Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškové víno

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hafikov hafikov

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby louhování a odležení

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby louhování a odležení)

Pampelišky většinou využíváme do různých sirupů a medů, ale co z nich třeba připravit takové víno? Je sice neobvyklé a jeho příprava je zdlouhavější, ale odmění se vám lahodnou a osvěžující chutí.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 805 kJ /
6 168 kcal
Bílkoviny8,52 g
Tuky1,84 g
Vláknina11,48 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 523,56 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pampeliškové květy spaříme ve 2 1/2 l vroucí vody a necháme vylouhovat 24 hod. Krok 2: Potom přecedíme a výluh nalijeme do 5l demižonu nebo láhve. Krok 3: Svaříme 2 l vody a 1,5 kg cukru - vychladíme a nalijeme na pampeliškový výluh. Krok 4: Citrony a pomeranče oloupeme, nakrájíme, přidáme do výluhu a vložíme droždí. Krok 5: Láhev (nebo demižon) přetáhneme celofánem a jehlou uděláme do celofánu vpichy. Krok 6: Na okně necháme asi 6 týdnů - až pomeranče a citrony klesnou ke dnu. Poté hadičkou stáčíme do láhví. Krok 7: Necháme v chladu odležet minimálně 3 měsíce. Ale nejlepší je 2 roky. Po této době je víno jemně perlivé.

TIP: Jak využít pampelišky - rady a tipy

Zveřejněno 24. 1. 2010

Poznámka autorky hafikov

Recept mám od známé. Děláme každý rok .

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškové víno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AN57

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškové víno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AN57

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (80)

Mám stejný dotaz jako Mura_jedovata, když dávám 5 litrů pampelišky, tak jestli všechno množství surovin dát 5x????

Zdravím mám dotaz. Tak jsem si zašla na pampelišky a doma jsem zjistila že mám 13 litrů ???? je opravdu nutné aby tam šlo 13 ks droždí ? Nebo by stačilo méně ? Jinak ano že všeho budu dělat pampeliskove víno. Budu ho dávat i jako dary. Kvasit bude ve velkém plastovém sudu. Ale to droždí nevím jestli by nestačilo méně ... Děkuji :-K:-K:-K:-K

Takže, víno jsem právě stočila a je vynikající!!!!!! <3
Kdo furt váhá, doporučuji, ať neváhá. Letos je to asi pasé, ale příští rok jdu do toho zase :yes:

Dobrý den, zkoušim pampeliškové víno poprvé...někde..nevím už kde...jsem četl že se můžou nechat louhovat pampelišky i tři dny...tak jsem to udělal. Problém asi bude v tom že ta vůně už není taková jako první den po vylouhování, a pampelišky už taky nevypadaly 100% OK. Tak se chci zeptat, zda je to pitelné a zda se mám vubec snaži dělat z tohoto výluhu víno. Děkuju

finetoxicc 19. 4. 2016 20:15
Omlouva za f místo v;-)

finetoxicc 19. 4. 2016 20:13
Ahoj hafikof:-)Pampelišky kvetou:-QJdeme do toho:-?

Lenka Koudelová: stáčet hadičkou, protože na dne je usazený kal, který i po přecezení by se dostal do konečného produktu;-)

Lenka Koudelová 26. 6. 2015 09:03
Dobry den take letos poprve delam vino a chtela sem se optat zda lze stacet vino jinak nez hadickou, zda je mozne to precedit,....otazku uz sem zde nasla, ale odpoved ne :-( moc dekuji

finetoxicc 12. 4. 2016 17:36
Lenka Koudelová: Hadici jsem dostal v prodejně s věcmi na zahradu,je červená gumová a přímo určená k těmto operacem,tedy ke stáčení vína.Můžeš však použít jakoukoli čistou.;-)

Vlastimil Uličný 26. 5. 2015 13:24
Dobrý den.
Tak jsem to letos taky zkusil dle tohoto návodu. Vše jsem 15.5 naložil a demižon jsem uzavřel kvasnou zátkou. Vše hezky bublalo, ale po deseti dnech už nebublá a citron s pomerančema se drží stále u hladiny a nevapadá že by měly klesnout na dno jak je to popsáno v návodu. (Jsou už trochu vyschlé)Chci se zeptat, mám s tím nějak zamíchat nebo přidat kvasníce nebo na to vůbec nesahat?
Děkuji Uličný :-//

Také jej mám tmavší,ale citrony a kvašení udělají své.:-KBude žlutý.

Prosím vás,jaktože mám výluh z pampelišky po naliti do remízou tmavý do zelená?:-(

hafikov:teba som nevidela, ani nepamätám...:-K

Já sbírala do plastové litrové nádoby a nepěchovala jsem je.:-K

Tak kolik květů je vlastně litr pampelišek ??? Už začínají qvést a já nevím ,kolik jich mám natrhat ! :-(;-(

finetoxix: jo, ještě pořád, ale ve středu stáčím ovoce neovoce, víno se porčistilo, tak jsem zvědav :)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
domácí pampeliškové víno, víno z pampelišek, výroba pampeliškového vína, víno z mirabelek, vino s pampelišek, jak udělat víno, mirabelky víno, domácí víno z pampelišek, pampeliškové, papeliškové víno, pampeličkové víno, jak se dela pampeliskove vino, panpeliškové víno, recepty na vino, pampeiškové víno, recept na vino, pmpeliškové víno, víno z pampelišek recept, mirabelky-víno, pampeluškové víno

Suroviny:
květy pampeliškové, cukr, citron, pomeranče, droždí

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu