Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelové košíčky

Křehké máslové košíčky, zkaramelizované Salko, čokoláda a mandle - to jsou výborné karamelové košíčky, které se hodí nejen na vánoční stůl. Připravit si je můžete kdykoliv během roku, třeba i jako sladké pohoštění na svatbě.

Hodnocení receptu je 4,8 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 5 min + 2,5 hodiny vaření Salka

65 min (60 min příprava + 5 min tepelná úprava, + 2,5 hodiny vaření Salka)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 078 kJ /
3 365 kcal
Bílkoviny38,07 g
Tuky247,25 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 1,14 g
Sodík 33 mg
Sůl0,07 g
Sacharidy243,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem necháme plechovku Salka vařit 2,5 hodiny při mírném varu. Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu včas rozehřejeme na 170 °C. Krok 3: Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme vanilkový cukr, žloutky a na malé kousky nakrájené máslo. Vše společně zpracujeme do hladkého těsta. Krok 4: Z těsta odebíráme kousky přibližně stejné velikosti a vmáčkneme do formiček na košíčky, které ukládáme na plech. Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zrůžovění asi 5-8 minut. Ihned po upečení je vyklepneme a necháme vychladnout. Krok 6: Do zkaramelizovaného Salka vmícháme změklé máslo a vyšleháme do hladkého krému. Obě suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Krok 7: Hotový krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a plníme jím hotové košíčky. Pokud je příliš tekutý, necháme jej chvíli vychladit v lednici a teprve potom košíčky naplníme. Dozdobíme čokoládovou polevou a polovinou mandle. Krok 8: Necháme nejlépe do druhého dne v chladu ztuhnout.

TIP: Dokonalá čokoládová poleva

Zveřejněno 16. 12. 2011

Poznámka autorky 1974andrea

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelové košíčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pX5m

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelové košíčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pX5m

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (93)

Recept na krém má špatné poměry, když jsem to udělala z jednoho salka a 140 g másla, je to opravdu řídké, v podstatě jako tužší voda (je jedno jestli jste to předtím vařili ty 3 hodiny).Salko jsem dle pokynů den předem vařila ty 3 hodiny a druhý den po otevření bylo opravdu tuhé, ale po přidání másla to zřídne!! A to opravdu hodně... Když jsem se potom ptala lidí, co pečou často, potvrdili, že na jedno salko je potřeba minimálně celé máslo nebo víc... důležité je taky aby ty dvě složky měly stejnou pokojovou teplotu... Takže nechápu, proč tu tento recept je stále takto, a není opraven, toho másla musí být opravdu víc. Těsto bylo obyč ale v pořádku.

Klarissa: Dobrý večer, mrzí nás, že Vám krém nevydařil. Recept byl natočen přesně dle poměrů, které uvedla uživatelka a byl v pořádku. Informaci o stejné teplotě surovin je pravdivá a do postupu ji doplním.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Ako do prcic urobim aby bol ten krem tuhy? Pomer karamelove salko a maslo som dodrzala ale je to tekute, celu noc to bolo v chlade ;-( uz som niekolko krat robila karamelove recepty a este ani raz som nemala tuhe nic kde je karamel ;-(

PITAA: Pokud se salko dobře uvaří a zkaramelizuje, je tuhé dost samo o sobě

Zobrazit 3 starší odpovědi

Vypadají krásně!:yes:<3

Michaela.Koc: No, v mém podání moc krásně nevypadají :-D, ale jsou výborné ;-)

bramburecek:Já jsem teď teprve dorazila k pc, tak nevím, jestli už není pozdě na radu. A stejně, dobrá rada nad zlato. Já to nemohu říct přesně, jak dlouho, prostě musí být jenom jako linecké, což znamená světloučké;-) Musí se to hlídat, každý podle své trouby.

