Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Dýně jsou opravdu všestranně kuchyňsky využitelné plodiny. Můžete je zkusit i ve formě noků, či knedlíčků, které jsou nejen dobré, ale i chutné a hezky barevné. Noky, které nespotřebujeme, navíc můžeme zamrazit pro pozdější použití.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 391 kJ / 332 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,16 g |
Tuky | 15,87 g |
Vláknina | 10,20 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 3,42 g |
Sůl | 8,42 g |
Sacharidy | 20,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu na noky.
Krok 2: Dýni pečlivě umyjeme. Odstraníme slupku a dužinu se semínky, které nevyhodíme, ale uchováme na později na vyvaření do zeleninové polévky.
Krok 3: Dýni a brambory nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Přidáme vejce, bylinky, osolíme a promícháme. Přisypeme mouku a krupičku a propracujeme těsto trochu jemnější konzistence, než jak jsme zvyklí u bramborových knedlíků.
Krok 4: Vařící vodu osolíme, stáhneme plamen a vkládáme mezi navlhčenými dlaněmi vytvořené malé knedlíčky o velikosti pinpongového míčku. Můžeme také navlhčenou lžičkou vykrajovat větší noky.
Krok 5: Vaříme mírným varem přibližně 5 minut. Až noky (knedlíčky) vyplavou na hladinu, necháme vařit ještě 5 minut. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do cedníku a necháme okapat.
Krok 6: Část těsta také můžeme do vroucí vody protlačit přes haluškovač a po vynoření na hladinu nočky (špecle) necháme ještě 3 minuty provařit.
Krok 7: Malé knedlíčky a noky dáváme do hrnce nanejvýš po 10 kusech, aby se stačily uvařit. Podáváme jako přílohu k dušenému masu se šťávou, k pečenému se zelím a podobně. Hodí se i jako samostatný pokrm s osmaženou slaninou a cibulkou.
Zveřejněno 31. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ArBp
Moje poznámka
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ArBp
Nejnovější recepty
Velikonoční linecká vajíčka
Přidáno před 7 hodinami
Točený mazanec s ořechy
Přidáno před 16 hodinami
Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty
Přidáno před 17 hodinami
Čekankový salát s ředkvičkami
Přidáno před 19 hodinami
Jahodovo-tvarohová zmrzlina
Přidáno 13. 4. 2025 16:17
Vepřové s cibulovou omáčkou a paloučkovým knedlíkem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 13. 4. 2025 13:14
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plněná tortilla vaječnou omeletou
Vanda183 před 4 hodinami
Velikonoční beránek
gedzitka před 8 hodinami
Rajská omáčka
Sahula před 9 hodinami
Pikantní masové kuličky s rajskou omáčkou a těstovinami
Sahula před 9 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Sahula před 9 hodinami
Rychlá hrníčková bábovka
SofieA před 10 hodinami
Dušená mrkev
Jirka1977 před 11 hodinami
Obyčejné nudle se smaženým zelím
Radovan123 před 11 hodinami
Ledvinky na smetaně
Karel1234 před 15 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
veronika_straka před 15 hodinami
Tématické fráze:
dýňové noky,
dýnové noky recept,
noky z dyne,
dýňové nočky,
dýňové knedlíky,
bramborovodýňové noky,
noky dyňové,
dýnové recepty,
dýnové noky-recept,
bramborové špecle recept,
bramborové špecle,
knedlíky a noky,
noky s dýní,
recept na dýňové noky,
bramborovo dýnové knedlíky,
noky příloha špecle,
bramborové noky jako příloha,
bramborové špecle recepty,
bramborovodýňové noky recept,
dýňové bramboráky
Suroviny:
dýně hokkaido,
mouka polohrubá,
krupice dětská,
vejce,
bylinky,
petrželka,
kerblík,
sůl,
voda
Komentáře (19)