Domácí rybízová marmeláda
Pikantní rybízovou marmeládu můžeme připravit pokaždé jinak, lišit se může nejen barvou podle druhu použitého rybízu, ale i chutí. Hotovou marmeládu dokonce není potřeba zavařovat, naplněné a dobře uzavřené sklenice stačí jen na chvíli otočit dnem vzhůru.
Postup přípravy
Krok 1: Červený a černý rybíz (nebo jen jeden jeho druh) rozemeleme v kuchyňském mixéru, popřípadě v nějakém robotu.
Krok 2: Následně z této směsi necháme přes plátno vykapat šťávu z ovoce, nejlépe celou noc.
Krok 3: Překapanou šťávu zvážíme. Pro vaření marmelády odebereme do hrnce 1 kg (pozor, ne 1 litr, ale 1 kg) šťávy, přidáme sáček želírovacího cukru a 2 polévkové lžíce cukru krystal. Za studena dobře promícháme.
Krok 4: Po rozmíchání přivedeme k varu a cca 10 minut pozvolna a za stálého míchání provařujeme, přitom průběžně z povrchu odebíráme pěnu.
Krok 5: Po dovaření sléváme ještě horké do připravených sklenic. Hrdla dobře otřeme suchou čistou utěrkou a sklenice uzavřeme víčky. Zhruba na 5 minut otočíme dnem vzhůru, pak otočíme zpět aby marmeláda nezůstala na víčku. Dále již nezavařujeme.
Zveřejněno 7. 7. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí rybízová marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WN3
Moje poznámka
Domácí rybízová marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WN3
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 7 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 7 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 7 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 7 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 8 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 9 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 9 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 10 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 10 hodinami
Tématické fráze:
rybízová marmeláda,
rybízová marmeláda z červeného rybízu,
domácí rybízová štáva,
rybízová marmeláda za studena,
domácí marmeláda,
marmeláda z rybízu,
domácí marmelády,
rybízová marmeláda recept,
rybízový džem recept,
rybízový džem,
rybizovy dzem za studena,
domácí marmelády a džemy recepty,
recept na rybízovou marmeládu,
rybízová marmeláda s želírovacím cukrem,
domácí marmelády a džemy,
recept na rybízový džem,
rybízova zavarenina,
jak udělat rybízovou marmeládu,
marmelada rybizova,
nezhoustla mi marmelada
Suroviny:
rybíz,
cukr želírovací,
cukr krystal
Komentáře (39)
Zuzanko, dělám marmelády a džemy už x let, může se stát, že nějaká někdy nedopadne dobře, ale jak píše Spagetka, problém bude někde tady. Přeji při dalším pokusu více štěstí
Nikdy džemy, marmelády, leča, kečupy apod nezavařuju, neb už to varem projde.
Nakonec takhle by měly vypadat příspěvky k receptu, né jen nadávat, co je to za šlichtu, nebo naopak jen nadšeně vzdychat, jaká je to krása. Ale pomáhat si v problémech, dyk nakonec nikdo nejsme neomylný a furt se učíme
Já jsem si totiž u té"své"rybízové neuvědomila,že když budu vařit z litru(né jen z 1/2l)tak musím zákonitě přidat o 5minut více na varu,než přidám cukr a poté s cukrem vařit také o ty 4minuty dýl...tak to dopadá,když někdo spěchá
Ale že mi i ty zbývající várky na talířku pěkně stekly jen do poloviny a pak ztuhly...to mi hlava nebere
Po želírovacím pokusu na talířku mi první várka do hodiny ve skleničkách krásně ztuhla a zbývající várky(na talířku ihned ztuhlo)ve sklenicích i druhý den byly tekuté.Také jsem z toho byla na nervy,protože to bylo ze 5litrů šťávy
S Naďkou Rebekou jsme daly hlavy dohromady a já jsem další den vše znova po jednom litru 10minut převařovala,vždy po 10minutách varu(pořád míchat) do jedné várky jsem přidala 2PL cukru+2PL kyseliny citronové,ještě jsem znova vařila cca 8minut a marmeláda krásně ztuhla
spagetka:Ladi,mě marmeláda na talířku také ihned ztuhla,ale ve sklenicích byl druhý den(až na první várku)obsah pořád tekutý
Jiříku,snad nevadí můj komentář a zmíněná rada s kyselinou citronovou.Mě to teda pomohlo a marmoška byla zachráněná
http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...
Vyzkoušeno a neosvědčeno!Možná Vás baví čistit odšťavňovač,mně ne.Raději vše rozvařím,přecedím a mám hotovo.
[email protected]