Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát

Což takhle dát si špenát? Ať už z čerstvých listů nebo mraženého protlaku, špenát se v českých rodinách připravuje už celá desetiletí a každý má ten svůj oblíbený recept. Připravte si jej na Zelený čtvrtek, podle pranostiky se budete po celý rok těšit plnému zdraví.

Hodnocení receptu je 4,5 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 790 kJ /
667 kcal
Bílkoviny15,88 g
Tuky50,13 g
Vláknina8,53 g
Cholesterol 294 mg
Sodík 911 mg
Sůl2,21 g
Sacharidy36,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zmražený špenát necháme lehce povolit. Krok 2: Špek nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Krok 3: V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a opečeme na něm cibuli a špek. Jakmile je cibule dozlatova opečená, přidáme 2 lžíce hladké mouky a usmažíme jíšku. Krok 4: Přidáme mléko a dobře rozmícháme, až vznikne hladký bešamel. Krok 5: Přidáme špenát a na mírném ohni mícháme, až se úplně povolí a spojí s bešamelem. Krok 6: Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Mezitím oloupeme česnek a prolisujeme ho do špenátu. Krok 7: Směs osolíme, opepříme a na závěr vmícháme vejce. Vše necháme ještě asi 5 minut provařit. Krok 8: Podáváme s vařeným vejcem a bramborami.

TIP: Špenát - rady a tipy

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pRX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pRX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Rychlé a výborné.

Dobrý recept, ale bez té hrubé mouky. Patří tam hladká.

Špenát dělám téměř stejně..přidala jsem foto..:-):-)

zizala: u nás sa špenát robí podobne ako paradajková omáčka nasladko. Cibuľka orestovaná na oleji, opažený špenát, zahustený zápražkou s mliekom, ale nie cesnak, ale trocha cukru. :-)

Nikola Cejnarova: Moje máti ho povařila a pak umlela, takže podobně jako tejaja. Já s ním zacházím šetrněji, rychle ho osmahnu na trošce oleje s osmahnutým nasekaným česnekem. Jen zprudka odpařím vodu, osolím a přidám kousek másla pro chuť. Chutná nám tak víc než klasická česká úprava :-)

Nikola Cejnarova: Robím to tak, že špenát iba sparím vriacou vodou, scedím a potom rozmixujem, teda pokiaľ ho chcem použiť ako prívarok. A potom upravujem tak, ako keby som kúpila mrazený. ;-)

Nikola Cejnarova 8. 11. 2014 15:53
muzu se zeptat jak upravujete spenat kdyz mate ze zahradky a ne kupovanej uz hotovej diky:-)http://www.toprecepty.cz/recept/433-spenat/

nejlepší je zahuštěný šlehačkou a česnekem !!!!

Tady je odkaz na tento špenát:-Dhttp://vareni.dama.cz/recept.php?d=1698

vevan:
Strouhanka je ideální vychytávka, stačí dát na cibulku špenát, až se rozmrazí, zalít trochu mlékem a přidat strouhanku. Za chvíli je to hotovo. Vajíčko už je zbytečné a podle mého názoru i masox, stačí dobře okořenit. ;-)

je dobré přidat půl kostky masoxu a místo mouky trocha strouhanky - zahustí;-)....vynikající

Také jsem dala polohrubou a bylo to moooc dobré, děkuji za super recept :-K

Vyzkoušeno, já jsem dala polohrubou a špenátek byl výborný :-K

....hladkou místo hrubé;-)

Tématické fráze:
špenát, špenát recept, recept na špenát, recept špenát, spenat recepty, špenát z protlaku recept, špenát z protlaku, recepty ze špenátu, špenátový protlak recept, recepty špenát, špenátové recepty, špenat top recepty, špenátové mufiny, recepty se špenátem, recepty na spenat, spenat jako priloha, hrníčkové mufiny, špenát do mrazáku, špenát příloha, špenát příloha

Suroviny:
protlak špenátový, mouka hladká, vejce, mléko, pepř mletý, sůl, česnek, cibule, špek, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu