Špenát
Což takhle dát si špenát? Ať už z čerstvých listů nebo mraženého protlaku, špenát se v českých rodinách připravuje už celá desetiletí a každý má ten svůj oblíbený recept. Připravte si jej na Zelený čtvrtek, podle pranostiky se budete po celý rok těšit plnému zdraví.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 790 kJ / 667 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 15,88 g |
| Tuky | 50,13 g |
| Vláknina | 8,53 g |
| Cholesterol | 294 mg |
| Sodík | 911 mg |
| Sůl | 2,21 g |
| Sacharidy | 36,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zmražený špenát necháme lehce povolit.
Krok 2: Špek nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a opečeme na něm cibuli a špek. Jakmile je cibule dozlatova opečená, přidáme 2 lžíce hladké mouky a usmažíme jíšku.
Krok 4: Přidáme mléko a dobře rozmícháme, až vznikne hladký bešamel.
Krok 5: Přidáme špenát a na mírném ohni mícháme, až se úplně povolí a spojí s bešamelem.
Krok 6: Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Mezitím oloupeme česnek a prolisujeme ho do špenátu.
Krok 7: Směs osolíme, opepříme a na závěr vmícháme vejce. Vše necháme ještě asi 5 minut provařit.
Krok 8: Podáváme s vařeným vejcem a bramborami.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špenát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pRX
Moje poznámka
Špenát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pRX
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 14 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 14 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 14 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 15 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 16 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 16 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 17 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 17 hodinami
Tématické fráze:
špenát,
špenát recept,
recept na špenát,
recept špenát,
spenat recepty,
špenát z protlaku recept,
špenát z protlaku,
recepty ze špenátu,
špenátový protlak recept,
recepty špenát,
špenátové recepty,
špenat top recepty,
špenátové mufiny,
recepty se špenátem,
recepty na spenat,
spenat jako priloha,
hrníčkové mufiny,
špenát do mrazáku,
špenát příloha,
špenát příloha
Suroviny:
protlak špenátový,
mouka hladká,
vejce,
mléko,
pepř mletý,
sůl,
česnek,
cibule,
špek,
olej
Komentáře (20)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Strouhanka je ideální vychytávka, stačí dát na cibulku špenát, až se rozmrazí, zalít trochu mlékem a přidat strouhanku. Za chvíli je to hotovo. Vajíčko už je zbytečné a podle mého názoru i masox, stačí dobře okořenit.