Datlové koláčky (cukroví)
Ochutnejte toto cukroví inspirované arabskou kuchyní. Těsto je ovoněné růžovou vodou a náplň tvoří datle, máslo a aromatické koření. Cukroví můžete tvarovat speciálními kleštičkami nebo ho upéct ve formičkách.
Suroviny pro 1 dávka
asi 150 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 47 681 kJ / 11 396 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 124,46 g |
| Tuky | 590,27 g |
| Vláknina | 113,83 g |
| Cholesterol | 332 mg |
| Sodík | 818 mg |
| Sůl | 1,80 g |
| Sacharidy | 1 339,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Prosátou mouku smícháme s tukem nakrájeným na kousky, olejem, růžovou vodou a vypracujeme hladké měkké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout.
Krok 2: Vypeckované datle umeleme na masovém strojku na hladkou pastu, vmícháme skořici, anýz a hřebíček, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme.
Krok 3: Z připraveného těsta rukou tvoříme malé kuličky (o hmotnosti zhruba 10 g) a z náplně válečky (každý o hmotnosti asi 7 g).
Krok 4: Každou kuličku těsta v dlani pomocí druhé ruky stlačíme na tenkou placičku, do které zabalíme připravený váleček datlové náplně.
Krok 5: Pomocí speciálních kleštiček ozdobně upravíme. Troubu včas rozpálíme na 200 °C (horní a dolní ohřev) a plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Cukroví vyskládáme na plech a asi 15-20 minut pečeme. Cukroví necháme jen lehce zrůžovět.
Krok 7: Na plechu necháme zcela vychladnout, můžeme jemně pocukrovat.
Zveřejněno 3. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Datlové koláčky (cukroví)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5Myv
Moje poznámka
Datlové koláčky (cukroví)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5Myv
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 7 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 11 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 4 minutami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 15 minutami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 37 minutami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 39 minutami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 46 minutami
Sekaná pečeně
bobnak před 2 hodinami
Pařížské řezy jednoduché
Koffi před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony
jindrastec před 2 hodinami
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 3 hodinami
Candát po vsetínsku
Mirrika před 3 hodinami
Tématické fráze:
datlová pasta recepty,
recepty z datlove pasty,
kuličky z datlové pasty,
datlove vánoční cukroví,
vánoční cukroví z datlové pasty,
datlová pasta,
datlová náplň,
cukroví s datlemi,
datlova pasta recept,
cukrovi s datlovou pastou,
recept z datlové pasty,
datlove testo,
co z datlové pasty,
maamoul,
dort z datlove pasty,
pečeme z datlové pasty,
recepty s datlovou pastou,
pečení z datlové pasty,
arabské datlové cukroví,
recepty na cukroví
Suroviny:
mouka hladká,
tuk rostlinný,
olej rostlinný,
voda,
datle,
skořice mletá,
mletý anýz,
koření hřebíček,
máslo
Komentáře (54)
proč nepoužít normální formičky na těsto ?
http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?typ=16176
http://www.mamincinyrecepty.cz/cukrovi/datlove-cuk...
Martinko, datlové řezy nyní dělat určitě nebudu, ale chceš-li, pošlu ti recept a můžeš si je upéci na oslavu vašich svátků a pak je sem dát též
jarka skrobakova: Temi klestemi se vzdy sevre kousek povrchu testa podel obou stran kazdeho kousku cukrovi, a to vytvori pravidelne vroubky a jakoby vystouple linky..
zuzun, Jitkas: Ma'amul, Maamoul, Zarad, ka'ek Eid..cukrovi ma vice nazvu, a vsechno jsou to datlove kolacky..
Jitkas: Fenomen?
1974andrea: Ja je mam pro estetiku drobnejsi, kazdy kolacek tak 5 - 5,5 cm dlouhy. Ale samozrejme mohou se delat i vetsi. Samotne datle mi take prilis nechutnaji, ale namlete a ochucene korenim, konzistenci povidel, jsou vyborne.