Domácí tvaroh
Tvaroh má své místo ve slané i sladké kuchyni. Používáme ho jako základ pomazánek, náplň do buchet, i k přípravě krémů a dezertů. V dnešní době seženete tvaroh v každém obchodě, ale až ochutnáte ten svůj, domácí, nikdy už nebudete chtít jiný.
Postup přípravy
Krok 1: Koupené čerstvé mléko je již pasterizované. Pokud máme mléko přímo od krávy nebo z farmy, musíme ho zpasterizovat doma.
Krok 2: Stačí mléko zahřát v hrnci na teplotu 72-75 °C na dobu 15-20 s a nechat vychladnout.
Krok 3: Mléko pak necháme 2 dny zkysnout při pokojové teplotě na kuchyňské lince. Pokud bychom chtěli mít tvaroh hotový rychleji, přidáme do mléka 2 lžíce citronové šťávy.
Krok 4: Kyselé mléko přelijeme do hrnce a zahřejeme na teplotu asi 65 °C. Čím více mléko zahřejeme, tím bude tvaroh susší.
Krok 5: V průběhu zahřívání občas krátce promícháme.
Krok 6: Jakmile dosáhneme požadované teploty, hrnec odstavíme a mléko přelijeme do sítka vyloženého plátnem nebo utěrkou.
Krok 7: Pod sítko umístíme misku, aby mohla odtékat syrovátka.
Krok 8: Tvaroh necháme vykapat na sítku do druhého dne. Přebytečnou tekutinu můžeme lehce vymačkat.
Krok 9: Ze 2 litrů mléka je asi 180 g tvarohu a asi 1,8 l syrovátky.
Zveřejněno 31. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí tvaroh
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MjZG
Moje poznámka
Domácí tvaroh
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MjZG
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky na cibuli s rajčátky
Přidáno před 7 hodinami
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 21 hodinami
Boží milosti
Přidáno 20. 4. 2025 17:00
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno 20. 4. 2025 15:00
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka s listovým špenátem a kuřecím masem
miklve před 6 hodinami
Závin z jogurtového těsta
miklve před 6 hodinami
Cuketový koláč s ovocem
miklve před 6 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
miklve před 6 hodinami
Květákový nákyp s hráškem
miklve před 6 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
miklve před 6 hodinami
Biskupský chlebíček III.
Benetka před 7 hodinami
Club sušenky
Kerstein před 7 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Michaela87 před 8 hodinami
Tvarohový beránek
zelenapampeliska před 10 hodinami
Tématické fráze:
vyroba tvarohu,
výroba domácího tvarohu,
tvaroh,
výroba sýrů doma,
výroba tvarohu z kravského mléka,
jak se dela tvaroh,
tvaroh z kyselého mléka,
jak vyrobit tvaroh,
jak vyrobit tvaroh z mléka,
tvaroh výroba,
domácí výroba sýrů,
jak udelat tvaroh,
výroba domácího tvarohu recepty,
výroba domácího tvarohu recept,
výroba tvarohu bez syřidla,
výroba domácího tvarohu, recept,
recept na tvaroh,
výroba domácího tvaroh recept,
tvaroh recepty,
recepty z tvarohu
Suroviny:
mléko,
šťáva citronová
Komentáře (47)