Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vlajda Vlajda

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min + 24 hodin louhování

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 24 hodin louhování)

Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 470 kJ /
8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků rozprostřeme na plech a odstraníme drobný hmyz, který by na nich mohl zůstat. Krok 2: Očištěné květy vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou. Krok 3: Přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme, zakryjeme a obsah necháme 24 hodin louhovat. Krok 4: Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko (utěrku) do čistého hrnce. Krok 5: Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší a má tmavší barvu. Krok 6: Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijeme do malých čistých skleniček, dobře jim otřeme hrdla a pevně uzavřeme víčkem.

TIP: Nejlepší recepty z pampelišek

Zveřejněno 3. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový med

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RZw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový med

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RZw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (113)

Pampeliškový med je skvělý, dělávala jsem ho každé jaro, dlouhá léta :-)

Víte, že v kuchyni nemusíte zpracovávat z pampelišek pouze květy? Využít se dá celá rostlina. Kam, to poradí tento náš článek

Přidávám foto i bodíky, je super, jiný už dělat nebudu <3:yes::-K

byl super :-):-):-):-):-):-):-)

Jednoduchý a naprosto výborný. <3

Danka777: Ta žlutá pěna se má zamíchat do toho, protože to je právě ta část s pylem. Když to vyhodíte, tak vám zbyde jenom ta obarvená cukrová hmota.;-(

Petrtwo: Děkuji za odpověď, ale ptala jsem se, co mám dělat s tím žlutým hustým škraloupem. Všechno jsem to lžící dala pryč.

helusa27: On zhoustne až po vychladnutí, jinak je tekutý. Lze to zkusit vylít lžičkou trochu na talířek a nechat zchladnout. Taky jsem si myslel, že to nebude husté a po zchladnutí ve sklenici se to táhne jako ten včelí.:-)

Petrtwo: Hm, už jsem ho vařila 1,5 h a nic. Všechny tyto postřehy z komentářů by nakonec měly být součástí kvalitního receptu :-)

Jen pro upřesnění. Nedoporučuje se vařit med moc dlouho až do zhoustnutí. Je z něj pak spíš karamel. Zhoustne sám po vychladnutí. Když se vaří déle až do zhoustnutí, tak už ztrácí na kvalitě. Pampeliškový med nemá být hustý jako pravý včelí.

Danka777: To je v klidu. On trochu zhoustne až vychladne. Hustý jako ten včelí nebude. :-Q

srettka: Pán Josef-ko má pravdu i vy máte pravdu. Med v pravém slova smyslu to není, ale říká se tomu tak od nepaměti. Má právo se vyjádřit, netřeba to shazovat. EU nemá zas ráda označení rum pro něco z cukrové řepy a (pomazánkové) máslo pro něco, co není máslo. Opravdu to může být zavádějící, ale většinou lidé vědí, o jaké produkty se jedná...;-)

Prosím pomoc!!!Dělám poprvé pampeliškový "med", ale neměla jsem cukr krystal, ale krupici. Vařím - probublává to na sklokeram. desce - 7, už 2hod. "med" stále nehoustne, je to jak voda a na povrchu žlutá hustá vrstva. Když to promíchám, vzkypí mi to. Nikde jsem se nedočetla, jestli tu hustou vrstvu mám sbírat, tak ji sbírám. 250 květů, 1l vody, 1kg cukru, citron. Co s tím mám dělat? Vyhodit? Pokračovat...???

cathleen: Tak pokud je to tak, klidně beru svoje slova zpět:-K
Zatím jsem měla zřejmě štěstí na recepty, kde se videa od postupu odchylovala. A pokud se to změnilo, tak to je jedině dobře a ku prospěchu celých stránek;-)

srettka: sretti, myslím, že tady lehce křivdíš, protože se naše nová videa posunula o několik kategorií výše, než bývala ta první, proti kterým nemělo cenu výhrady vynášet. Nikdo to neřešil.:no:

Nová videa jedou už striktně podle receptu. A pokud potkáte nějaké takové, které opravdu jen dělá ostudu, napište mi to do vzkazu, prosím. Slibuji, že to pořešíme ;-)

Buchyna: že by to bylo třeba proto, že autoři videa nechali pampelišky rozložené, aby z nich vylezl hmyz, než z nich budou med připravovat:-? Aspoň já to tak dělám, když ho vařím. Květy pak většinou vypadají stejně, téměř se zavřou.
Nehledejte prosím problém tam, kde není.

Buchyna: Přesně tak, toho už jsem si všimla a je to docela dlouho. A i když možná tady u těch pampelišek je možné, že je nepoužili hned po natrhání. Oni pak mají tendenci se zavírat. Aspoň jsem si toho teď všimla, když mi vnučka utrhla pampelišky a já jsem si je dala doma do vázy. Zavřely se ještě ten den a už se neotevřely. Takže možná že prostě byly jenom déle natrhané.
Každopádně s tím, že videa a to velmi často neodpovídají receptu, jsem se tu setkala nesčíslněkrát. Pod recepty bylo i podotknuto, že se video neslučuje s popisem. Ale nikdo to neřeší.

sychrova: nepochopím, proč jsou na videu všechny květy zavřené:-(( med se dělá z rozkvetlých květů:-// Co video, to perla. Autoři videí by se měli věnovat kvalitě a dodržovat recept dle jeho autorky/ ra a ne si to dělat po svém. To tam radši to video nedávejte:-((

sychrova: cukrem to nebude. Do celé dávky jsem dala cukr krupici. Ale jen jedna sklenice zkrystalizovala.

Vladka: dobrý den, mám stejnou zkušenost. Všechen med v pořádku, jen jedna sklenice zkrystalizovala. Ale to není žádný problém. V teple nechám zase " zkapalnit ":-D

Eja57: přesně tak. Sama jsem astmatik a med mi nedělá dobře. Léčit medem astma, tak to je hovadina:-((

Bara: místo krystalů zkuste mletý cukr <3

Bara: místo krystalů zkuste mletý cukr <3

Josef-ko: odjakživa se tomu tak říká.I moje babička tomu tak říkávala. Proč Češi pořád ke všemu mají připomínky ? Všechno musí narovnávat, kritizovat a opravovat? 8-(

Dobrý den. Nechci snižovat význam této potraviny, ale nazývat ji medem je zcestné. Med produkují včely pomocí žláz ve svém těle, a to jak z nektaru květů, tak medovice produkované mšicemi. Obohatí jej o enzymy a jiné látky, odpaří vodu a uloží. To vše za studena. Tedy ve zkratce. Porovnáme li to s postupem výroby sirupu, sami vidíme, že jsme vedle. Tento sirup můžeme vesele zahřívat nad 45 stupňů, jelikož jsme jej při výrobě dvě hodiny vařili. Vznikly nám tak karcinogeny ze zahřívání cukru. Jinak mám tento sirup rád, ale necpu se jím a nepovažuji ho za lék.

Eja57: Súhlasím, aj keď...ak akýkoľvek kvet "vypereme pod tekoucí vodou", tak ho zbavíme toho, čo je na kvete najhodnotnejšie a čo môže byť alergénom, teda peľu. Aký zmysel má potom takáto "potravina"?

Nečetla jsem celou diskuzi - ale "léčení astmatu" potenciálním alergenem rozhodně není dobrý nápad:-//

Vařím třetím rokem a letos se mi povedl asi nejlépe,to bude mňamka a vnučka bude mít na zimu do cajicku

Takže jsem med dělala a upozorňuji, že přesně podle receptu a místo krásného táhlého medu mám doma pampeliškovou šťávu ... Vůbec mi to nezhoustlo a to jsem to nechala pobublávat na plotně víc jak 4 hodiny, protože po hodině a půl jak je napsáno v receptu, jsem měla cukrovou vodu. Medu se to rozhodně nepodobalo. Nevím čím to .. Víte někdo prosím ?? :)

Zuzka: Je pravda , že pampeliškový med není hustý , ale je to pouze na zahušťování cukru takže to nepřidává na kvalitu medu , ale pouze na vizualizaci . Já do něj přidávám sušené bylinky , které mám k dispozici a trochu sušených bezinek pro barvu -pozor hodně barví - pak by to nebylo hezké - pak to mívá chuť pravého medu a ještě je to léčivější . Pak to steriluji , aby se nevytvářel povlak na medu ve skleničkách .Počet pampelišek nesleduji - čím více , tím lépe a má větší účinnost. :-K

Zobrazit 3 starší odpovědi

Sevka Conny 6. 5. 2016 16:19
Píšete, že by se med neměl zahřívat nad 45 °C.... A to skoro 2 hodiny vaření tomu nevadí??? Nějaké divné...

Sevka Conny: Ale to se vaří, to až při spotřebě vadí vysoká teplota...:-K

Zobrazit starší odpověď

Dobrý den, chci se zeptat když se pampelišky vaří těch 15 minut zda se přivádí i k varu nebo vaříme na mírném ohni? Děkuji :-)

Jaroslava 29. 4. 2016 16:52
dneska jsem ho dodělala a je luxusní,,,,,nakrájela jsem si jahůdka a polila sirupem a taky do vody,,,,opravdu vynikající,,,už vím že další várka bude ještě.
<3

Eliska a Misa 29. 4. 2016 16:22
jeste to nemame dodelany ale uz ted vime ze bude vyborny<3:yes:

David Zubík 20. 4. 2016 16:23
V poznámkách píšete, pozor, med nezahřívat nad 45stupňů, ničí se... A když pampelišky s pylem vaříte hodinu a půl, co myslíte, že z něj zbude?! ;-)

Dobrý den, vloni jsem med dělala a byl výborný, ale jedna dávka mi začala krystalizovat hned..nevíte proč? u ostatních se mi to nestalo...

Dobrý den, vloni jsem med dělala a byl výborný, ale jedna dávka mi začala krystalizovat hned..nevíte proč? u ostatních se mi to nestalo...

cathleen:Děkuju ja právě peču na objednávku medovník, proto jsem se ptala;-)

Mirka Hublerova: Mirko, jsem zvědavá, co napíšou další :-) ale vím, že moje sestra s ním pekla perníčky, když jí došel med včelí. A byly stejné, jako s včelím medem ;-)

Zdravím. Chci se zeptat je tento med vhodný i na pečení zakusku nebo jen při nachlazení? Předem děkuju za odpoved

tejaja:S tím cukrovým sirupem souhlasím,ale chutná :). Četla jsem odkaz ,ale nevím jak tedy vyrobit extrakt ,který by zdravý byl.Rozpustit pyl v medové vodě,to by nebyl až takový problém,ale nejsem včelka tak jak získám pyl ? Máte radu ?

A já bych dodala, že přesto, že jsem o se taky nad dlouhým varem vždycky pozastavovala...pampeliškový med mi moc chutná a taky jsem ho mohla nabídnout tchýni, která med miluje, ale roky nejedla, protože se u ní objevila alergická reakce na některou z jeho složek. Pampeliškový med jíst mohla;-)

Možná se všechny nezničí ;-) Já jsem s pampeliškovým "medem" holkám, když byly malé, léčila kašel. Klasický včelí med je dráždil, pampeliškový fungoval bezchybně :-)

tejaja: nedávno jsem o tom četla - skutečně ten " pampeliškov med " je jen sladká hmota, prospěšné látky se varem všechny zničí. Taky jsem ho dělávala, když děti byly malé, byl to hit. Já Tě rozhodně kamenovat nebudu, máš pravdu;-):-))

Teraz sa na mňa znesie spŕška kameňov, ale...ja toto nemôžem považovať za med ani s úvodzovkami. Peľ má jednoznačne dokázané liečivé a pre človeka prospešné účinky, lenže musí prejsť fermentáciou, nie varením. Včelári majú na peľ špeciálne zachytávače, ktorými včely prechádzajú pri prílete do úľa. V takejto podobe, ako sa robí u nás púpavový "med", ten už nemá význam. Je to len hustý cukrový sirup.
Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...

