Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječná tlačenka

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jirkafil Jirkafil

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 10 min Doba přípravy je bez doby chladnutí a závěrečného tuhnutí.

60 min (50 min příprava + 10 min tepelná úprava, Doba přípravy je bez doby chladnutí a závěrečného tuhnutí.)

Jak chutně zpracovat vejce, která zbyla po Velikonocích? Domácí vaječná tlačenka nemá chybu. Se salátem a čerstvým pečivem ji podáváme jako pikantní jarní večeři, ale udělá velký dojem i jako součást pohoštění na oslavě.

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 884 kJ /
2 840 kcal
Bílkoviny94,06 g
Tuky255,73 g
Vláknina13,45 g
Cholesterol 1,94 g
Sodík 5,85 g
Sůl14,26 g
Sacharidy35,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce předem uvaříme natvrdo a po vychladnutí oloupeme. Zeleninu z Moravanky scedíme a nálev ponecháme na později. Krok 2: Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky, včetně zeleniny z Moravanky. Vzniklou směs osolíme, opepříme a promícháme s majonézou. Krok 3: Z nálevu z Moravanky připravíme želatinu podle návodu a necháme prochladnout. Lehce vychladlý želatinový nálev pak vmícháme k ostatním surovinám. Krok 4: Hotovou směs vlijeme do formy, kterou jsme vystlali potravinovou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a necháme cca 2-3 hodiny ztuhnout v lednici (nejlépe do druhého dne). Krok 5: Tuhou tlačenku z formy vyklopíme a nakrájíme ji na plátky. Nakrájené plátky podáváme s rohlíkem, bagetou nebo podle své chuti.

TIP: Další recepty z velikonočních vařených vajec

Zveřejněno 14. 6. 2013

Poznámka autora Jirkafil

Pokud máte originál vajíčkovou želatinu (ne dortovou), přidejte 200 ml vody a nálev z Moravanky a za stálého míchání asi 5 minut provařte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vaječná tlačenka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kj4Y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vaječná tlačenka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kj4Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Velmi chutná a snadná tlačenka. :yes: Děkuji za recept… <3 ;-)

Z 10 vajec co dodat <3

Tlačenka se povedla, pro jistotu jsem dala 2 želatiny a šunku místo kabanosu<3

Tlačenku jsem udělal přesně podle receptu a všichni kolem se jen olizovali. Byla výborná :yes::yes: Doporučuji

Super! zkusila jsem! a je opravdu vynikajici! děkuji za recept!:-!:-!:yes::yes::yes::-K

Super! zkusila jsem! a je opravdu vynikajici! děkuji za recept!:-!:-!:yes::yes::yes::-K

scarlet:
No, samo se to nevyklopí...:-D
U "želatiňáků" (ale i u pudinku) je dobré produkt trošku uvolnit (příborovým nožem) od formy, aby si to "cuclo" vzduchu (jsou formy i s ventilkem, stačí dírka ve dně přelepená samolepkou) a pak už vyběhne jak cikán z hospody:-D

scarlet:zdravím Vás Scarlet,se silikonovou formou nemám zkušenost ale podle mé úvahy by to mělo jít vyklopit bez problému,jelikož silikon je poddajný ale jistý si nejsem.Budete to muset vyzkoušet,já však má osvědčený můj postup a je to bez rizika vzhledu.Mějte se a držím palce,Jirka ;-)

Dobré odpoledne,
prosím, chci se zeptat, jestli když budu tu tlačenku dělat a dávat ji do formy, silikonové, jestli i tam musím dát sáček, nebo jestli se mi to z toho silikonu vyklopí samo? Moc děkuji a příjemný zbytek dne. Scarlet

janatka:Ahoj,nebuď smutná,nikdo učený z nebe nespadl,snad jen naši politici.To se příště povede,Jirka;-):yes:

Pokusila jsem se také o receptík minulý týden.Měli jsme sezení se sousedy a tak jsem si našla recept někde na netu a nepřečetla jsem si ,že se do to té směsi přidává majonéza:-/já hlava hrhr.Snědlo se to,chválili jen příště budu více sledovat rozpis a vyzkouším tento tvůj recept.

Vaclav Fronek:Ahoj Václave,díky za bodíky a návod jak dále uložit tlačenku.Díky,;-)

Jirko děláme velmi podobně, ale dáváme do tlačenkového rukávu. Je to asi lépe skladné,přenosné a s dalšími výhodami. Je to fak velmi dobré pohoštění a vyplati se to připomínat +bodík 7 .

Anna Kocikova:;-)Ahoj Aničko,jsem rád že se mi věří a i já musím jen pochválit tu Tvojí tlačenku,je také pěkná.Jen ještě musím vychytat ty faldíky,co dělá fólie.Jinak já hřbet nepoužívám,mám na to asi tu samou teflonovou vaničku(formu)na dort.Jinak také dávám + 5 bodů.:yes:

Jiříku tu tlačenku máš krásně úhlednou:-K:-pŽe je moc dobrá,vím,protože ji také dělávám:-)Ale protože mi věkem odešla větší forma na srnčí hřbet(stejná,co máš Ty)dělávám do menších misek,nebo silikon.formiček na muffinky:-))
Včera večer jsem ji schválně udělala(to pro ty nevěřící:-D)Dávka vyšla do plytšího srnčího hřbetu+2plastové misky od jogurtu"Pierot"175g.Kabanos,ani gothaj jsem neměla,tak jsem použila 250g kuřecího junioru:-)
Za připomenutí dobroty Ti děkuji a k+5bodíku přikládám foto:-)

Načíst další komentáře (7)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
vaječná tlačenka, vaječná tlačenka recept, recept na vaječnou tlačenku, vaječná tlačenka top recepty, vaječná tlačenka top recept, vajecna tlačenka s majonézou, recept vajecna tlacenka, vajíčková tlačenka, báječná tlačenka, recepty vaječná tlačenka, vaječná tlačenka bez majonézy, top recepty vaječná tlačenka, recepty - vaječná tlačenka, vaječná tlačenka z moravanky, vaječná tlačenka recepty, vaječná roláda, vaječnátlačenka, příprava vaječné tlačenky, vaječná tlačenka, vaječná tlačenka v malých formách

Suroviny:
vejce, uzenina, okurky sterilované, cibule, moravanka, majonéza, želatina, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu