Domácí slazené mléko-SALKO
Slazené kondenzované mléko seženete dnes v každém obchodě, ale vyrobit si ho zvládnete i doma a za zlomek cely. Zkuste to podle našeho receptu a uvidíte, že budete nadšení. Domácí salko můžete používat tak, jak jste zvyklí, do krémů i do nepečeného cukroví.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 882 kJ / 689 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 10,34 g |
| Tuky | 20,90 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 69 mg |
| Sodík | 120 mg |
| Sůl | 0,30 g |
| Sacharidy | 114,86 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 13. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí slazené mléko-SALKO
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6y9l
Moje poznámka
Domácí slazené mléko-SALKO
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6y9l
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 3 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 10 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 23 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 15 minutami
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 16 minutami
Medovníkové koule
Dechtochema před 18 minutami
Americké čokoládové krinkles
Dechtochema před 19 minutami
Škvarkové pagáče
Dechtochema před 20 minutami
Debrecínský guláš II
Fitulka před 1 hodinou
Domácí vánočka
Stellinkaa před 1 hodinou
Vánočka III
SenBri před 1 hodinou
Sýrové pečivo k posezení
Panova před 1 hodinou
Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem
Klar98 před 2 hodinami
Tématické fráze:
domaci salko,
recept na domaci salko,
husté domácí salko recept,
tatra salko recepty,
domaci salko recept,
jak udělat domácí salko,
domaci karamelove salko,
salko,
recept domácí salko,
jak vyrobit salko,
salko akce,
salko domácí,
salko recept,
jak udelat salko,
jak vyrobit domácí salko,
domácí salko recepty,
kondenzované mléko recept,
domácí kondenzované mléko,
salko v akci,
vyroba salka
Suroviny:
mléko,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (155)
Jinak do nedávná jsem všude hlásala, že pilos salko je z tatry, jen jiný obal a levnější, bývalo, ale už to tak není, výrobce je polský...to jen tak na okraj
při karamelizování salka ,sklenice ve vodě nepraskne ? Když se vaří hodinu a půl ?
Naďa Přikrylová pokusila jsem se z toho udělat rozklikávací odkaz
No, v lecčem můžete mít i pravdu..., ale povězte nám, kolik vámi vzpomínaných mléčných kultur by konkrétně podle tohoto receptu zůstalo zachováno, byť by i bylo použito mlíčko přímo z vemínka, he?
výsledek dobrý, 3 kila salka za cca 100kč asi těžko někde seženete.
a ted dále:
uvařil jsem pak celkem 13 litru vaječnáku použil jsem to salko, 2,5 litru rumu a asi 10litru mléka. musel jsem cedit přes textil ale bohužel v láhvích to zatuhlo a udělalo zátku docela tlustou, po proražení byly i cucky ve vaječnáku. tak jsem to znovu vše přecedil přes textil a ted to vypadá velmi dobře. je to sice drbačka s tím ale mne to nevadí. vaječnák je jemý a neřeže v krku jako s klasickým salkem. ještě mám litr rumu tak udělám ještě další.
osobně bych možná doporučil místo mléka a másla rovnou smetanu, protože to máslo dělá hodně neplechu.
tak to je celé.
dík za recept a postřehy z kterých jsem i já vycházel
dneska jsem na zkoušku udělal salko z toho základního množství, i na základě Vašich zkušeností jsem to vařil hned rovnou 40minut a několikrát zvýšil teplotu na max a několikrát nechal vypěnit až na okraj hrnce. to co vzniklo defacto hned ještě na konci vaření je sladká hustá kaše podstatně levnější než plechovka salka.zatím bez křusty na povrchu
dělám každý rok vajěčňák z cca 15 plechovek, 3 litrů mléka, 2.5 litrů rumu a cukru udělám cca 11 litrů dobrého vaječňáku ale stojí to dost peněz. tady asi ušetřím za ty salka téměř 90% částky a to je super.
Není to sice jako kupované salko ale efekt je stejný. Příště již budu vařit ve velkém z cca 3 litrů mléka, dám tam ještě smetanu na vylepšení a pak napíšu jak jsem dopadl.
I mně se po vychladnutí udělala máslová krusta a nevím co s ní. Už jsi zjistila, jak s ní naložit?
Poraď, poraďte!
Tak jsem to dala znovu vařit - asi na deset minut a teď to vypadá, že to bude hustší. Z jedné dávky mám množství, které se vejde do přesnídávkové skleničky
Jinak co se týká chuti, ta je totožná se salkem, struktura je ale trochu jiná, mléko je zrnité, asi to dělá to máslo. To mimochodem při chladnutí vystoupalo na hladinu, kde vytvořilo jakousi krustu.
Mléko jsem použila polotučné z krabice. Máte nějakou radu, co s mlékem, kdyby nezhoustlo? Znovu nechat odpařovat?
Neumím si představit dělat to z margarínu a sušeného mléka, jak udává jiný recept zde.. A jak tu někdo píše, že to chce tučné mléko...ehm ehm, určitě věřím tomu, že průmyslově vyráběné "salko" je z tučného farmářského mléka od veselých kraviček, že..Navíc toho tuku se tam dodá tím máslem.
velice dobrý nápad
viz.: carujeme.cz/domaci-salko/