Jablečný štrúdl z domácího těsta
Z osvědčeného domácího taženého těsta vytvoříme jablečný štrúdl jedna báseň. Klasické těsto překvapí svou chutí a vláčností. Jablečný závin podle tohoto receptu se určitě stane naším "majstrštykem".
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 517 kJ / 1 319 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,88 g |
Tuky | 35,16 g |
Vláknina | 8,40 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 503 mg |
Sůl | 1,21 g |
Sacharidy | 205,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, v případě potřeby přidáme buď mouku, pokud se těsto příliš lepí, nebo trochu vody, když bude těsto naopak suché.
Krok 2: Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na minimálně 30 minut pod nahřátý hrnec.
Krok 3: Mezitím očistíme jablka a nastrouháme je nebo nakrájíme na plátky.
Krok 4: Odpočaté těsto rozdělíme na poloviny (budeme péct 2 štrůdly) a rozválíme je na pomoučněné podložce.
Krok 5: Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek.
Krok 6: Jablka poprášíme trochou cukru a skořicí, můžeme také přidat rozinky či nasekané ořechy nebo nechat jen tak. Pak ještě posypeme trochou strouhanky.
Krok 7: Závin pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na plech vyložený papírem na pečení. Totéž uděláme s druhým plátem těsta.
Krok 8: Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 35–45 minut podle potřeby. V průběhu pečení i po vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem.
Krok 9: Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.
Zveřejněno 27. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Moje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 2 hodinami
Boží milosti
Přidáno před 14 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 16 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Velikonoční minizákusky
Přidáno 20. 4. 2025 06:38
Obložené vejce
Přidáno 19. 4. 2025 22:19
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šlehačkový beránek
LucietaTom před 28 minutami
Biskupský chlebíček II
LucietaTom před 29 minutami
Klasické palačinky
Coolbins před 2 hodinami
Argentinská křídla
wimra před 2 hodinami
Kuře na paprice s hráškem
Moanka před 2 hodinami
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 10 hodinami
Velikonoční beránek
Praizlerka před 11 hodinami
Babiččina třená bábovka
Atata27 před 11 hodinami
Mini Pavlova
bousovka před 12 hodinami
Velikonoční jidáše
zujara14 před 12 hodinami
Tématické fráze:
těsto na štrůdl,
těsto na jablečný štrůdl,
těsto na štrůdl recept,
jablečný štrůdl,
štrudl,
těsto na štrůdl s octem,
menu domů recepty,
strudl testo,
jablecny štrůdl recept,
štrůdl na plech,
štrúdl z octa,
jablečný štrůdl na plech,
recept na těsto na štrúdl,
těsto na štrůdl bez tuku,
kynutý jablečný štrudl,
štrudl z oleje,
jablečný štrůdl z listového těsta,
těsto na jablečný závin,
štrůdl recept,
štrůdl ocet
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej,
šťáva citronová,
vejce,
sůl,
jablko,
strouhanka,
cukr,
skořice mletá,
ořechy,
rozinky,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (37)