Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 397 kJ /
2 246 kcal
Bílkoviny66,75 g
Tuky21,20 g
Vláknina26,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy433,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vykvašený preferment (viz suroviny) smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. Krok 2: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 dílků a z každého uděláme dalamánek. Nakynout je necháme už na plechu s pečící fólií (můžeme je svrchu naříznout). Krok 3: Pak potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/20 minut) dokřupava.

Zveřejněno 22. 10. 2013

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Pečivo s prefermentem u nás doma frčí

voní totiž úplně jinak, než to,

na které těsto zadělávám klasicky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yzVz

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yzVz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Tonja: díky za všechny, kteří si tvou dobrou radu přečtou! :-)

Protože je v těstě žitná mouka je těsto znatelně lepivé. Pekaři (včetně těch profesionálních) si "máčí" ruce v mouce. Já používám jinou fintu - namastím si ruce i používané nářadí stolním olejem, stačí jen slabě a těsto se nepřilepí.

Tonja: je tam právem, protože je fakt nádherná :-) dalamánek tak pěkný, že má člověk chuť si pro něj sáhnout :-D

cathleen: Že sis vybrala, Cathleen, můj výtvor jako fotku titulní, je mi velkou ctí.

Tonja: a já děkuji za vyzkoušení a luxusní fotografie :-K Tvoje dalamánky jsou opravdu k nakousnutí! :-8

Vyzkoušel jsem už vícero dalamánků, ale tyto jsou (podle mě i podle celé mé rodiny) ty nejlepší. Budu je asi dělávat dost často. Díky za recept, Cathleen.

Přidávám pár fotek z dnešního pečení.

Dalamánky jsou vynikající. Dnes jsem upekla a už je jíme. S těstem se úžasně pracovalo. Zkusila jsem dát míň droždí do těsta (7g) a taky v pohodě, příště vyzkouším ještě míň a nechám dýl kynout. Díky moc za recept.

Tohle mi uniklo :-O:-O:-O, a to se tu po mě žádá čerstvé pečivo. No dám taky špaldovku, uberu vodu, jak píšeš v komentících. Teď mi došly vlastnosti špaldy. Proto jsem to občas měla moc řídké, no zkontroluju stav zásob a když to b ude k focení, foto přidám. O chuti nepochybuju, i když tvar nebude povedený ;-);-):-p:-p:yes:

dexulka: :-8 děkuju. Každá fotka je u mě vítaná :-K

Jsou opravdu úžasné,takže často opakuji :yes: Tentokrát jsem si dala záležet i na vzhledu i na foto :-8 Bod jsem už dala,tak posílám ještě foto,pokud to nevadí :-K

Ivi, kdybych mohla, dám další bod:yes::yes: protože jsou skvostné. Jak ke guláši:-8 tak vlažné jen tak s máslem;-) Takto jen velké díky za další recept do sbírky:-K:-K a, s dovolením, foto;-)

dexulka: pečivo s prefermentem je opravdu jiné - jinak voní i chutná a déle vydrží vláčné ;-)

Právě mi kynou podmáslové raženky:-)):-)) ale tyto dalamoše budou hned další v pořadí :yes::yes: a už vím i k čemu. Příští sobotu khttp://www.toprecepty.cz/recept/36851-pivovarsky-g... a jídelníček na příští víkend hotov:-D:-D:-D Holky díky:-K:-K

Vzhledově nic moc,ale ta chuť ... více receptů s prefermentem prosím :-p :-K Přidávám bod i foto :yes:

Ok,děkuji za vysvětlení - já myslela,že je to právě naopak :-)
No,to je jednoduché - nemám pšeničnou chlebovou :-) a taky jsem to chtěla udělat trošku zdravější ;-) zkusím tu špaldovku tedy aspoň.Ještě jednou děkuji za rychlou odpověď :-K

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
dalamánky 12 hodin kynout, dalamanky s prefermentem, dalamánky ze špaldové mouky, recept na dalamánky, žitné dalamánky, psenicno zitne dalamanky, pečivo s prefermentem, chlebovka žitná recept, recept na šplaldové na dalamánky, celozrnné pečivo sprefermentem, chlebova mouka pšenično žitna, jak ude zitny kvasek, pšenično žitný dalamánek, pečivo z žitné mouky dalamánky, pšenično žitný dalamánky, dalamánky recept, spaldove dalamanky, celozrnné pečivo s prefermentem, vláčné špaldové dalamánky, dalamanky

Suroviny:
voda, mouka žitná chlebová, mouka hladká, droždí, voda, sůl, cukr, kmín celý, olej, mouka hladká, mouka chlebová pšeničná, droždí

Přidat fotografie receptu