Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celozrnné housky

Hodnocení receptu je 5,0 (59×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petulen petulen

Středně náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Chcete si ochutnat výborné pečivo? Potom rozhodně zkuste domácí celozrnné houstičky, nepřekonatelné svou chutí i vůni. Ta prostoupí během pečení celý byt. Těsto za vás může připravit domácí pekárna. Na vás zbyde upletení, upečení a pak už jen konzumace.

Suroviny pro 8 kusů

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 771 kJ /
2 335 kcal
Bílkoviny79,40 g
Tuky50,05 g
Vláknina27,93 g
Cholesterol 278 mg
Sodík 6,63 g
Sůl16,52 g
Sacharidy377,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na těsto vložíme do nádoby domácí pekárny. Nejdříve dáme vlažné mléko, olej, obě mouky smíchané se solí a nahoru rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Krok 2: Po ukončení programu vykynuté těsto vyjmeme z pekárny na lehce pomoučený vál a rozdělíme na osm dílů. Krok 3: Z každého dílu upleteme housku. Potřeme rozšlehaným vejcem a obalíme ve směsi semínek a soli. Krok 4: Uložíme na plech s papírem na pečení nebo pečicí fólií. Necháme ještě asi 15 minut kynout.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 5: Pak pečeme zhruba 20 minut, záleží jak komu peče trouba. Upečení necháme vystydnout na mřížce.

TIP: Jak si poradit s papírem na pečení

Zveřejněno 15. 1. 2010

Poznámka autorky petulen

Recept mám od kamarádky pekařky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celozrnné housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MwzQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celozrnné housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MwzQ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Výborné housky <3

cathleen , Simona Skolakova : děkuji za radu ,zapnu si počítač :-K
petulen: můžu pŕidat fotku ? povedenou :-D

zdenka.s: Zdeni fotku urcite pridej:-)ani se nemusis ptat.Jsem rada,ze se povedly,u nas je mame moc radi.

Simona Skolakova : Simi , já to tam nemám,nemůže to být tím, že používám mobil ?

zdenka.s: ano, ani já ho na mobilu nemám.

Jsou moc dobré, pro nás soli akorát. Určitě jsem je nedělala naposled,právě naopak. :yes: Děkuji za recept :-K
Škoda,že neumím dávat fotky, po svolení petulen bych přidala,ale bohužel. .

zdenka.s: Zdeni pod hlavní fotkou je okénko " přidat fotografii" na to klikni a ono už tě to navede!!;-)

housky jsou super,jen jsem upravila množství soli,asi mám velkou lžičku:-p:-D

Ahoj všichni na těchto stránkách.Již podruhé jsem pekla tyto celozrnné housky a nemůžem si je vynachválit.Za nás super....A díky za recept.

Děkuji za recept. Už jsem pekla podruhé a jsou výborné.:-) :yes:

Pan Dalibor zjevně neví vůbec nic o domácí pekárně, hlavně že komentuje.:-//:no:

Magdalena 30. 10. 2013 10:55
Dalibor: Po přečtení Vašeho příspěvku mi to nedá a musím reagovat, i když už je přes rok starý. Nevím, jestli nemáte zkušenost s přípravou těsta v domácí pekárně, nebo zda jste se ten den jen špatně vyspal, každopádně do těsta v domácí pekárně se prostě v receptech uvádí 1/4 nebo 1/2 kostky droždí. Tečka. jestli tam dáte slona nebo medvěda je už čistě na Vás a dle mých zkušeností je jedno, které droždí použijete a to dokonce i do té míry, zda použijete sušené nebo kostkové (po něm je ovšem pečivo více "voňavé") A pokud už jste takový hnidopich a přijde Vám výběr hotového droždí v běžných řetězcích nedostačující, nic Vám nebrání připravit si droždí sám doma. A po x letech co používám domácí pekárnu jsem ještě nepoužila recept na těsto, do kterého by se přidávalo vejce, tím se vždy jen připravené housky, bulky apod. potírají kvůli křupavosti a přilnavosti posypu. Abych to shrnula, Vaše připomínky jsou v podstatě úplně mimo mísu, resp. pekárnu :-))

Jeden sáček,poměr by měl být napsaný na obalu od droždí.Většinou se dává jedno balení na půl kg mouky:-)

Kdyz neni cerstve drozdi kolik se dava sucheho?