No píšete, že se "med" nemá zahřívat nad 45 °C, jinak ztrácí cenné látky. Přitom při výrobě vaříte 1,5 hodiny, to už se můžete s nějakými bioaktivními látkami rozloučit, zůstane fakticky jen vůně a chuť. To se samozřejmě dá řešit změnou receptury tak, aby nebylo potřeba odpařovat nadbytek přidané vody. Nákaza včel chorobami ze zbytků medu je nesmysl.

Tom: Další, nemá se dávat do horkého čaje, ne že mu vadí horko při jeho výrobě!!!

veruš:Na litr vody kilo cukru a stane se to že to budete mít řídké,med se má táhnout.;-)

Dobrý den co se stane když dám na dva litry vody kilo cukru nechce se mi ho tam cpát takové množství:-?..děkuji Veru:-)

Já natrhané květy pampelišek rozprostřu na balící papír, necham přez noc a broučci vylezou sami.:)Zrovínka baštím vlašáky jemně polité touto mňamkou. Jinak od dětství mam prokázanou alergii na pyl a pampeliškový med jím už spoustu let:-p:-O

Lubomír Křížek 25. 4. 2015 11:04
Eva:

Dělala jsem ho s maminkou a dělám ho zrovna i teď. Je fakt super. :-p:-p

Eva:Omlouvám se ,ale už jsem to našla jaké poměry se musí dávat na medosirup.........

Kolik kusů pampelišek se musí dát na 2 litry vody............

blanka m. 11. 5. 2014 13:02
hustota proti kvalitě, nevařte zbytečně dlouho .

Pavla K.:

Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.

máme ho také rádi:yes::-D ale než jsem se letos proklepla, pampelišky mi odkvetly, tak budu muset počkat na další květy, ale pak je problém je nasbírat pohromadě:-D já dávám 2 citrony a 1 pomeranč;-)

Dneska jsem zkusila pampeliškový medík poprvé a podařilo se:-)):yes:
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhousl:yes:
přidávám další bodík a fotečky:-K

Tak jsem taky vyzkoušela med. Vařila ho asi 1 hodinu a třičtvrtě a z medu se mi stal karamel. Co jsem udělala špatně???:-(

Jak se dělá med ze smrčků?

kiki:na kilo medu kilo cukru

je třeba vařit bez pokličky a třeba i 4 hodiny

denča :) 17. 5. 2012 13:48
A tedka dělám medík a už se vaří a musí se s tim míchat?:-)

Ahojky kuchtíci!:-))
Tak jsem letos delala medík poprvé a můžu ríct ze chuťově je výborný.:-))Akorát se mi zdá že ho mám po vychladnutí tak drobet jako rosol.:-/
Nevim čím to:-/dělala jsem ho podle receptu a vařila dvě hodiny namírném ohni. Mam ho skusit přelít zpět do hrnce a ještě povařit?
Poraďte prosím.:-)

Zdravím všechny :-) tak jsem dělala již několikátou dávku medu z pampelišek. Dnes ráno jsem si ale všimla že se mi na dně usadily krystalky cukru. Med byl včera chuťově dobrý. Nebyl nahořklý. Vařila jsem cca dvě hodinky než mírně zhoustl. Co s tím? Nevadí to? :-// Děkuji za případné rady.

Marek:Ahoj, já jsem vařila med už před 25 lety, letos zkouším znovu.A co se týká těch broučků - vždy dám květy pampelišek na noviny a oni sami rychle vylezou. Květy před vařením nikdy nenamáčím, myslím, že by ztratily tím proplachováním spoustu hodnot.Sbírám je na vlastní zahradě a vím, že tam jsou "čisté". Tak, takové zkušenosti mám já.E.

