Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nádivka velikonoční

Velikonoční nádivka je jeden z tradičních jarních pokrmů. Recepty na ni si uschováváme na památku jako poklad od našich babiček. Nádivka po upečení příjemně voní kořením a uzeným masem. Je plná vajec a nasekaných mladých kopřiv.

Hodnocení receptu je 5,0 (55×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mangiochemipiace

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 75 min

100 min (25 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 111 kJ /
3 134 kcal
Bílkoviny228,64 g
Tuky244,08 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,59 g
Sodík 7,98 g
Sůl18,43 g
Sacharidy5,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzené maso uvaříme ve vodě, pak nakrájíme na kostičky a vývar necháme odložený na polití housek. Krok 2: Změklou Heru a žloutky utřeme, přidáme podle chuti sůl, pepř, rozemnutou majoránku, mletý zázvor, muškátový květ, muškátový oříšek, oprané a najemno nasekané mladé kopřivy. Krok 3: Postupně přidáváme na kostičky nakrájené housky, poléváme vývarem z uzeného masa a přidáváme i nakrájené uzené maso. Vše promícháme. Krok 4: Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do hmoty. Krok 5: Připravenou směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme dozlatova.

TIP: Chyby při pečení velikonoční nádivky

Zveřejněno 5. 3. 2010

Poznámka autorky mangiochemipia…

Toto je recept po mé babičce, možná je tu už takový, pak se omlouvám, jsem tu nová. U nás se tato nádivka dělá každé Velikonoce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nádivka velikonoční

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A6mz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nádivka velikonoční

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A6mz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Vynikající recept, ukládám a určitě nepeču naposledy.:-)

Vylepšila jsem jí 400 g mletého hovězího masa, je báječná.

Nádivka podle receptu je určitě dobrá, ale mě učila moje babička - skvělá kuchařka - že nádivka velikonoční je ze 3 druhů masa - vepřový bůček, uzené a kuřecí maso, dříve skopové. Vše se uvaří a pokrájí. Kuřecí maso na větší kousky, které se kladly v pekáčku navrch na nádivku. Rohlíky se pokrájí na kostičky a osmaží na másle, teprve potom se zalijí vývarem z masa. Vznikne krásná mozaika při řezu, rohlíky se nerozmočí na kaši a navíc nádivka chytne nádech máslové příchutě. No a potom se přidají vejce, koření, něco zeleného, cibule a česnek tak, jak je zvyklý každý přidávat. Chtěla jsem se s vámi jen podělit o mé zkušenosti, takto peču nádivku už přes 50 let. Přeju vám krásné velikonoční svátky, snad bude letos i hodně sluníčka-:-)

Pekla jsem v remosce. Hotové rychle. 😉

Recepty moc nekomentuji, ale tento stojí za velikou pochvalu. Já přidala jen větší pórek, petrželku, pažitku a trochu česneku. Mockrát děkuji za recept :-)

Dnes jsem opět upekla tuto nádivku,letos je s kopřivami.;-)

Výborná nádivka, všem doma moc chutnala :-)

A kolik toho masa v poměru k ostatním ingrediencím ? 0.5 kg ? Kilo?

Skvělý recept. Nádivku jsem nestihla ani vyfotit, mňam.<3

Recept vypada skvele a i tak bude urcite chutnat. Kdyz nejsou koprivy, pridavam spenat a letos to bude medvedi cesnek.Moje babicka me ucila, ze se velikonocni nadivka musi delat ze tri druhu masa,cela leta delam z zeneho, veproveho a navrch pokladu kousky kureciho.Posilam bodik a preju vsem krasne velikonoce, navzdory koronaviru.:yes::-8

Nádivek/hlaviček je tady hodně, tak nebudu přidávat jako recept. Místo toho odkaz na můj recept na Labužníku. Liší se od ostatních poměrem pečivo/vejce/maso a trochu i způsobem přípravy.
www.labuznik.cz/recept/velikonocni-nadivka-po-stopadesate/

casino: děkuji, nějak jsem tu ještě nevychytala odkazy:-K

Zobrazit starší odpověď

Letos jsem si vybrala tuto velikonoční nádivku a zaslouží si pochvalu:yes:přidala jsem fotečky;-)bohužel kopřivy letos u nás nemáme,tak musela být jen s petrželovou natí;-)

