Postup přípravy
Krok 1: K plnění je lepší zakoupit víc "masitější" silnější kusy sleziny, takové ty tenké kousky naplnit nejdou. Slezinu opláchneme, osušíme a pokud je delší, rozřízneme ji na 2 až 3 díly (líp se plní).
Krok 2: Odstraníme tuk a středem sleziny prořízneme hodně ostrým,úzkým nožem tunýlek po celé délce. Slezina se lépe prořezává, když ji po obou stranách zlehka stlačíme viz foto. Na závěr proříznutý tunýlek ještě o malinko zvětšíme zasunutím prstu.
Krok 3: Na náplň restujeme špek s cibulkou, přidáme zelenou nať, papriku a ochutíme solí a pepřem. Přidáme rozklepnutá vejce, promícháme a necháme srazit (jako vaječinu). Vaječnou směs necháme zchladnout.
Krok 4: Slezinu opatrně naplníme a okraj otvoru zajistíme párátkem, nebo zaříznutou kratší špejlí. Pokud se nám během plnění slezina trochu zašpinila od náplně, tak ubrouskem otřeme a slezinu obalíme v hladké mouce.
Krok 5: Ve větší pánvi na rozehřátý olej dáme nakrájený špek, který po mírném zezlátnutí vyjmeme z pánve ven. Do puštěného tuku vložíme v mouce obalené sleziny a necháme je prudce po obou stranách osmažit.
Krok 6: Plamen ubereme na minimum, sleziny zasypeme nakrájenou cibulkou, paprikou a osmahnutým špekem. Přidáme plátek másla, pánev přiklopíme poklicí a slabým varem dusíme 20 minut.
Krok 7: Během dušení každých 5 minut slezinu opatrně obracíme a podle potřeby malinko podléváme. Těsně před dokončením slezinu i šťávu v pánvi lehce osolíme a opepříme a pokud chceme, můžeme ještě přidat slabý plátek másla.
Krok 8: Slezinu krájíme na silnější plátky a podáváme s různě upraveným bramborem.
Zveřejněno 3. 12. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřová slezina plněná, na špeku a másle dušená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1njo
Moje poznámka
Vepřová slezina plněná, na špeku a másle dušená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1njo
Nejnovější recepty
Barevná vajíčka
Přidáno před 1 hodinou
Extra rychlé rohlíkové knedlíky
Přidáno před 2 hodinami
Kedlubnovo-celerová omáčka
Přidáno před 3 hodinami
Krůtí kapsa se špenátem
Přidáno před 4 hodinami
Plněná jehněčí roláda
Přidáno před 5 hodinami
Domácí těsto kataifi
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý kefírový beránek
Suzy8 před 16 minutami
Jablkový koláč litý na plech
Panova před 30 minutami
Šlehačkový beránek
Petule123 před 1 hodinou
Čevabčiči do trouby
Terenees před 2 hodinami
Bramborový guláš - buřtguláš
MonkaF před 3 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Bretik před 3 hodinami
Aljašská treska se smetanou
terezaST před 3 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova před 3 hodinami
Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)
Pettyna před 4 hodinami
Tématické fráze:
hovězí slezina recepty,
recepty vepřová slezina,
vepřova slezina,
slezina pokrm,
dušená slezina,
slezina recepty,
slezina na kmine,
slezina v kuchyni,
vepřové slezinky dušené rcp.,
hovězí slezina recept,
slezina recept,
recept na slezinu,
slezima revept,
vepřové slezinky dušené na smetaně rcp.,
recept vepřová slezina,
krůtí slezina,
pokrm ze sleziny,
hovězí slezina,
vepřové srdce a slezina recept,
omacka ze sleziny
Suroviny:
slezina vepřová,
špek,
cibule lahůdková,
paprika čerstvá červená,
vejce,
cibule lahůdková,
sůl,
pepř mletý,
olej,
špek,
cibulka lahůdková,
paprika čerstvá červená,
máslo,
sůl,
mouka hladká
Komentáře (11)