Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nálev na okurky od maminky

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ilonahen ilonahen

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Téměř každá hospodyňka má svůj vlastní recept na kyselé okurky. Kromě toho nám i obchod nabízí již namíchané směsi koření, ale není nad okurky vyladěné dle vlastní chutě. Třeba vám zachutnají tyhle.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 677 kJ /
640 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 32,02 g
Sůl80,00 g
Sacharidy160,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do čistých vymytých sklenic dáme na dno kolečko cibule a mrkve, snítku kopru a příslušné množství koření. Krok 2: Omyté okurky narovnáme do připravených sklenic a zalejeme vychladlým nálevem.
Pokud nám nálev zbyde, lze ho uchovat na příště. Krok 3: Na nálev vše vaříme po dobu 15 minut. Pak necháme vychladnout. Krok 4: Naplněné sklenice dobře otřeme a zavíčkujeme. Zavařujeme na 80 °C po dobu 15 minut.

TIP: Jak zavařit okurky

Zveřejněno 10. 8. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nálev na okurky od maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkmE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nálev na okurky od maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkmE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Buchyna: proč by si vymýšlel???Jsem diabetik a tak nemohu cukr,i v obchodě lze koupit dia okurky sterilované a neviděla jsem když jsem koupila do zásoby,že by se kazily.Můj děda byl taky diabetik a tak se doma dělaly okurky s cukerínem a to se ještě ani nezavařovaly sklenice,jen se naskládaly okurky zalily nálevem a pak jen celofán a zavázaly se provázkem,vždy nás hnal,abychom tam náhodou nezanesly drobek z chleba,to věděl,že by se zkazily.Takže z toho plyne jediné ať už nálev jen s cukrem a nebo s umělým sladidlem,musí být sklenice,víčka atd.vždy perfektně čisté,jinak se mohou okurky zkazit i když použiješ cukr;-)Uznávám,že kdo není diabetik tak je zbytečné používat umělá sladidla!!!

milada: Dobrý den, na internetu je spousta rad, jak zavařovat v myčce ( zadejte zavařování v myčce ). Já zavařuji v mikrovlnce, tento způsob se mi osvědčil. Ať se daří<3:yes:

sunnylee: okurky zavařuji už přes 37 let a nikdy se mi nezkazila jediná sklenice! Umělé sladidlo jsem nikdy nepoužívala, je to chemie a sladkost není přirozená. Ten, kdo zde uvádí, že se po uměl. sladidle nekazí, tak si vymýšlí.

Jarka D. 5. 3. 2014 23:13
Ta kazivost určitě není cukrem:-! S cukrem bez SLADIDLA, zavařuji už léta a nikdy se mi ani jedna sklenice nezkazila i když se načala a hned nespotřebovala. Zásadně nikdy nevyndavám okurky rukama jen čistou vidličkou:-!

Super recept, určitě vyzkouším a sladidla se nebojím, okurky se díky němu nezkazí ;-):yes:

jajikpusik: Ne! Žádné sladidlo a okurky mám tvrdé. Moje maminka dávala také sladidlo, když se sklenice nesnědla hned, i když se dala do lednice, tak obsah zešedl a mělo to i jinou chuť brrr. Můj recept, který už dělám léta: Do čistých a suchých sklenic Dám 1a1/2PL krupicového cukru, 1ČL soli, 3kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře, 1hřebíček, 1 bobkový list, 1/2 ČL hořčičného semínka, 1/2 ČL celého koriandru (nemusí být, dost těžko se nyní shání, ale v Německu se sežene snáze.) Dále přidám 3 kolečka mrkve, 3 až 4 kolečka křenu(nebojte se nepálí, ale prý tím zůstanou okurky křupavé), trochu kopru, 1 malou cibuli, když nemám tak větší, dám půlku nebo čtvrtku, na to vše naskládám okurky zalijipůl až 3/4dl 8% octu, pozor ne z LIDLU, nejraději mám BZENECKÝ(i na chuti octu záleží)doliji studenou vodou, zavíčkuji dám do zavařovacího hrnce, zavařuji 20min. na 85°C. Je pravda, že část cukru se nerozpustí, ale to vůbec nevadí, když je obsah vlažný, sklenici obrátím a několikrát zatřepu a cukr se rozpustí, když vychlazené ukládám do spíže, tak ještě každou sklenici v ruce otočím, aby se rozpuštěný cukr promíchal s vodou.:-p

Sacharin je srasny humus, pokud muzete, vyhybejte se mu. Alternativa je sladidlo ze STEVIE, ale tam zase 100 tabletek stoji 50kc. Porad ale lepsi tohle nez to chemicke svinstvo. Samozrejme existuji i ruzne recepty na paky BEZ sacharinu. Ty jsou samozrejme vhodnejsi k pouziti nez tenhle.

Sacharin ani náhodou, pokud u Vás není nějaký cukrovkář. Sice budou křupavější, ale to si je můžu jít koupit. Když si je dělám doma, tak proč bych je ládoval nějakou chemií, což sacharin je...???
Si to zkuste, dejte vedle mraveniště roztok z cukru a vedle ze sacharinu. Ani ten hmyz to nesežere (sacharin).... A já si to budu ládovat do sebe?
A já taky zavařuji v myčce. Ten nejdelší program (co mám já 124 min na 70stupňů)

prosím o radu : jak jste to v té myčce zavařovala (který program) :-? :-O

Hanka:Tak tento nálev vařím už několik let a je nejlepší, co znám, jen doplním, že jsem zavařovala v myčce, což je super :-O:-!:-!

soused má chem-potravinář.školu,pracoval ve FRUTĚ, cukerin se prý dává proto, aby okurky byly tužší - křupavější, v cukru jsou měkké a nekřupají:-) Nedávat jiné sladidlo, než cukerin !

Špatný nálev nebude, ale bude mít jinou chuť. Existují nálevy jen s normálním cukrem, bez cukerinu...

Zdravím,ale když tam patří umělé sladidlo,tak se tam má dát,bez toho, bude nálev špatní!!:-)

jajikpusik - cukerín je opravdu umělé sladidlo. Moje babička říkávala, že jedno kolečko je jedna kostka cukru (lžička cukru). Ale já nevím, když cukr navýšíš o 25 lžiček jaký bude výsledek? A určitě bude i jiná chuť. :-D

Skúsila som dnes aj tento recept,som na ne zvedavá:-pPridávam fotku:-)

Načíst další komentáře (1)

Tématické fráze:
okurkový nálev, lák na okurky, nejlepší lák na okurky, nálev do okurek, zavařujeme okurky, zavařování okurek s dekem, bzenecké okurky, nálev na láčenky, cukerín, okurky láčenky, lák na okurky recept, bzenecky nalev, okurkový lák, okurky recepty, nejlepší recepty na okurky, nejlepší recept na okurky, nálev, nálev na okurky bez vaření, lák na okurky bez vaření, dia okurky

Suroviny:
voda, ocet, sůl, cukr, cukerin, koření nové koření, pepř celý, semínka hořčičná, bobkový list, okurka čerstvá, mrkev, kopr, cibule

Přidat fotografie receptu