Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílá zelňačka

Klasickou zelňačku s uzeninou určitě znáte, ale už jste zkoušeli světlou verzi? Stačí pár surovin a skvělá polévka je během chvilky na stole. V zimě vás bílá zelňačka zahřeje, zasytí a navíc stojí pár korun.

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Darja

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 60 min

70 min (10 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do jednoho hrnce dáme vařit zelí a do druhého oloupané brambory nakrájené na kostičky. Nevaříme je dohromady, jinak zůstanou brambory na povrchu tvrdé. Krok 2: Když je zelí měkké a brambory středně měkké, dáme je dohromady do hrnce. Přidáme párek nakrájený na kostičky. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme na nadrobno. Krok 4: Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme cibulku. Když je lehce zlatavá, přidáme mouku a za stálého míchání vytvoříme řidší jíšku. Krok 5: Poté za stálého míchání ji vléváme do polévky. Chvíli povaříme a okořeníme solí a polévkovým kořením. Krok 6: Na zjemnění polévky za stálého míchání vléváme tatra mléko nebo trochu sladké smetany.

TIP: Jak vyrobit kysané zelí

Zveřejněno 28. 1. 2009

Poznámka autorky Darja

Vynikající s čerstvým chlebem! Je to velice dobrá a levná polévka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bílá zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Rxv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bílá zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Rxv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Výborná

Dnes byla k obědu a je velmi chutná a rychlá.

jiří Tůma: fotku jsem vložila před lety já. V surovinách je uvedený liberecký párek / nebo jakýkoliv podle chuti /, trochu papriky jsem si přidala, to je pravda. Jinak - pro mě" bílá " zelňačka je se smetanou, ať již tam je i paprika nebo klobása a " červená " bez smetany.

jiří Tůma: vážený p. Tůmo: Pokud si POŘÁDNĚ přečtěte recept,který je tady skoro 5 let, zjistíte,že tam není ani klobása,ani paprika,foto vložila úplně jiná osoba.Tak o co vám jde ?

jiří Tůma 17. 12. 2014 19:16
Vážený autore, víte proč se ta zelňačka jmenuje bílá ! Protože má být bílá ! Žádná paprika, žádná klobása. Jen zelí, brambory smetana ! Může být vynikající, ale již ji nenazývejte bílá !

jiří Tůma: Souhlasím s vámi, bílá zelnačka má být bílá, Moje maminka jí říkala ta naše a v mé rodině se vařila po několik generací - brambory, zelí, smetana sůl, kmín a nakonec se do ní klepla vajíčka.

Tuhle zelňačku, ale bez uzeniny, jsme také dělali doma. Mamka přidávala ke konci trochu nevařeného kyselého zelí, prý aby tam byly vitamíny.

Dcera má muže Slováka, takže dělají bílou zelňačku na vánoce, ale bez uzeniny,bez brambor jen s houbami a smetanou;-)Je moc výborná:yes::yes:

...udělala jsem ji na zítřejší menu a je fakt výborná!!!!:-p

To je právě ono...s tou červenou paprikou už to není bílá zelňačka a má úplně jinou chuť! Já se téhle nikdy nepřejím a dělám jí pořád stejnou:-)Kdykoliv jí dám někomu ochutnat, už jí vařím pořád :-)Mám také štěstí, že mám doma jedlíka co sní všechno co uvařím:-D děkuji za pochvalu:-K

Darjo, báječná polévka.:yes::-D Já jsem bílou zelňačku dělala naposledy před více jak 30ti lety. V mojí rodině se vůbec neujala a dodnes nechápu proč. Přitom zelňačku s paprikou všichni jedí:-))

:-* Moc dobrá ;-):-p

Dnes jsem poprvé vařila zelňačku, tak jsem to rovnou i nafotila a přidala fotky :) Recept je moc dobrý! :-) Místo párků jsem dala ostravské klobásy a přidala jsem trochu červené papriky - mňam! :)

Včera jsem vařila poprvé bílou zelňačku.Nedávala jsem párek a nakonec dala smetanu ke šlehání.VÝBORNÉ!

Přidali jsme lžičku červené papriky a stroužek česneku. CIbulku jsme prvně osmalhli, pak přidali zelí a jíšku až úplně nakonec.

Ale polévka naprosto výborná :-) :yes:

Přidala jsem foto, chtěla jsem ji sem dát ,ale dělám ji vlastně úplně stejně :-p

Dobré je před koncem vaření přidat vejce - jen rozklepnout a pustit ho tam.

Ahoj, neměla jsem párek, ale na konec,když už byla polévka hotová, přidala kysanou smetanu. A chuť se ještě vylepšila.;-)

nepamatuju si nikdy postup u vaření. Je ale zajímavý, ,,,,že např. když dělám zelnačku vlastně pokaždé jinak, tak každému chutná.

U nás v rodině (Č.Bud,) je zelnice dost oblíbená, hlavně u žen, což je zajímavé.Ale připravuje se ze syrového bílého zelí. (To se pěstuje ve velkém v jednom družstvu u Č.B. - Roudná, kde je také velkokrouhárna a kasždý rok kole Václava v září, probíhá takový jarmark s prodejem různého zelí od hlávek a krouhaného i kysaného,nebo předkysaného a vším s tím spojeným, jako jsou nádoby na nakládání zelí, keramika, buřty, pivo, různé mlsky včetně progtamu různých skupin s lidovými tanci a pod.Je to ve Vidově u Č,B,Příští týden jistě najdu nějaké loňské fotky.

maris.....foto prekrasne

Vařím trošku jinak - brambory dávám zvlášť a každý si dá do talíře podle chuti. Cibulku a klobásu / nebo párek / si osmažím zvlášť na pánvi, přisypu mletou papriku, nechám ji rozpustit a vše vmíchám do hotové polévky. Přidávám fotku.;-)

celerovou nat pouzivam do polevek,na vajicka i na chleb s maslem.Vynikajici i na brambory.:-p

já mám pouze tu pažitku, ale teď už budu ve svým bytečku tak se taky takhle zařídím:yes:Moc se na to těším:-)Konečně mám svou kuchyň a můžu v ní čarovat:-D

Mám celerovou nať každý rok zamraženou a také jí často používám, zrovna tak medvědí česnek,petrželku a pažitku. Je to moc fajn mít bylinky poruce jako čerstvé.:yes::-D

Ahoj Spagetko,tu celerovou nať určitě vyzkouším:-)

Tahle polévka patří k velice chutným - já jen jako obvykle dokořeňuju libečkem a v tomto případě i trochou celerové natě ;-):-p:yes:

Tématické fráze:
zelnacka, zelňačka z kyselého zelí, zelňačka recept, zelnačka kysaného zelí, zelnacka polevka, zelná polévka z kysaného zelí bílá, bílá zelná polévka z kysaného zelí, polévka zelňačka, zelnice z kysaného zelí, bíla zelná polévka, zelňačka se smetanou, zelňačka z čerstvého zelí, zelnice bílá z kysaného zelí, polévka z bílého zelí, zelňačka ze syrového zelí, recept na bilou zelnacku, recept na zelnacku bílou, bílá zelnice, recept na zelňačku, polévka z čerstvého bílého zelí

Suroviny:
zelí bílé kysané, brambory, párky, koření polévkové, sůl, mléko tatra, olej, cibule, mouka

Přidat fotografie receptu