Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně alias pajšl, jsou přesně tím jídlem, při jehož přípravě velmi efektivně zpracujeme vnitřnosti. I mnozí odpůrci vnitřností se k tomuto jídlu po jeho ochutnání rádi vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plíce, srdce i jazyk očistíme a velmi důkladně promyjeme ve studené vodě. Následně je vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Zavaříme asi 5 minut a sebereme vznikající pěnu.
Krok 2: Stáhneme plamen a přidáme všechnu zeleninu a koření. Vaříme doměkka asi 2-2,5 hodiny. Maso můžeme uvařit i v tlakovém hrnci a proces vaření tak zkrátit asi na polovinu.
Krok 3: Jakmile je maso měkké, vývar scedíme.
Krok 4: Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme.
Krok 5: Plíce necháme mírně vychladnout, ručně je rozebereme - oddělíme od průdušnic.
Krok 6: Plíce bez průdušnic nasekáme na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájíme na menší plátky.
Krok 7: Z másla, sádla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem a provaříme asi 15-20 minut. Na závěr omáčku zjemníme smetanou.
Krok 8: Podle chuti přidáme cukr, ocet a sůl a necháme chvíli provařit. Přidáme nakrájené vnitřnosti a krátce prohřejeme.
Krok 9: Podáváme s kynutým knedlíkem.
Zveřejněno 15. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
Moje poznámka
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
Nejnovější recepty
Zapékané těstoviny se špenátem podle ČSN
Přidáno před 1 hodinou
Jarní nákyp s hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Ředkvičkové placičky
Přidáno před 19 hodinami
Linecký talíř
Přidáno 6. 4. 2025 12:34
Povidlová bábovka s kokosem
Přidáno 6. 4. 2025 12:01
Quinoa salát s kadeřávkem
Přidáno 6. 4. 2025 11:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kroupová polévka s houbami
Gregusa před 34 minutami
Bramborová polévka s medvědím česnekem
trdlo před 1 hodinou
Krtkův dort na plechu
gabikka před 3 hodinami
Jablečná bábovka
Dagemar před 4 hodinami
Salát z červené řepy
Radka61 před 4 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
milunek před 6 hodinami
Extra rychlé lívance
Khulali před 14 hodinami
Svíčková na smetaně
Khulali před 14 hodinami
Vepřová panenka v listovém kabátku
Suumaa před 15 hodinami
Tématické fráze:
pajšl,
pajšl recept,
plíčky na smetaně od kuchare,
plíčky,
recept na pajšl,
plíčková omáčka,
pajšl z jehněčích vnitřnosti,
omačka z vepřových vnitřností pajšl,
jak se dělá pajšl,
vepřový pajšl,
jak se vaří pajšl,
plíčka,
recepty pajšl,
recept pajšl,
jehněčí pajšl,
skopovy pajsl,
pajšl omáčka,
jak uvarit pajšl,
co jsou plíčky,
recept na pličky
Suroviny:
plíce vepřové,
jazyk vepřový,
srdce vepřové,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
pepř celý,
bobkový list,
koření nové koření,
tymián,
sůl,
sádlo,
máslo,
mouka hladká,
smetana na vaření,
ocet,
cukr
Komentáře (91)