Sachrův dort podle Filipa
Suroviny
Porce: asi 10 kusů, podle velikosti řezů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 638 kJ / 6 367 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,03 g |
Tuky | 328,61 g |
Vláknina | 34,40 g |
Cholesterol | 2,04 g |
Sodík | 1,30 g |
Sůl | 2,51 g |
Sacharidy | 747,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dáme do misky a při středním stupni a necháme rozpustit v mikrovlnce.
Krok 2: Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypneme a čokoládu promíchejme, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dáme vychladit do lednice.
Krok 3: Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Z osmi bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšleháme v lehkou pěnu.
Krok 4: V jiné misce promícháme strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmícháme do pěny ze žloutků.
Krok 5: Pak střídavě vmícháváme sníh z bílků a směs ze strouhanky, mouky a kakaa do nové, čisté misky.
Krok 6: Když máme těsto pěkně umíchané, můžeme ho dát do předehřáté trouby na 180°C na 60 minut (1 hodina).
Krok 7: Po upečení necháme korpus úplně vychladnout. Pokud bysme jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude hezký. Dlouhým nožem korpus seřízneme, odstraníme pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízneme z formy. Získáme tak krásně rovný a pravidelný tvar.
Krok 8: Dortový korpus 3x až 4x podélně prořízneme a pláty těsta odkládáme před sebe, aniž bysme s nimi jakkoli točili. Použijeme na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budeme skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.
Krok 9: Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na střední stupeň ohřejeme a promažeme jí jednotlivé vrstvy dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, a ten pak přikryjeme dalším odkrojeným plátem, pak zase marmeláda, druhý plát a tak dále. Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.
Krok 10: Dort pomažeme teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí.
Krok 11: Hotový dort necháme do druhého dne odležet, aby marmeláda měla dost času provlhnout všude.
Krok 12: Následující den dort potáhneme čokoládovou polevou. Ta v Savoyi se dělá komplikovaně, pro naše potřeby postačí, když koupíme polevu hotovou, nebo v parní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády a přimícháme do ní asi 30 g másla.
Krok 13: Hotovou polevu nalijte na vršek dortu a rozetřete ji tak, aby pokrývala celý dort i ze stran. Polevu nechte chvíli zatuhnout.
A asi po 2 hodinách můžeme dort podávat s kupou domácí šlehačky.
Dobrou chuť
A asi po 2 hodinách můžeme dort podávat s kupou domácí šlehačky.
Dobrou chuť
Zveřejněno 13. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sachrův dort podle Filipa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RnmE
Moje poznámka
Sachrův dort podle Filipa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RnmE
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 4 hodinami
Boží milosti
Přidáno před 16 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 18 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Velikonoční minizákusky
Přidáno 20. 4. 2025 06:38
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Moravské zelí
JuliePetule před 59 minutami
Nejlepší bramboráky jaké znám
Buba48 před 1 hodinou
Šlehačkový beránek
LucietaTom před 2 hodinami
Biskupský chlebíček II
LucietaTom před 2 hodinami
Klasické palačinky
Coolbins před 4 hodinami
Argentinská křídla
wimra před 4 hodinami
Kuře na paprice s hráškem
Moanka před 4 hodinami
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 12 hodinami
Velikonoční beránek
Praizlerka před 13 hodinami
Babiččina třená bábovka
Atata27 před 13 hodinami
Tématické fráze:
sachr dort s kefírem,
sachruv dort z cukety,
sachr dort cena,
sachr dort vaněk,
sachr dort z kefíru,
cena sachr dortu,
sachr dort z cukety,
kefírový sachr,
recept na sacher dort podle hotelu savoy,
sachr z kefíru,
top recepty sachruv dorty,
sachruv dort se strouhanými jablky,
dort sachr cena,
filip horký čokoláda,
sachr dort recept originál,
dort vánek,
cuketový sachrův dort,
cuketový sacher,
sachrův dort cena,
sachrův dort originál recept karoliny
Suroviny:
čokoláda hořká,
bílek,
žloutek,
cukr krupice,
strouhanka,
mouka hladká,
kakao hořké,
máslo,
sůl,
poleva čokoládová,
marmeláda meruňková,
šlehačka
Komentáře (17)