Dušená mrkev
Skromné a dobré jídlo, na které se téměř zapomnělo. Domácí dušená mrkev se dá připravovat kdykoli během roku, což je její velká výhoda oproti sezónní zelenině. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory nebo jako přílohu k masu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 225 kJ / 771 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 9,43 g |
| Tuky | 51,77 g |
| Vláknina | 19,60 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 408 mg |
| Sůl | 1,00 g |
| Sacharidy | 58,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji lehce do sklovita. Pak přidáme mrkev, promícháme, osolíme a zalijeme zhruba 250 ml vody. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit asi 10 minut.
Krok 3: Mezitím připravíme v malém kastrůlku z oleje a hladké mouky světlou jíšku.
Krok 4: Když je mrkev téměř měkká, za stálého míchání ji zahustíme připravenou jíškou rozšlehanou v 100-150 ml vody.
Krok 5: Přivedeme k varu a necháme mrkev probublávat a zhoustnout. Podle potřeby přidáme vodu, abychom získali požadovanou konzistenci. Provaříme přibližně 10-15 minut.
Krok 6: Ke konci přípravy mrkev ochutnáme. Pokud je třeba, dosolíme a můžeme dosladit špetkou cukru podle vlastní chuti.
Krok 7: Podáváme s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem.
Zveřejněno 28. 9. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Moje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 10 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 12 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 12 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 13 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 16 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 7 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 10 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 10 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 12 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 13 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 14 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 14 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 15 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 15 hodinami
Tématické fráze:
dušená mrkev,
výborná dušená mrkev,
dušená mrkev na másle s vepřovým masem,
dusena mrkev bez masa,
dušená mrkev recept,
mrkev dusena,
recepty dusena mrkev,
vařená mrkev,
recept dušená mrkev,
recept na dusenou mrkev,
mrkev recepty,
vařená mrkev recept,
top recepty dušená mrkev,
sladká mrkev,
dusena mrkev s bramborem,
dušená mrkev na másle,
dušená mrkvička,
mrkev na sladko,
recepty z mrkve,
dušená mrkev recepty
Suroviny:
mrkev,
cibule,
olej,
voda,
sůl,
cukr krupice,
olej,
mouka hladká,
voda
Komentáře (44)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pyre mrkev tilapia
www.jimejinak.cz/jarni-pyre-s-medvedim-cesnekem-a-la-bramborova-kase/
Tilápie na rozmarýnu s česnekem
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mrkev na hrubo, osmahnout na velkém množství másla, podlit vodou a nechat zmeknout. Přidat hrášek. Osolit opeprit a poprasit moukou. Tím se zahusti a hotovo.
Sice ji taťka ještě ani nedovařil, ale měla jsem ji předtím a byla to MŇAMKA