Výborné! :yes: Díky za recept :-K

tedy musím se opravit, nedělala jsem tvar houstiček, ale dle Bibinky jsem udělala bulky.;-)

Houstičky jsem pekla v neděli, jsou dobré:-p, ale nepodařilo se mi je vypéci do křupava:-(.Ale snědly se všechny:-).Jedl je i manžel, který celozrnné pečivo zrovna nemusí:-)) Posílám bodíka, recept ukládám do oblíbených a přikládám fotečku

Dalibore,v podstatě jste si recept upravil dle svého,dobře,ale to pak nemá smysl,vyjde vám z toho něco jiného.Do této doby jsou samé pozitivní komentáře a nikdo nehledal problém v tom,že jsem neuvedla značku droždí a po pravdě,ani by mne to nenapadlo.No a co se postupu týče,recept je v kategorii Domácí pekárna,to znamená,že pokud budete chtít pracovat s domácí pekárnou,těsto se nechá umíchat a nakynout v pekárně a poté se pečou housky také v elektrické troubě.A pokud budete míchat ručně,je postup zadělávání těsta samozřejmě trošku jiný.A ještě jedna věc,v úvodu svého příspěvku píšete jak se housky povedly a na konci že to nebyla žádná sláva,tak nevím co si z toho vybrat.Mějte se krásně a jen chci poprosit,než příště začnete rejt do receptu,přečtěte si prosím předešlé komentáře,děkuji.

Housky jsem pekl poprvé v životě, k ruce jsem si vzal tento recept. Místo chlebové a žitné mouky jsem použil špaldovou takže tak chutné jako originál nebyly, ale v zásadě se povedlo. Místo pekárny na chleba jsem také použil elektrickou troubu, takže jsem postup zcela nerespektoval. Co ale vytýkám, je ignorace droždí - není uvedeno zda bylo droždí necháno klasicky nabýt nebo jen dotyčná hodila kousek vychlazené kostky průmyslového droždí přímo do mouky. Navíc není uveden druh droždí, což zásadně ovlivňuje kvalitu a především chuť výsledného pečiva. Některé droždí je hnusné, osobně preferuji z té nuzné nabídky v supermarketech to které má slona v logu, ještě jakžtakž ujde narozdíl od ostatních. Já jsem droždí pro jistotu nechal trochu nabýt v teplém mléce se špetkou cukru a soli, ale odbyl jsem to, i kvůli tomu že v receptu o nabývání nic nebylo. Bohužel jak jsem to odbyl, tak to také nebyla žádná sláva, takže na tom asi dost záleží.. nevím jestli použití pekárny na chleba tohle může dodatečně dorovnat. Prosím o doplnění receptu aby byl úplný. Také prosím reakce pekařů co říkají na případné přidání vejce, jak to ovlivní chuť a vlastnosti a přípravu těsta.

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
housky z zitne mouky, housky recept, domácí housky jako od pekaře, žitné housky, celozrnné housky z domácí pekárny, domácí housky z celozrnné mouky, recepty z celozrnné mouky, recept na domácí žitné housky, domácí housky z žitné mouky, chlebové housky, housky ze žitné mouky, housky z chlebové mouky, celozrnné rožky recept, recept na housky, domaci zitne housky, žitné housky recept, housky jako od pekaře, domácí celozrnné housky, recepty na housky, recepty housky

Suroviny:
mléko, olej, sůl, mouka celozrnná žitná, mouka chlebová pšeničná, droždí čerstvé, vejce, sůl hrubozrnná, mák,

Přidat fotografie receptu