Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Karlovarský knedlík patří k tradičním přílohám české kuchyně. Bojíte se jejich přípravy? Úplně zbytečně. Není na nich nic složitého, stačí jen překonat počáteční strach a vrhnout se do vaření podle našeho receptu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 950 kJ / 1 661 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,61 g |
Tuky | 26,42 g |
Vláknina | 19,25 g |
Cholesterol | 529 mg |
Sodík | 2,47 g |
Sůl | 5,86 g |
Sacharidy | 281,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout.
Krok 2: Po několika hodinách ho pokropíme třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.
Krok 3: Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.
Krok 4: Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 5: Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu. Na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh.
Krok 6: Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.
Krok 7: Na kuchyňskou linku prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi.
Krok 8: Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme tvar podlouhlého knedlíku.
Krok 9: Okraje svážeme tak, aby provázek měl dostatečnou délku pro následné rozvázání. Za těmito uzlíky zavážeme okraj fólie ještě jednou, tentokrát 2 cm dál k okraji. Druhou část těsta připravíme a zformujeme stejně jako první. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí vody.
Krok 10: Po deseti minutách varu rozvážeme a odstraníme první uzlíčky, aby měly knedlíky prostor k nabývání.
Krok 11: Vaříme dalších 10-15 minut (podle velikosti šišek - průměru 10 cm a délce 20 cm odpovídá celkem 20 minut varu), vyndáme a odstraníme fólii. Krájíme na plátky, horké pomocí režné nitě.
Zveřejněno 11. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mM6O
Moje poznámka
Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mM6O
Nejnovější recepty
Boží milosti
Přidáno před 6 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno před 16 hodinami
Velikonoční minizákusky
Přidáno před 16 hodinami
Obložené vejce
Přidáno 19. 4. 2025 22:19
Vajíčková pomazánka s pažitkou
Přidáno 19. 4. 2025 22:07
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 2 hodinami
Velikonoční beránek
Praizlerka před 3 hodinami
Babiččina třená bábovka
Atata27 před 3 hodinami
Mini Pavlova
bousovka před 4 hodinami
Velikonoční jidáše
zujara14 před 4 hodinami
Sloní žrádlo
Kamiku před 5 hodinami
Mazanec pro Irenku
MirkaTioka před 6 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
alena.sam před 6 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
zizimar před 8 hodinami
Tématické fráze:
karlovarský knedlík,
karlovarsky knedlik ve folii,
karlovarský knedlík recept,
recept na pravé karlovarské knedlíky,
karlovarské knedlíky recepty jednoduché bez vaření ve fólii,
karlovarské knedlíky vařené ve folii,
nejlepší karlovarský knedlík,
karlovarský knedlík video,
recept na karlovarský knedlík,
recept karlovarsky knedlik,
karlovarský knedlík z rohlíků,
karlovarský knedlík prostřeno,
knedlík karlovarský,
karlovarsky knedlik v pare,
karlovarský knedlík recept video,
karlovarský knedlík recept prostřeno,
karlovarské knedliky,
domácí karlovarský knedlík,
karlovarký knedlík,
recepty karlovarský knedlik
Suroviny:
rohlík,
vejce,
mléko,
mouka hrubá,
petrželka,
květ muškátový,
sůl
Komentáře (59)