Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlštejnský koláč

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kacisek

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Koláč s jablky je lahodný dezert, který spojuje jemnou a křupavou texturu křehkého těsta s osvěžující sladkostí šťavnatých jablek. Tento klasický koláč je ideální volbou pro podzimní dny, kdy jsou jablka nejchutnější.

Suroviny pro 1 plech

hrnek = 250 ml

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 314 kJ /
5 094 kcal
Bílkoviny55,75 g
Tuky213,47 g
Vláknina41,00 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 48 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy717,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu zapneme na 180 °C.
Jablka očistíme a nastrouháme. Krok 2: Dokonale promícháme mouku s cukrem. Asi 2/3 sypké hmoty vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a stejnoměrně rozprostřeme. Krok 3: Hmotu poklademe rovnoměrně jablky, posypeme skořicovým cukrem, skořicí (hodně) a zbytkem mouky s cukrem. Celou plochu koláče poklademe plátky másla. Krok 4: Na cca 40 minut vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Koláč je hotový, když utvoří růžovo-hnědou krustu.

Zveřejněno 14. 4. 2013

Poznámka autorky kacisek

Jablka můžeme dochutit jako na štrůdl.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlštejnský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jgnB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlštejnský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jgnB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

MARTA: zkuste nůž s pilkou(dortový) nebo namočený v horké vodě.:-))

kritika paní Aleny mi připomíná rčení o Všeználkovi:no:,né že bych se chtěla dotknout vašich znalostí ohledně pečení a vaření. Já mám,ale jiný problém poraďte jaký nůž použít na krájení řezů ať politých čokoládou,krémových nebo s želatinou.Mám je vždycky kostrbaté a to vychladlé nebo z lednice a výsledek je stejný. Prosím o radu a děkuji:-K

poprve se mi moc nepozdaval,jablka byla jeste stavnata a kolac byl dost mokry,ikdyz jsem ho delala presne podle Vitkova receptu.Dneska jsem to tu cetla a skusila jsem znovu,ale jine davkovani a super!
Takze davka na velky plech:750g hrube mouky,250g kryst.cukr,jeden vanilkovy a jeden skoricovy a 1250g nastrouhanych jablicek.Na pec.papir nasypu 1/2 mouky smichane s cukrem,pokladu rovnomerne 1/2 nastrouh.jablicek,pak nasypu pulku ze zbyle mouky,opet jablicky a zasypu zbytkem mouky.Pak nakrajim tenke platky masla,abych pokryla celou plochu a pecu na 180st.az vrch krasne zcervena...je fakt vyborna...;-)

Laďka:Děkuji za reakci i když jsem byla přesvědčená že už koláč zkoušet nebudu,zkusím ještě podle vašeho návodu a dám do dortové formy.Pečení zdar:-D:-K

v čem to pečete? na plech je toho asi málo? :-O

PaníDagmar 19. 10. 2013 14:32
Mužu tam dat heru jako maslo ??? :-)

helwe59: Bohužel jsem na tento recept narazila až teď :-8, tak snad ještě stojíte o odpověď - já dělám z 250 ml hrubé mouky, dětské krupičky a cukru (250 mililitrů od každého). Tuto "hromadu" rozdělím na 3 části, a jablka strouhám, takže pustí hodně šťávy. Dělám v dortové formě o průměru 23,5 cm. Je pravda, že koláč je lepší až druhý den, když zvláční.

Jana Remkova: Ďakujem Janka, len som sa nechcela dotknúť autorky :-8

tejaja: Terezko, krásná fotka a kritika přece nevadí, když není vysloveně rýpavá. Ty jsi vyzkoušela a máš plné právo říct, co ti na něm případně nechutnalo;-)

Já souhlasím s Terezkou, mě tenhle koláč taky neoslovil, dělám jiný, typ švédského a ten nám moc chutná.

Koláč bol voňavý, chutný, ale akosi dosť tvrdý. Je to pravdepodobne tým, že ho nič nekyprí. Asi som výnimka, ale viac ho asi robiť nebudem, dám prednosť iným jablkovým koláčom. :-8 Ospravedlňujem sa, nemá to byť kritika, ako vidím, väčšine chutí. ;-)

Dneska jsem ho upekla a je moc dobrý:yes::yes::yes::yes:

Pani Aleno,Vy jste asi vynikající kuchařka,která má hodně kuchařské fantazie.Každý nemá takový talent jako Vy,ale to ještě neznamená,že když znáte nějaký recept(třeba z televize)tak ho musí znát automaticky každý.Ja taky hodně peču a ráda pročítám recepty,které tu dávají ostatní fanynky pečení a nikdy by mě nenapadlo kritizovat tyto recepty.Já bych chtěla vědět jestli,když umíte tak dobře kritizovat,tu máte nějaký svůj originální recept:-?

Alexiss:opravdu ne

jirholu: Díky moc, tak nejspíš zkusím, jablka by byla, chuť taky. :-p:-8:-8:-D

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
karlštejnský koláč pavel vítek, sypaný jablečný koláč karlštejnský, jablkový koláč podle pavla vítka, karlstejnsky kolac pavla vitka, karlštejnský jablkový koláč, karštejnský koláč, karlštejnské řezy, karlštenský koláč, kolac podle pavla vitka, karlštejnsky jablečný koláč, karlštejský koláč, jablkový koláč pavla vítka, jablkový koláč od pavla vítka, jablečný koláč podle pavla vítka, karlštejnský štrůdl, karlštesky kolač, sypaný karlstejnsky kolac, sypaný koláč pavla vítka, karlštejnský sypaný koláč, dýňová polévka pavla vítka

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krystal, jablko, cukr skořice, skořice mletá, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu