Jemná mandlová vánočka
Tahle královna Vánoc na vaší slavnostní tabuli nemůže v žádném případě chybět. Je krásně vláčná, voní po másle a mandlích. Její příprava nezabere příliš mnoho času, jen se možná trochu zapotíte u jejího zaplétání. Ale podle přiloženého návodu to jistě zvládnete.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 887 kJ / 4 753 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,30 g |
Tuky | 176,10 g |
Vláknina | 35,20 g |
Cholesterol | 793 mg |
Sodík | 1,83 g |
Sůl | 4,49 g |
Sacharidy | 660,16 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem (pozor, ne horkým) a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Až kvásek vzejde, přidáme do mísy roztavené a vychladlé máslo, hrst rozinek předem namočených v rumu, oloupané a umleté mandle a ostatní ingredience, promícháme vařečkou až se všechno spojí a dále vypracujeme rukama ve vláčné těsto.
Krok 3: Necháme kynout hodinu na teplém místě.
Krok 4: Po vykynutí krátce těsto prohněteme, uválíme válec a rozdělíme na 7 kusů. Ze čtyř kusů upleteme spodní pletenec (návod viz. odkaz v poznámce). A ze tří kusů upleteme klasický copánek.
Krok 5: Spodní pletenec přendáme na vymazaný plech, hranou dlaně uprostřed po celé délce uděláme žlábek a položíme na něj horní copánek.
Krok 6: Zapneme troubu na 180 °C. Necháme na plechu ještě chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem.
Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Zveřejněno 8. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jemná mandlová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VnBW
Moje poznámka
Jemná mandlová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VnBW
Nejnovější recepty
Celerový salát pro diabetiky
Přidáno před 5 hodinami
Černá čočka beluga s rajčaty, kapií, uzeným masem a volskými oky
Přidáno před 5 hodinami
Silvestrovský lososový tatarák
Přidáno před 5 hodinami
Banánové lívanečky z kefíru
Přidáno před 6 hodinami
Odlehčený vajíčkový salát
Přidáno před 6 hodinami
Zapečený květák v listovém těstě
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Jak správně zamrazit zbylé cukroví? Při vhodném postupu vydrží chutné skoro až do Velikonoc
Bábovka ze zbytků cukroví: Ideální moučník k odpolední kávě, do které využijete zbylé rohlíčky, linecké i nepečené druhy
Náš život s celiakií: Bezlepkové Vánoce s Áňou aneb Jak jsem pekla perníčky a jak jsem objevila recept na super bagetu
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové plátky pečené s marinádou
Marek_Bláha před 3 hodinami
Košíčky tety Vlasty
Kava 2 před 4 hodinami
Domácí nudle
Kava 2 před 5 hodinami
Bramborák s masovou směsí
lucy.komi před 7 hodinami
Kuřecí nudličky na mrkvi s pórkem
mafinka888 před 7 hodinami
Kmínová polévka s bramborem a růžičkovou kapustou
TondaJ před 8 hodinami
Karbanátky z brambor a balkánského sýra
trener před 9 hodinami
Krémová polévka z rybího filé
Kajkajak před 11 hodinami
Plátky vepřové panenky podle asijské kuchyně
Lucie1001 před 12 hodinami
Černá čočka Beluga se zeleninou a uzeným masem
Teomi před 15 hodinami
Tématické fráze:
úžasná vánočka ze tří copů,
luxusní vánočka,
kynutá vánočka,
vánočka recept,
vánočka kynutá přes noc,
co s nedopečenou vánočkou,
kynutí vánočky přes noc,
nedopečená vánočka,
kynutí vánočky,
mandlová mouka kde koupit,
nejlepší vánočka,
měkká vánočka,
vanocka bez vazeni,
nej vanocka,
recept na vánočku,
vanocka recept ze sesti copanku,
recepty kynutá vanočka,
recept na mandlovou vanocku,
domácí mandlová vánočka,
recept na jemnou vánočku
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
mléko,
droždí,
vejce,
žloutek,
máslo,
rozinky,
rum,
sůl,
ořech muškátový,
kůra citronová,
mandle,
vejce,
tuk
Komentáře (92)