Tak těsto hotové, krém se chladí v ledničce, loni byxly úžasné... Jen letos nevím, jak dlouho je péci..:-) Prosím o radu, ať nepříjde ani košíček na zmar..:-)

Děkují :)

Marie: zkus přidat máslo a nechej vychladit:yes:

Dobrý den já mám ten krém z karamelového salka řídky :( a vůbec nevím co stím :(

1974andrea:Andi, s klidem:yes::yes: je jak beton, ale mluvím o originálu Salko, už jsem koupila i Pilos z Lidlu a to bylo o poznání řidší;-) Myslela jsem na to, že vyfotím, ale vzpomněla jsem si, až jsem měla krém v pytlíku:-8:-) A díky za pochvalu:-*

1974andrea: My děláme už léta jeden druh košíčků, možná,že jsou tady taky:
2 natvrdo uvařená vejce,12 dkg tuku(másla),7 dkg moučkového cukru, 23 dkg hl. mouky.
Z vajec vyndáme zloutky, bílky zbaštíme.Žloutky rozmačkáme vidličkou, přidáme 12 dkg tuku,7 dkg cukru a třeme.Potom přidáme mouku, vypracujeme těsto.Plníme formičky na košíčky a pečeme při asi 170°C dorůžova.Po vyndani z trouby otočíme, chvilku počkáme a vyklopime.Jdou moc pěkně vyklopit.
Z tohoto množství je asi 27 kusů..Naplni je tady taky neúrekom.
Protože je tady “překošíkováno“ , přidávám jen jako obměnu:-D

senky:Jani, máš je nádherné, moc děkuju za fotku:-K:-* Takže s klidem lze použít i to karamelové salko, je husté dost, jo?

senky: Krásné !

Tak, hotovo:-K:-K krém je z karamelového Salka, másla a asi 50g rozpuštěného palmového tuku :-)23.bodík a foto;-)

Dobrý den. tak píši zkušenost s kupovaným karamelizovaným salkem . Salko je tuhé že nejde vyklopit ani z plechovky, a dělá se z něj krásný krém. který dobře drží.

Alexiss:Tak je aspoň pořádně hustý, co? ;-)

1974andrea: Nevydržela jsem to a odvážně jedno otevřela - je úplně o.k. Jen ta vložená energie byla zbytečná, ovšem snaha ji vyvážila. ;-)

Vendula:Vendulko, tak snad to bude dobré. Fakt s tím nemám zkušenost. Držím palce;-)

Nešplouchá tak by to mohlo být ok . Koupila jsem dražší od Tatry .

Vendula :Já bych s ním zkusila zatřepat, pokud bude " šplouchat", dala bych ho vařit;-)

Popravdě jsem ho ještě neotevřela, ale přemýšlela jsem kdyby bylo řídké ho zkusit dát vařit a přidat karamelový puding.

Vendula:Osobně ho nekupuji, tak nevím, ale myslím, že bude mnohem tekutější než doma udělané. Mně v něm vždy stojí lžíce;-)

Koupené

Alexiss:Zrovna taky peču ořechy, akorát jsem je dala do trouby. Na plnění dojde až příští týden;-)

1974andrea: Dík, taky zdravím. Nějak nestíhám, ale občas mrknu. Teď samozřejmě hledám inspiraci na cukroví- hledám náplň do košíčků a ořechů, aby nebyla "blemcavá". :-K:-8

Alexiss:Alex, dlouho jsem tě tady neviděla, zdravím;-) Nemůžeme na aktivitu manželů říct nic, raději mlčet a myslet si své:-D Chudáci, když chtějí být užiteční:-D Možná už z toho bude jedna velká karamelka :-)) A ty slané mandle může být dobrý tip, díky;-)

Něco pro pobavení: přítel mi chtěl pomoci a zatímco jsem byla na podnikovém večírku, vařil Salko cca 5 hodin. Moudře mlčím a bojím se, co na mě vykoukne, až ho otevřu. :-D:-D
Na košíčky s karamelovým krémem dávám mírně slané mandlové lupínky, je to výborné- efekt jako u Snickers. :-p

Vendula:Jaké zkaramelizované máte na mysli, koupené nebo doma uvařené?

Dobrý den nemáte někdo zkušenosti se zkaramelizovaným salkem ? Jinak recept na košíčky je skvělý.

1974andrea: Moc děkuji za rychlou odpověď a přání. :-K

Tématické fráze:
karamelovy krem do košičku, karamelové cukroví, karamelová náplň do košíčků, krém do košíčků, karamelový krém do cukroví, košíčky s karamelem, napln do kosicku ze salka, vánoční cukroví karamelové, karamelový krém na cukroví, košíčky se salkem, krém do cukroví ze salka, krém ze salka do cukroví, karamelove salko, salko košíčky, krém do košíčků ze salka, karamelové vánoční cukroví, krém z karamelového salka, kosicky salko, cukrovi z karameloveho salka, karamelová náplň ze salka

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, cukr vanilkový, máslo, žloutek, salko, máslo, poleva čokoládová, mandle

Přidat fotografie receptu