Perníčky dle paní učitelky
Různorodé tvary vykrájené z medového těsta plného koření, to jsou tradiční perníčky. Jejich povrch zdobíme tradičně bílkovou polevou připomínající sníh. S jejich přípravou můžete začít již na začátku prosince, aby se naležely.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 050 kJ / 7 182 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,82 g |
Tuky | 242,90 g |
Vláknina | 31,88 g |
Cholesterol | 1,16 g |
Sodík | 763 mg |
Sůl | 2,03 g |
Sacharidy | 1 123,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do kastrůlku dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med a vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné, zamícháme 2 vejce.
Krok 2: V míse nebo na vále promícháme mouku s kypřicím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí. Zaděláme těsto, které necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, maximálně 30 minut.
Krok 3: Pak vyválíme plát těsta, vysoký 3/4 cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě (přibližně 170 °C / á 10 minut).
Krok 4: Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení.
Krok 5: Polevu uděláme tak, že přes sítko prosejeme 2x moučkový cukr a pak jej třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nevysychala a nevytvořil se škraloup, tak ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou.
Krok 6: Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Perníčky dle paní učitelky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KXA
Moje poznámka
Perníčky dle paní učitelky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KXA
Nejnovější recepty
Pečené brambory s chřestem
Přidáno před 28 minutami
Bezlepková bábovka s vaječným likérem
Přidáno před 1 hodinou
Květákový koláč à la pizza bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno 25. 4. 2025 12:56
Chléb z červené čočky s tahini (vhodný pro diabetiky)
Přidáno 25. 4. 2025 11:41
Mrkvový beránek a kakaové slepičky a vajíčka
Přidáno 24. 4. 2025 18:59
Ovocná tlačenka
Přidáno 24. 4. 2025 17:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koka sušenky
MARTA1234 před 1 hodinou
Poctivá květáková polévka
Milahu před 1 hodinou
Vepřová játra v pikantní zelenině
Hanynka_1 před 2 hodinami
Hovězí na česneku a na smetaně
Ulmiv před 2 hodinami
Pesto z medvědího česneku
Martas6 před 3 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Jessie před 3 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
nym61072 před 3 hodinami
Kynuté houskové knedlíky v páře
Ketynna před 3 hodinami
Chilli con carne
Zdenek007 před 3 hodinami
Butter chicken podle Pavla Berkyho
Lucie1001 před 4 hodinami
Tématické fráze:
změknutí perníčků,
perníčky s kypřícím práškem,
perníčky, s kypricim praskem,
nej perníčky,
oříškové perníčky,
nejlepší poleva na perníčky,
perníčky s kypřícím práškem do perníku,
jak zmeknou pernicky,
za jak dlouho změknou perníčky,
kdy změknou perníčky,
pernicky s praskem do perniku,
perníčky s práškem do pečiva,
velikonoční perníčky bez rozležení,
perníčky našich perníkářek,
jak na změknutí perníčků,
jak spravne pect pernicky,
perníčky s oříšky,
nejlepsi pernicky,
na změknutí perníčků,
recept na perníčky s kypřícím práškem do perníku
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
máslo,
med,
kakao,
vejce,
koření hřebíček,
skořice mletá,
kypřící prášek do pečiva,
prášek do perníku,
sůl,
bílek,
cukr moučkový
Komentáře (33)