodinami
Krémová polévka z rybího filé
Kajkajak před 3 hodinami
Plátky vepřové panenky podle asijské kuchyně
Lucie1001 před 4 hodinami
Černá čočka Beluga se zeleninou a uzeným masem
Teomi před 7 hodinami
Cuketový perník
LendaS před 20 hodinami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
poirotka před 23 hodinami
Pažitková rychlá polévka
Kajkajak před 23 hodinami
Škvarkové pagáče
Merylas 1. 1. 2025 16:53
Tématické fráze:
dušená mrkev,
výborná dušená mrkev,
dušená mrkev na másle s vepřovým masem,
dusena mrkev bez masa,
dušená mrkev recept,
mrkev dusena,
recepty dusena mrkev,
vařená mrkev,
recept dušená mrkev,
recept na dusenou mrkev,
mrkev recepty,
vařená mrkev recept,
top recepty dušená mrkev,
sladká mrkev,
dusena mrkev s bramborem,
dušená mrkev na másle,
dušená mrkvička,
mrkev na sladko,
recepty z mrkve,
dušená mrkev recepty
Suroviny:
mrkev,
cibule,
olej,
voda,
sůl,
cukr krupice,
olej,
mouka hladká,
voda
Komentáře (31)