Jana Dorazinová-Remková: no jo letos problém,ale když už jsem nádivku měla hotovou,tak jsem koukala,že za plotem bych nějaké mrňky nasbírala:-Dtak snad až příští rok;-)

Zobrazit starší odpověď

Mňam! To vypadá opravdu skvěle. jdu pro kopřivy a hned to vyzkouším, když už jsou ty velikonoce. :-K:yes:

Dobrý den, tak jsem si tady od vás opsala nádivku a dnes jsem jí dělala.Musím tedy napsat že se mi povedla a hlavně že je výborná.:yes:

Nádívka vypadá moc dobře. :-)mikina12

já dávám ještě porek tady to nikde nečtu vy ho nedávate

Václav:Tak naopak u nás na Plzeňsku je to velmi známá bylinka, která nesmí v nádivce chybět. Ovšem říká se jí KONDRHEL ( ne kontryhel) a je to popenec z čeledi hluchavkovitých nikoli rozrazil.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Popenec
Kontryhel je úplně jiná bylina, která se rozhodně čerstvá nekonzumuje http://cs.wikipedia.org/wiki/Kontryhel_obecn%C3%BD

Se zájmem si pročítám vaše příspěvky. Velice rád vařím, ale protože žiju sám, vařím si jen velmi jednoduchá jídla. Nádivku jsem ještě nikdy nedělal,vždy mi ji někdo udělá, ale rád si pročítám recepty. Zjistil jsem, že do nádivky se dává "zelené" různého druhu. Shoda existuje na kontryhelu. Na mé velké zahradě je ho plno, ale, zjistil jsem, že na Plzeňsku hospodyňky kontryhel moc neznají a za kontryhel považují jinou rostlinu, která kvete modře (kontryhel kvete žlutě) a jmenuje se ROZRAZIL PERSKÝ. Je to velice rozšířený plevel, velice aromatický, pokud jej použijete do nádivky, opatrně. Vyzkoušejte, budete spokojeni. Kontryhel nemá žádnou výraznou chuť, s rozrazilem budete spokojeni, mám to vyzkoušené, ale opravdu opatrně. Budu čekat na případnou odpověď. Jak vypadá rozrazil? Zadejte heslo do počítače a vše se dozvíte. Dobrou chuť.

ta je krásná, vyzkouším, bod+:-)):yes::yes:

Inspirovala jsem se u Tebe ;-) proto bod a přidané foto patří taky Tobě:-K

Vlastimil Mitrovský 21. 4. 2011 07:15
Děláme téměř stejně, pouze z uzeného a přidám kousek droždí a 2 stroužky česneku - to máme od staré tety a po její nádivce jsme se mohli umlátit

:-p:-p:-p:-p:-8:yes::-K

Nádivku dělám úplně stejně, tahle nám chutná nejvíc:yes: tak posílám fotky a samozřejmě i bodík:yes: +

mangiochemipiace - určitě je dobře, žes ho přidala, u nás se zase tomuto říká hlavička a dělá se z vícero druhů mas, proto je nádhera,že si každý může vybrat,:yes::yes:. Už se strašně těším, až to budu moci upéci, jen nevím, jestli budou i kopřivy - v nejhorším budou z mrazáku. Každopádně :-p:yes:

Tématické fráze:
velikonocni nadivka, nadivka velikonoční, nádivka, velikonoční nádivka recept, nádivka recept, recept na dobrou velikonoční nádivku, recept na velikonoční nádivku, recept velikonocni nadivka, domaci nadivka, recept na nádivku, velikonoční nádivky, velikonoční nádivka.cz, recepty velikonoční nádivka, kondrhel, velokonocni nadivka, nádivka velikonoce, kondrhel do nádivky, velikonocni recepty, velikonční nádivka, velikonoční nádivka s kopřivou

Suroviny:
maso uzené, houska, vejce, tuk hera, sůl, pepř mletý, majoránka, zázvor mletý, ořech muškátový, květ muškátový, kopřivy, vývar z uzeného masa, tuk

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu