Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moje domácí tlačenka

Hodnocení receptu je 4,9 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

wooddy

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 180 min

200 min (20 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Rádi byste si vyrobili poctivou domácí tlačenku, ale nevíte jak na to? S naším receptem to zvládne opravdu každý. Žádná éčka ani šizené masové odřezky. Uděláme si pořádnou domácí "tláču", za kterou by se nestyděl ani profesionální řezník.

Suroviny pro 1 kus

12-15 porcí

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 442 kJ /
1 062 kcal
Bílkoviny161,35 g
Tuky30,41 g
Vláknina10,89 g
Cholesterol 1,25 g
Sodík 14,97 g
Sůl37,40 g
Sacharidy32,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na vaření připravíme dva hrnce a papiňák. Krok 2: Do papiňáku dáme nožičky a koleno, přidáme 2-3 kávové lžičky soli a v pytlíku na koření zavážeme pár kuliček nového koření, celého pepře a bobkového listu. Krok 3: Zalijeme vodou a dáme vařit. Krok 4: Zhruba po hodině vaření papiňák otevřeme a necháme pomalým vařením bez poklice ještě hodinu bublat, aby se zredukovala tekutina. Krok 5: Do druhého hrnce dáme vařit plec, jazyky a srdíčko, ke kterým přidáme jednu celou cibuli, 2 stroužky česneku, trochu soli a vaříme do měkka. Krok 6: Ve třetím hrnci uvaříme očištěné ledvinky a játra, ty potřebují nejkratší dobu vaření, nejvýše hodinku. Krok 7: Po dovaření všech surovin vyndáme z hrnce a necháme trochu zchladnout. Krok 8: Vodu z vnitřností můžeme vylít, ostatní necháme. Krok 9: Vnitřnosti nakrájíme na malé nejvýše 1x1x1 cm kostičky, maso na větší a nejkvalitnější maso ještě na větší kousky. Krok 10: Kůže a tlusté maso rozsekáme nadrobno nožem (můžeme použít mlýnek). Krok 11: Vše dáme do velké mísy a promícháme. Krok 12: Přidáme 2 lžičky soli a koření (já používám doma v kávovém mlýnku namleté na prach), 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky nového koření a 2 lžičky pepře. Krok 13: Znovu promísíme, zalijeme vývarem z nožiček a masa v poměru: na 3 naběračky vývaru z nožiček dáme jednu naběračku vývaru z masa (udělá dobrou konzistenci a tlačenka je pěkné čirá). Krok 14: Plníme do rukávů o průměru 10 cm. Krok 15: Nakonec vše dáme do chladu ztuhnout.

TIP: Jak si poradit s domácí zabijačkou

Zveřejněno 2. 6. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje domácí tlačenka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q6V3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje domácí tlačenka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q6V3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

No recept vypadá dobře jen ... nedávám vnitřnosti-spousta lidí je nejenže nemusí,ale nakonec je vydloubou zůstanou na talíři,dávám krom masa,jazyku horní lalok a zvlášt si uvařím kůže-raději víc...vždy seberu z hotové tačenky v míse trochu z vrchu na talířek a známou metodou v mrazáku zkusím rosolovatění...syrová cibule a česnek tam patří..po naplnění rukávů je dám do vřelé vody na 70-80 stupňů a nechám cca 30 minut...pak je vyndám a nechám zchladit

Prave varim podla toho receptu Dufam že bude chutnat Dakujem za recept:-K

PAVOL :
děkuju a určitě dej vědět jak jsi dopadl... případně nějaké foto :-)8-(:-K:-):yes::yes::yes::yes:

k receptu není co dodat, akorát já při kořenění dávám soli tolik, aby tlačenka byla za tepla přesolená, po vychladnutí se sůl rozloží a je to pak akorát. Vnitřnosti do tlačenky nedávám, přidám raději lalok, a o koleno víc.

tak netuším kde jste pane Cvrčku vzal že játra nepatří do tlačenky :-) ale to čistě váš boj...také netuším proč by měli býti na plnění dva lidé...vždy si plním sám bez bryndání a padání.8-(:-Q;-)

Cvrček Obecní 14. 12. 2016 21:25
Myslím že do tlačenky vůbec nepatří játra to je úplně jiná chuť, játra se dávají do jitrnic. Přidám dobrý zlepšovák - pořád jsem měl problém s tím plněním do nohavice - musí u toho být 2 lidé někdy mi to spadlo nebo se vyvalilo...Takže tlačenku dávám do plastové láhve od mléka (má široké hrdlo a musí se naplnit úplně po vrch.pak nejsou problémy ani se zavazováním a vzduchovou bublinou. Trochu hůř se to krájí ale celkově je to lepší.

Cvrček Obecní:
Někteří játra nedávají:-) my dáváme:yes: akorát nemají být převařená.
Rcp se mi zdál OK (postup ad.3:yes:), ale já si vystačím s jedním hrncem (kotlem) a hotové tlačenky ještě nechávám táhnout ve skoro vroucí vodě - glutin se chová lépe (zvláště jde-li tlačenka přes mrazák), než v nevařených tlačenkách.
A stran plnění "nohavic"máte recht: ve dvou se to dělá líp:yes:
Sice se mezi prostým lidem traduje přisprostlé rčení, že jen jedno je člověk schopen udělat sám, ale já dokážu, podobně jako wooddy: plnit i nohavice (samozřejmě tlačenkové) sám:-)

Jirko,tak ta tlacenka,ktora na mna kuka z hora,je urcite super,a urcito vyskusam Tvoj recept,aj,ked niektory tvrdia,ze Amerikani toho nejedia,lebo nejadia,ale tiez sa to vsetko aj tuna da zakupit.Uz sa na to vsetko moc tesim.Dakujem za recept.Vopred sa ospravedlnujem vsetkym vazenym osobam,ktore to budu citat,za pravopis,ktory nie je zapricineny mojimi nevedomostami ,ale tak to vlastne je ,ako to je,a nech tak I zostane,Jedna sa o recept,na ktory sa vzdy budem tesit,ak bude s preklepom alebo bez.Prajem Vam vela zdravicka a vela napadov,krasne Vianoce prezite v rodinnom kruhu,a vsetko najlepsie.:-K

tak mně zaujal ten pán co tu kritizuje ten termín pomlýt co je na tom k nepochopení ? v našich krajích s eti jinak neřekne jinak pán asi má zkušenosti přesn ědle jeho receptu výborná:-D

Já dělám často tlačenku jednoduše, takovou pro chudé. Hlavním cílem je totiž promazat artrotická kolena. Koupím tak asi 6 nožiček (delších) a čtvrt kila nějakých jater, třeba i slepičích, když jsou v akci. Vařím pomaleji napřed nožičky s kořenovou zeleninou, cibulí, pepřem, novým kořením a bobkáčem. Asi po hodině přidám játra a po další sůl. Mám to tak za tři hodky z jedné vody načisto. Vyndám rozpadající se nožičky i zeleninu. Nožičky poctivě oberu, až zbydou jen kůstky, které dám potom psovi. Co jsem obral, to i se zeleninou nakladu do umělohmotných misek (třeba od zmrzliny) jak to je - nekrájím. Potom nechám vývar přejít varem, přitom do něj vhodím asi 5 - 20 stroužků drceného česneku a hrstičku majoránky. Zaleju misky, nechám vychladnout, zavíčkuju a šup do lednice. Protože při konzumaci krájím na plátky, tak nevadí, že jsou tam velké kusy kusy kůží a šlach. Na řezu vytvoří mozaiku. Vydrží víc jak týden a kolena si nestěžují!:-))

Prosím, bavme se o receptu. Zde se jednalo ne o dyslexii (čtení), ale o dysgrafii(psaní) a recept je dávno v pořádku opraven (rok 2012:-!), tudíž připomínky k psaní jsou neadekvátní. Navíc mohlo jít i o obyčejný překlep.

honauerová 22. 9. 2013 07:19
Blb:přesně tak dislexie je omluvitelná,zde je to o receptech k čemu správně napsaný recept když stojí za h -bačkoru
:-D

venkovskejpepík 29. 10. 2012 13:26
No,nevím,jestli se nevloudila chybička do uvedeného receptu,ale nějak jsem nenašel zmínku o zavaření tlačenky po namíchání surovin s kořením,buď povařit takto namíchanou a potom naplnit obaly,nebo napřed naplnit obaly a následně povařit ve vodě.Bez zavaření se nerozloží koření a nedosáhne se aromatizace celého díla

Mentor: Nevím ale tento web je o vaření a ne o pravopise. Já sám jsem dislektik a mám s ní velké problémy. Pán neumí vařit tak prudí že.??? Mel by jste se stydět! Jinak tlačenka vypadá užasně.

prostě úžasná :yes::-D - do tlačenky nikdy nedávám česnek ani cibuli - kdo chce tak ať si jí dá navrch - i když kazit domácí tlačenku cibulí mi připadá barbarské:-p

Mňááám:-p+13:yes::-K

Drobek: strasne rada Ta vidim.....na tvojich strankach som nasla mnoho inspiracie....

Načíst další komentáře (12)

Tématické fráze:
domácí tlačenka, tlačenka domácí, domácí tlačenka recept, jak se dělá domácí tlačenka, recept na domaci tlacenku, recept domácí tlačenka, tlačenka domácí bez vaření, tlačenka domácí recepty, koření do tlačenky, jak udělat domácí tlačenku, vaření tlačenky, příprava tlačenky, jak se dělá tlačenka, recepty domácí tlačenka, tlačenka recept, dobrá domácí tlačenka, zavareni tlacenky, příprava domácí tlačenky, jak na domaci tlacenku, koreni na tlacenku

Suroviny:
plec vepřová, játra vepřová, ledvinky vepřové, srdce vepřové, nožička vepřová, koleno vepřové, jazyk vepřový, cibule, česnek, bobkový list, pepř celý, sůl, koření nové koření, majoránka, pepř, koření nové koření mleté, sůl

Přidat fotografie receptu