Přivádí vás myšlenka na vaření domácího knedlíku k šílenství? Jeho příprava není takový horor, jak by se mohlo zpočátku zdát. Naučme se dokonalé houskové knedlíky krok za krokem a přesvědčme se, jak jednoduché to může být.
Krok 1: V misce ze 150 ml vlažného mléka, cukru, lžičky mouky a droždí uděláme kvásek a necháme ho přikrytý ubrouskem v teple vzejít.
Krok 2: Do větší mísy vsypeme mouku, vytvoříme důlek a do něj vlijeme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Mouku na okrajích osolíme. Vzešlý kvásek přidáme do mísy a vařečkou (nebo robotem) vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto, které nám při zadělávání dělá na povrchu bubliny.
Krok 3: Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto v míse podsypeme trochou mouky a uděláme ve středu těsta důlek (kyne pak pěkně rovnoměrně). Mísu s těstem přikryjeme ubrouskem (utěrkou) a necháme ho v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Krok 4: Vykynuté těsto z mísy vyklopíme na pomoučněný vál (pracovní plochu) a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Tyto kusy by měly vážit stejně, jinak se může stát, že některé knedlíky budou při vaření syrové a některé už převařené.
Krok 5: Při tvarování díl pomyslně rozdělíme na hodiny a zpracováváme ho tak, že ke středu vždy přitiskneme část těsta. Nejdříve 12 hodin, pak 10 hodin, pak 8 hodin a skončíme u 2 hodin. Tak nám vznikne bochánek. Ten položíme spojem na nepodsypaný vál a zlehka těstem na místě zatočíme. Tím spoj jakoby utáhneme a knedlík nám pak nebude praskat.
Krok 6: Hotové bochánky položíme na pomoučněnou plochu, přikryjeme je a necháme 10 minut kynout. Vždy děláme jen tolik bochánků, kolik knedlíků budeme najednou vařit. Nakynutý bochánek zlehka rozválíme do malé šišky a oběma rukama ho vprostřed lehce stlačujeme, abychom z něj "vyhnali" vzduch, aby nebyl po uvaření příliš porézní.
Krok 7: Vznikne nám tvar "činky". Tu pak oběma rukama rozválíme do šišky o průměru asi 5-6 cm (délka záleží na velikosti hrnce, ve kterém budeme knedlíky vařit). Konce knedlíků lehce prstem vmáčkneme dovnitř, aby byly okraje rovné
Krok 8: Knedlíky necháme ještě 10 minut kynout a pak je vkládáme do vroucí osolené vody (1 lžička soli). Vaříme je přiklopené, v dostatečně velkém hrnci, protože knedlíky při vaření nabudou a musí mít v hrnci dostatečný prostor. Dobře vykynuté knedlíky nám při vložení do hrnce neklesnou ke dnu. Knedlíky po pár minutách varu jemně odlepíme od stěn (případně ode dna).
Krok 9: Knedlíky vaříme 18-20 minut (dle velikosti) a v polovině doby vaření, je vařečkou otáčíme. Knedlíky vytahujeme z vody postupně, ale pospíšíme si, jinak se nám zbylé knedlíky převaří. Knedlíky vyndáváme podběrákem na knedlíky, nebo dvěma talířky proti sobě, či prkýnkem. Podběrák je nejlepší.
Krok 10: Knedlík ihned po vytažení z vody propícháme vidlicí (zbavíme ho tak horké páry) a překrojíme ho v půli nití. Nit podložíme pod knedlík, nahoře zkřížíme a utáhneme. Tím i vizuálně zjistíme, jestli je knedlík vprostřed dovařený, či nikoliv.
Krok 11: Pokud je uprostřed ještě syrový, ihned ho vrátíme zpět a necháme ho ještě pár minut dovařit. Pak zopakujeme postup - vyjmout, propíchat. Ještě teplé knedlíky pomažeme shora tukem (olej, 100% tuk, máslo)
Krok 12: Knedlíky při porcování krájíme zahorka nití nebo kráječem na knedlíky, případně za studena ostrým nožem. Pakliže vaříme knedlíky ve dvou dávkách (po dvou kusech), další bochánky uděláme teprve když z těch prvních už jdeme tvarovat knedlíky. Ušetříme tak čas a energii při vaření.
Samozřejmě, že těsta na knedlíky lze použít různá, ale tohle je takové nejzákladnější. Knedlíky se hodí jak k omáčkám, tak k mastnějším jídlům. Tyto knedlíky lze vařit i v páře.
Snad tento "recept" někomu pomůže, aby překonal strach a nakonec zjistil, že knedlíky jsou vlastně poměrně jednoduchá záležitost.
Komentáře (91)