Zelňačka
Polévka je grunt a zejména v chladných zimních měsících přijde vhod. Není nic lepšího než pořádná zelňačka doplněná bramborem nebo masitou klobásou. Životabudič, na který není potřeba žádná exotická přísada. Přesto, nebo právě proto, je stálicí jídelníčků.
Suroviny pro 5
5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 420 kJ / 578 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,31 g |
Tuky | 22,17 g |
Vláknina | 21,50 g |
Cholesterol | 32 mg |
Sodík | 116 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 68,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli nakrájíme na drobno, na sádle ji orestujeme do sklovita, zaprášíme mletou paprikou, zamícháme. Papriku necháme jen zpěnit.
Krok 2: Ihned přidáme trochu vody a překrájené zelí. Uvaříme do poloměkka.
Krok 3: V jiném hrnci v osolené vodě uvaříme na kostky nakrájené brambory, taktéž do poloměkka.
Krok 4: K zelí přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily. V hrníčku rozmícháme sladkou smetanu (12%) s trochou vody a se 2 lžícemi hladké mouky. Za stálého míchání nalijeme k zelí. Za občasného promíchání dobře provaříme, asi 20-25 minut.
Krok 5: Nakonec ochutnáme a podle potřeby přidáme pár kapek octa nebo trochu cukru, případně ještě opepříme a pokud je třeba, tak dosolíme.
Zveřejněno 22. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zJ8
Moje poznámka
Zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zJ8
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 7 hodinami
Boží milosti
Přidáno před 19 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 21 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Velikonoční minizákusky
Přidáno 20. 4. 2025 06:38
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejjednodušší halušky/nočky
Evicka348 před 2 hodinami
Medové perníčky
Kremrole před 2 hodinami
Moravské zelí
JuliePetule před 4 hodinami
Nejlepší bramboráky jaké znám
Buba48 před 5 hodinami
Šlehačkový beránek
LucietaTom před 6 hodinami
Biskupský chlebíček II
LucietaTom před 6 hodinami
Klasické palačinky
Coolbins před 7 hodinami
Argentinská křídla
wimra před 8 hodinami
Kuře na paprice s hráškem
Moanka před 8 hodinami
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 15 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka s klobásou pohlreich,
zelnačka polévka s klobásou,
zelňačka polévka,
zelňačka polévka,
polévka zelňačka,
polévka zelňačka,
zelňačka s klobásou,
jak se dělá zelnacka,
jak se vaří zelnačka,
zelňačka-recept,
zeleňačka,
zelnačka bílá,
nejlepší polévky recepty zelnacka,
polévky recepty,
červená zelnačka,
bílá zelnacka,
zalnacka,
domaci zelnacka,
zelnacka polevky recept,
zelenačka recept
Suroviny:
sádlo,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
ocet,
cukr,
paprika sušená sladká,
brambory,
zelí,
smetana sladká,
mouka hladká
Komentáře (31)