Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřestová polévka s pošírovaným vejcem

Touto chřestovou polévkou elegantně a jednoduše oslavíte jarní sezónu naplno. Jemná chuť chřestu se krásně snoubí s hedvábným vejcem, jehož tekutý žloutek dodá polévce krémovost a extra dávku chuti. Skvělá volba pro slavnostní příležitost.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 306 kJ /
1 268 kcal
Bílkoviny74,88 g
Tuky88,28 g
Vláknina0,60 g
Cholesterol 2,16 g
Sodík 839 mg
Sůl1,78 g
Sacharidy27,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chřest oloupeme a odřízneme spodní části. Oloupané slupky a odříznuté části dáme do jednoho litru osolené vody. Vaříme cca 20 minut a poté scedíme (vývar ponecháme). Krok 2: Z chřestu odlomíme špičky a dáme je vařit 3 minuty do vzniklého vývaru. Vyndáme je a udržujeme v teple. Krok 3: V hrnci rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Krok 4: Zalijeme chřestovým vývarem a vínem, vložíme stonky pokrájené na malé kousky a vaříme doměkka. Na závěr polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Krok 5: Vejce rozklepneme do hrnečku. V hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme. Vezmeme vařečku a uprostřed hrnce s ní mícháme a uděláme vír, do kterého opatrně vlijeme vejce z hrnečku. Krok 6: Bílek se začne srážet (přetahujeme ho lžící kolem žloutku). Vaříme 3 minuty. Tímto způsobem připravíme i ostatní vejce. Krok 7: Polévku rozdělíme na talíře, do každého přidáme vejce a ozdobíme chřestovými špičkami, nasekanou pažitkou a petrželkou.

TIP: Jak poznat čerstvý chřest

Zveřejněno 8. 6. 2013

Poznámka autorky maris

Kdo chce mít polévku jemnější, rozmixuje ji do hladkého krému, případně ještě přecedí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřestová polévka s pošírovaným vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xzEn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřestová polévka s pošírovaným vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xzEn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Ideální jarní pochutnání. 😊

Hella: děkuju, už se na vaření s chřestem moc těším🙂

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí, také by mi polévka chutnala :-K

Ty jo,tahle dobrůtka mi nějak utekla:-OPolévečka vypadá báječně:-K:-p:yes:

luxusní polévečka, Maruščin standard;-):-):-K:yes::yes:

Děkuji a budu ráda, když někdo vyzkouší:-), sezona chřestu se blíží ke konci;-)

Nádhera :yes::-K

Krása jako vždy :yes:

maris:Maruš, moc pěkná polévečka, to vajíčko je přímo parádní-nedavno ukazoval Pohlreich, jak se správně to pošírované vajíčko dělá;-) a ti chřestový paňáčci jsou taky prima:-D Máš 6.bod:yes:

:yes:opravdu vysoká kulinářská a ty fotky..:-*krása na talíři:-K:-K:-K

Hmm, zase vysoká kulinářská...:yes: Kdo umí, umí...:yes::yes:

maris: Ta je, presne podle meho gusta!!!

Děkuju:-K:-)

Jé, ta je krásná:yes::yes: A fotky nemají chybu :yes::yes::yes::-K:-K:-K

Hezká fotečka :-D:-D:-D:-D a dobrý nápad :-p:-p:yes::yes:

Maruško, moc se Ti polévka povedla :-p:-K +1:yes:

Tématické fráze:
chřestová polévka podle pohlreicha, chřestová polévka pohlreich, chřestová polévka pohlreicha, chřestová polévka z bílého chřestu, chřestová polévka z bílého chřestu pohlreich, chřestový krém pohlreich, chřestová polévka, chřestová polévka recept pohlreich, chřestový krém podle pohlreicha, chřestová polévka od pohlreicha, polévka z chřestu, polevka z bíleho chrestu, chřestová polévka podle vaňka, chřestová polévka recept, chřestová polévka vaněk, poširovat, chřestova polevka polreicha, pohlreich a chřestova polevka, pohlreich chřestová polévka, recept chřestova polevka

Suroviny:
chřest bíly, máslo, mouka, víno bílé, smetana, sůl, pepř bílý mletý, pažitka, petrželka, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu