Suroviny
Porce: strašně moc
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 34 930 kJ / 8 348 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 1 252,60 g |
| Tuky | 368,00 g |
| Vláknina | 3,00 g |
| Cholesterol | 3,22 g |
| Sodík | 3,03 g |
| Sůl | 6,00 g |
| Sacharidy | 5,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso pokrájíme na kostky o něco větší než sádlo. Do dvou litinových nebo nerezových hrnců o objemu cca 9 litrů rozdělíme kostky sádla a pomalu je rozpouštíme. Když sádlo zezlátne (trvá to docela dlouho), po hrstech do něj vhazujeme nakrájenou masovou směs. Stále mícháme. Další hrst masa přidáme až tehdy, když ta předchozí zbělá. Když je všechno maso v hrnci (respektive v hrncích), zalijeme je vodou a zamícháme.
Krok 2: Oheň nastavíme na střední úroveň (na sklokeramice cca stupeň 5) a směs necháme vařit velmi mírným varem. Nezapomeneme jednou za čas promíchat ode dna.
Krok 3: Po hodině nastavíme teplotu na minimum, nezapomeneme zamíchat. Přikryjeme pokličkou a tři hodiny dusíme. V případě potřeby (maso se nemá smažit, ale probublávat) přilijte trochu vody.
Krok 4: Vypláchněte vařící vodou nejrůznější nádobky, které mají víčko (plastové misky, sklenice atd.), a utřete je.
Krok 5: Když uplynou tři hodiny od začátku dušení, přidáme sůl. Znovu zamícháme, odstraníme pokličku a další tři hodiny na mírném plameni vaříme.
Krok 6: Ke konci vaření přidáme pepř, promícháme a odstavíme. Směs necháme odpočívat a asi po hodině, když maso klesne dolů, posbíráme si sádlo a nalijeme je do čistého hrnce. Maso v hrncích promícháme - téměř se rozpadne a vzniknou "masové vlasy". Pokud jsou některé kousky vcelku, vůbec to nevadí.
Krok 7: Maso pak děrovanou sběračkou lijeme do misek či sklenic a nakonec zalijeme sádlem, kterého má být na vrchu asi 1,5 cm. Pokud maso nechceme zavařovat, necháme je vychladnout, zavíčkujeme a uložíme na 48 hodin do ledničky, aby se uleželo. Pak je můžeme zamrazit. Ne všechno, minimálně dvě tři misky si nechte na okamžité ochutnání (vydržte ale ty dva dny :-)))
Zveřejněno 23. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rillettes de Connerré - francouzské dušené vepřové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lkg6
Moje poznámka
Rillettes de Connerré - francouzské dušené vepřové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lkg6
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 1 hodinou
Grinchův elixír
Přidáno před 15 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 19 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka III
Marcela.Ma. před 1 hodinou
Kapří hranolky
loing před 10 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 10 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 10 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 11 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 11 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 12 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 13 hodinami
Tématické fráze:
rillettes z vepřového masa,
rilette,
rilletes,
rillets,
recept na pravé rillettes,
recept na rilletes,
rillettes,
dusene veprove,
rillettes recept,
rilletes recept,
francouzské sádlo,
pomalu dušené vepřové maso,
veprove rilletes,
francouzské rilletes,
rillettes de,
maso v sádle,
maso v sádle,
pomalu dušené vepřové,
francouzské vepřové maso,
francouzské vepřové ve vlastní šťávě
Suroviny:
sádlo,
kotleta,
krkovice vepřová,
plecko,
voda,
pepř mletý,
sůl mořská
Komentáře (21)
A k diskusi, zda vařit s vodou či s vínem bych dodal, že může být i s portským nebo s brandy. Však v Lidlu se v rámvi Francouzských týdnů Rillettes prodává několik druhů. Zkuste se těmito originály inspirovat.
Děkuji za vyzkoušení, Ani
Díky!