Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levandulový med (sirup)

Hodnocení receptu je 4,9 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 944 kJ /
7 635 kcal
Bílkoviny4,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina112,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 126 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 842,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Větve opláchneme a dáme do kastrůlku s vodou, přidáme dobře omyté a pokrájené citrony a skořici. Přivedeme k bodu varu a vaříme cca 15 minut. Krok 2: Sundáme z plotny a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den výluh scedíme a opět přivedeme k varu a za stálého míchání přisypáváme cukr a vaříme do požadované hustoty. Horký levandulový sirup, chcete-li med, plníme do skleniček, zavíčkujeme a již nezavařujeme.

Zveřejněno 31. 7. 2013

Poznámka autorky hosta

Přirozeným domovem tohoto polokeře je západní Středozemí, ale i u nás se jí daří, pokud ji vysadíme na suché slunné místo a v zimě chráníme před velkými mrazy. Pokud ji dáme na záhon k růžím, díky vůni levandule růže nenapadnou mšice.

Účinnými látkami v levanduli jsou silice, třísloviny, antokyany, hořčiny a pryskyřice. K léčení se na rozdíl od využití v kuchyni, používá pouze květ levandule. Nálev z levandulového květu má tlumivý účinek na nervy, snižuje krevní tlak, působí trochu močopudně, tiší menstruační bolesti, stimuluje slinivku břišní a má blahodárný vliv na činnost střev i žaludku. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván také do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek.Tinktura obsahující silice levandule při vnějším použití prokrvuje pokožku, proto je vhodná na revmatismus, dnu nebo špatně se hojící rány, popáleniny a záněty.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Levandulový med (sirup)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1M1P

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Levandulový med (sirup)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1M1P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Vyzkoušeno úplně poprvé. Je to pochutina do čaje výborná. Vyzkouším i na pečivo.

Moc krásně vypadá. Je to i hezký dárek.<3

Za mě docela dobré. Jen mi přijde, že jsem nechala dlouho louhovat, tak malinko cítím hořkost.

Peter: máš samozřejmě pravdu, nejde o pravý "med", taky v receptu píšu o levandulovém sirupu - všechny bylinky či kytičky, ať jde o sedmikrásky, pampelišky či cokoliv jiného jsou sirupy. Zachovávají si účinné látky bylinek a u levandule především její vůni. Myslím, že mícháním s medem by se ztratila (nebo výrazně snížila) účinnost medu i vůně levandule

NO Ano, ale cukor nie je med ;-(
Nebolo by lepšie urobiť to s originál medom - jednodruhovým?
Vychladnutý výluh by sme zmiešali s medom a bolo by.
skutočný med má úplne iné vlastnosti ako "Cukrový" ...
Ale inak pekný recept.:-K

rozmarynaH:já mám levandule velké množství, sama si ji množím řízky, ale také se sama vysemeňuje. Mám ji v normální hlíně z pole, roste mi na vyvýšeném záhoně, ale i normálně u vrat garáže u plotu... v září odstříhám stonky s odkvetlým květem a na jaře ji seříznu celou.
A musím zaklepat - daří se jí. Množím i pro kamošky. Je to nádhera.
Tak ať se daří.P.S.poučila jsem se od sousedky, čím míň vše opečovávám, tím víc se daří:-K

Medík musí dozajista krásně vonět ale i chutnat, škoda že nemám takové množství květu, no ale i tak si recept vytisknu, doufám že někdy ho budu mít taky.:-D:-p:-p:-p:yes::yes:

to je kouzelné foto:-8:-8 dýchla na mě nostalgie.. hmm... veliká krása, navíc voňavá.. celá, celičká.. levandulováááá:-8;-):-D:yes::yes:

:-):yes:

:yes::yes::-p:-p:-p:-K

:yes::yes::yes::yes::yes:Mňam, hned bych si lízla ;-):yes:

hosta: Jituš, mě vynadal servisák, že málo tisknu a vysychaj barvy, i měněj odstín. Nevím, jakou máš tiskárnu, Já Hp, no prý aspoň jednou za 14 dní něco tisknout, cokoli, jen aby se to prej rozhejbalo :-O:-O:-D:-D:-D

maris: jo, přes počítač, kopírované vedle sebe a trochu dobarvený podklad, vytisklé na normální papír a lepené normálním diperzním lepidlem. ten podklad měl být dofialova, vyšel nějak došeda:-D asi už blbnou barvy v tiskárně:-D.

Jitko - mám jeden technický dotaz - etikety jsi si udělala přes počítač na nějakou samolepící folii ? Máš to moc pěkné:-):yes::yes:

Kdybych bydlela na Hvaru, hned bych se pustila do výroby tohoto krásně naaranžovaného medíku. Andrejka radí sázet rostlinu do svahu, svah na zahradě nemám. Každý rok si koupím krásnou levanduli a než je konec prázdnin, levandule uschne. Moc krásné foto:yes:

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
levandulový med, levandulový sirup, levandulový sirup recept, levandulový med recept, med z levandule, levandulový sirup výroba, levandulový sirup účinky, recepty na levandulový sirup, recept na levandulový med, recept na levandulovy sirup, levandulový sirup použití, výroba levandulového sirupu, levandulový čaj účinky, levandulovy caj, sirup z levandule recepty, levandulové recepty, sirup z levandule, levadulový sirup, čaj z levandule - recepty, sirup z levandule - recepty

Suroviny:
levandule, citron, skořice, cukr, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu