Mandličkové chřestění
Bílý chřest má příjemně nasládlou chuť. Nejvíce mu však sluší jednoduchá úprava. Postačí uvařit ve vodě a podávat se smetanovou omáčkou vonící po mandlích. Je to opravdová lahůdka.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 117 kJ / 745 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 25,12 g |
| Tuky | 51,13 g |
| Vláknina | 29,98 g |
| Cholesterol | 72 mg |
| Sodík | 146 mg |
| Sůl | 0,40 g |
| Sacharidy | 36,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z chřestu odlomíme dřevnaté konce a oloupeme ho. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Mandle nastrouháme. Petržel nakrájíme.
Krok 2: Osolenou vodu ve vyšším hrnci přivedeme k varu. Pak přidáme sůl, cukr a citronovou šťávu. Do vody vložíme chřest a vaříme do změknutí (cca 10 minut, nutno vyzkoušet).
Krok 3: Vodu slijeme, chřest necháme okapat a udržujeme pod pokličkou v teple.
Krok 4: Zatímco se chřest vaří, na suché teflonové pánvi opražíme mandle. Když začnou vonět, přesypeme je do mističky.
Krok 5: Na pánev nalijeme smetanu, přidáme česnek, kuličky naloženého pepře, osolíme a provaříme.
Krok 6: Když směs začne houstnout, vsypeme mandle i petrželku a odstavíme. Můžeme také lehce zakápnout citronovou šťávou.
Krok 7: Chřest přeložíme na nahřátý talíř, přelijeme mandlovou omáčkou a podáváme. Vhodnou přílohou je pečivo, ale i brambory nebo těstoviny.
Zveřejněno 23. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mandličkové chřestění
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wyww
Moje poznámka
Mandličkové chřestění
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wyww
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 22 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 23 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 23 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 3 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 3 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 3 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 4 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 5 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 5 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 6 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 7 hodinami
Tématické fráze:
recepty s chřestění zeleným,
recepty chřest
Suroviny:
chřest bíly,
smetana na vaření,
mandle,
pepř zelený sterilovaný,
cukr,
česnek,
petržel,
sůl mořská,
citron
Komentáře (16)
Máš to parádní