Pampeliškový med dělám už druhým rokem a pokazdé se mi stane,že teče. Ať ho dělám jak dělám,nikdy se mi ještě nepodařilo udělat med hust¨ý,alespň částečně. Nejdéle jsem med vařila 2 hodiny,ale stejně mi vždy vyšel stejný výsledek. Už nevím,co dělám špatně. Koukala jsem se na hodně receptů a pokaždé med dělají trochu jinak.Zkošela jsem ho udělat miliony způsoby a stejně je pořád řídký. PORAĎTE !!! PROSÍM

Dělám med již několik let a osvědčilo se mi vařit ho na mírném ohni,jak je zde doporučováno,pokud je nahořklý,tak ho ta paní spálila.Vařím ho asi 2 hodiny(často míchám)a vypnu,nechám bez pokličky do druhého dne vystydnout.A druhý den ho znovu povařím,podle hustoty.Výhodou je to,že vidíte druhý den jak je hustý a podle toho ho ještě povaříte.A hlavně nemusíte ze skleniček ho znovu přelívat a vařit,pokud je málo hustý.A sklenice musí být řádně umyté,vypláchnuté vařící vodoumed do nich nalívat úplně vařící,pak se nikdy nestane,že by se zkazil,vydrží mi i několik let.

Pavla K. 7. 5. 2012 10:20
Ahoj dělala jsem pampeliškový med ale druhý den mi ve skleničce zcukernatěl?kde jsem udělala chybu?:-(

Rendy:ahoj,ja dělám med s pomerančem a je výborný

Rendy:

Tak jsem letos podle výše uvedeného receptu udělal pampeliškový med. Dělám ho každý rok na jaře a někdy na podzim. Vždy jsem ho měl řídký, až letos je konečně hustší. Proto bych přispěl i já s troškou do mlýny: 1. Vařit na mírném ohni bez pokličky a min 2 hodiny. 2. komu se nechce počítat hlavičky tak to vychází na 3 litry. Snad to někomu pomůže. A díky za recept.:-)

Já to vařím pokaždé i s broukama a medík jak víno :-)) jeste poznamka k hustotě nestačí vařit 1,5h já dělám třeba z 5 - 8 dávek naráz a jediné měřítko na hustotu je když začne pěnit začíná houstnout nechávám pěnit cca 40 minut medu zdar :)

SEBESTOVA 2. 5. 2012 17:30
Je to moc dobré,děláme ho už 2 roky! :yes: :-K :-*

Toprecepty.czahoj právě vařím med z pampelišek,už několikrát jsem ho dělala a je super prostě nám chutná víc jak od včeliček:-):-D:-Ktak to všichni zkuste dobrou chutˇ

Děkuji za rady, pampelišky již mám umyté a převařené a jdu je dát ařit na medík... díky všem...:-))

honza forooooooo 1. 5. 2012 10:18
mnam mnam to dela stanislav :-K :yes: :-K :-! :-K mi jíme včeli mnamn mnan

františek 1. 5. 2012 10:16
mnam :yes: :yes: :-K :-8 :-p

:-K :yes: :-D :-D :-8 :-K :- :-! :-! :-p

dobry den zrovna jsem postavila vařit pampelišky doufam že se mi to podaří ,dam vam potom vědět :-D

Marek:No, naši to dělávali tak, že pampelišky namočili přes noc, že broučci vyplavou. Pak to slili, proprali a teprve potom pokračovali podle receptu úplně stejně. Já to letos zkoušela, a ona plavou i pampelišky.. :-D Tak možná to bylo jen pro ten pocit, že to propláchli pořádně.. Ale jinak býval vždycky výborný, a hustý jak se kdy zadařilo.

Marek:dát do síta a jemňounkou sprchou prosprchovat, ne moc prudce, abys hlavičky "neoddělal", jde to rychle fááákt;-);-), nebo i jen do dřezu a pokud máš nastavitelný kohoutek se sprchou, tak tím ;-);-), pokud nemáš, tak tenký proud vody a hlavičky prohazovat, míchat - to už tušíš, jak to myslím ne?

Zdravím, chtěl jsem vyzkošet Váš recept,ale vybírání broučků mě natolik štvalo :-( že jsem se na to vykašlal, proto prosím o radu jak vybírat broučky z hlaviček tak aby to netrvalo celý den :-D děkuji za odpověd...

A můžu citron úplně nahradit pomerančem?

ivča : on je opravdu tekutý, nikdy nebude hustý jako pravý včelí med:yes:, jako sirup je snad dobrý, ne:-?, pravý med z něj nikdy nebude:-D (včelky jsou na to šikulky a my holky vařící, zatím na to nemáme;-)):-D

mam taky ten problem,podovaření moc řídky spiš jak sirup mužu ještě vylít do hrnce a znova vařit?

Miminobijec 28. 4. 2012 18:27
Mertula: To se musí vařit tak dlouho, až to zhoustne(přiměřeně):-)

já ho jednou uvařila tak že sem ho lila do formiček a děti to lízali jak lízátko jak to bylo tuhé :-)))

Já už jsem ho právě loni vařila a byl pěkně hustej a letos se mi nějak nepovedl;-(,myslíte že není mořné ho znova vylít a ještě povařit??:-8

Bára: pampeliškový med má ale tekutější konzistenci než normální včelí med !!!!!!

Ahoj,mám menší problém,včera jsem uvařila pampeliškový med a málo mi zhoustl,myslíte,že je možné med ze sklenic vylít a znova povařit,aby zhoustnul?Celou noc byl už nalitý ve sklenicích:-(.Děkuji

Tak letos bych chtěla tuto dobrotu vyzkoušet. Jen bych se chtěla zeptat, kolik je z této várky skleniček?Děkuji.D.

Mám ho vždy také řidký. Nikdy se mi nepovedl tak hustý jako lesní z obchodu. Ale jinak chutná skvěle.Mertula:

vařila jsem med přes 2 hodiny a mám ho řidký? Kde jsem udělala chybu?;-( Ještě jsem měla o 100 hlaviček více

Dík za radu, tenhle můj prvovýtvor spotřebuju na bramb. placky a příště si dám majzla a nebudu to vařit tak zhurta - myslela jsem, že mi to vypění z hrnce, když jsem to chtěla zamíchat:-D, mám to jak karamelky:-O

Kiaro,neměl by být cítit karamelem ani být hořký.;-)Dělej to na mírném ohni a občas zamíchej.:-K:-K

Tak jsem právě med dodělala a mám ho dost tmavý:-( vypadá to, že jsem ho buď vařila moc prudce nebo moc dlouho, má to hodně chuť karamelu, mírně do hořka. Nikdy jsem pampeliškový med nejedla, tak nevím, jak má přesně chutnat:-// Prosím o radu,než začnu dělat další várku, začalo mě to bavit:-))

Luci, já ho liju horký do horkých vypařených sklenic, zavřu a otočím jako když dělám marmeládu. Vydrží i dva roky bez újmy ve sklepě. Po otevření ho mám v ledničce. Nebo ho můžeš sterilovat na 85°C asi 15-20 minut.

Tak jsem zrovna dovarila a nad zbytkem v hrnci jsme se s pritelem olizovali. Jen by me zajimalo - jak tento med uskladnit? V pokojove teplote a tme nebo na tom nezalezi? Pritel se zminil, ze kdyz jej kdysi davno delavali doma, udelala se jim na povrchu po nejake dobe plisen. Velice rada bych se tomuto vyhnula, ale med delam poprve, tak se omlouvam, jestli je dotaz prihlouplejsi :-8:-D

taky ho delam je vyborny, ale je fakt lepsi tam pridat pomerance... je vyyybornyyy!!!!!:-K

Díky, Jani!!!;-) Počkám, kolem nás je plno smrčků a já bych to zoufale chtěla udělat pro vnučku Markétku na zimu a vlastně i pro syna i pro mne. No, vlastně, jsme celá rodina mrzáci na plíce!:-)):-D, ale jsou horší věci;-)

Ještě né, pokud se dívám doma na smrčky - tak výhonky teprve lezou :-!, to si počkáš - cca v polovině května, nebo až koncem, musíš na stromečku vidět krásně zelené-čišté výhonky a ty potom můžeš ostříhat a naložit:-! Jasně, že by to měly být čisté výhonky - ne u cesty atd., a zase šetřím stromeček-vše neberu - jen s mírou a jdu na další, já mám výhodu doma na zahradě mám velký smrk 40letý a malé smrčky 10 leté, takže úrody dosti, přeji úspěch :yes:

janka a myslím, že teď už by se měl sbírat, že?:-O

Bibi, budu ti vděčná!!!;-)

Jani,já ten sirup z větviček našla, mám ti ho sem dát?

sirup ze smrkových výhonků umí Tejaja, já ho dělám také podle jejího receptu, je :-p:-? určitě, jak si přečte komentáře, tak ho přidá:-!:yes::-D

Jani, máš to perfektně vyzkoušený, tak je to v pohodě a u toho medu máš teda štěstí:-!Ono taky moc záleží na tom,jak kdo a jak na co je alergický;-)Může se to vyzkoušet a když se nic neděje, je to v pohodě-takovej jako testík.;-)

Bibi, to je sporné, s těmi alergiky. Já jsem astmatik, alergik od dětství. Tenhle med dělám už léta a právě dnes jsem si nasbírala pampelišky na něj a mám úplně stejný recept, jen podle tebe jsem ještě přidala pomeranč, to jsem nikdy nezkoušela. V zimě si s ním sladím čaj, je dobrý do mléka a pokud někdo kašle přidat do mléka ještě lžíci másla. Samozřejmě do teplého, skoro horkého mléka. Nemám s tím problém a mému synovi to vždy také pomáhalo. Ještě bych chtěla udělat ten sirup ze smrkových výhonků, jen se musím mrknout, kde jsem ten recept viděla. Obávám se, že ne receptech.cz:-/

Děláme doma také, musím se podívat na recept - mám několik, ale asi tak podobně to bude:yes:

Dělám ho taky, už několik let, jen přidávám ještě 1 pomeranč a cukru 1,5 kg. Přišli jsme s pidilidima z procházky a viděla ty rozkvetlé, žluté louky, tak jsem si hned vzpoměla na medík a na to, že je nejvyšší čas na sběr květů.:-O přidávám fotku mého medu a dávám bod:yes:nám vyhovuje, ale POZOR alergici ho NESMÍ-to by s nima pěkně zamávalo:no:tak pozor;-)

ANO TO JE PRAVDA,NENÍ VHODNÝ KE KONZUMACI,ALE ASMATIKUM POMÁHÁ KDYŽ SE DÁVÁ NA POHRUDNICI.;-)

Nic proti receptu, ale četl jsem že pamp. med není vhodný pro alergiky. :-//

Tématické fráze:
med z pampelišek, vyroba pampeliskoveho medu, med z pampelišek recept, recept na med z pampelišek, med s pampelišek, recept med z pampelisek, výroba medu z pampelisek, jak dlouho vařit pampeliškový med, pampeliškový sirup, jak udělat med z pampelišek, jak se dela pampeliskovy med, jak vyrobit med z pampelisek, jak se dela med z pampelisek, recept na med, panpeliškový med, pameliškový med, recept na med s pampelišek, recepty na med, pampeliskovýmed, pampeliskový sirup recept

Suroviny:
květy pampelišek, voda, citron bio, cukr krystal

Přidat fotografie receptu