Dort Pavlova
Vypadá jako nadýchaný obláček a také tak chutná. Sněhově bílým něžným dortem Pavlova okouzlíte naprosto každého. Příprava chce trochu cviku, ale pokud dodržíte tento postup, nemusíte se bát, že by se vám božský dezert nepovedl.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 951 kJ / 944 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 13,20 g |
| Tuky | 4,13 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 265 mg |
| Sůl | 0,53 g |
| Sacharidy | 213,58 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bílky vyšleháme na sníh a postupně do něj po lžících zašleháme cukr. Šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Když promneme mezi prsty trochu sněhové hmoty, neměli bychom cítit krystalky cukru.
Krok 2: Ke sněhové hmotě přidáme ocet, vanilkové aroma a nakonec přes sítko prosejeme škrob a ručně promícháme. Vznikne krásně tuhá a sněhově bílá hmota.
Krok 3: Připravíme si nízký plech a vyložíme jej pečicím papírem. Doprostřed plechu naneseme sněhovou hmotu a rozetřeme do kruhu a průměru 24-26 cm.
Krok 4: Troubu předehřejeme na 150 °C horní/dolní ohřev. Vložíme do ní dort a okamžitě troubu ztlumíme na 140 °C. Pečeme 15 minut a troubu ztlumíme na 120-130 °C. Pečeme asi 65-75 minut. Během pečení troubu neotevíráme.
Krok 5: Po upečení lehce pootevřeme dvířka trouby a korpus v ní necháme dojít a zcela vychladnout.
Krok 6: Po vychladnutí zdobíme dort krémem z mascarpone a šlehačky nebo jen ušlehanou šlehačkou a zdobíme ovocem.
Zveřejněno 10. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Pavlova
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pZXr
Moje poznámka
Dort Pavlova
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pZXr
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 7 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 7 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 7 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 7 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 9 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 10 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 10 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 11 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 11 hodinami
Tématické fráze:
pavlův dort,
pavlův dort recept,
moučník pavlova,
recept na pavlův dort video,
dort pawlova,
recept na dort,
dort z bílků,
dort recept,
mini dort pavlova,
dort,
dortíky pavlova,
recept na dort z bílků,
dortpavlova,
bilkovy dort,
pawlova dort,
zákusek pavlova,
bezlepkový dort recept,
dort pavlova mini,
recept dort,
bezlepkový dort
Suroviny:
bílek,
cukr krupice,
ocet,
vanilkové aroma,
škrob,
smetana ke šlehání,
ovoce
Komentáře (76)
Kdyby náhodou někdo viděl moji ódu, poraďte mi.?v neděli pojedu "na čisto"... A brala bych radu.. šlehačka raději se stužovačem? A mixované ovoce nad nebo pod šlehačku... Chci dát zase borůvky a asi nasekané pistácie.
Použila jsem škrob z tapioky a ocet (obyč., přiznávám) a úplně bez problémů.
Krájet to šlo taky krásně, nepraskalo to, no pohádka.
Musím říct, že se povedl na 1*
Nestačila jsem bohužel udělat foto, protože do 15 minut byl snědený.
Doufám, že se mi příště opět tak povede...
Díky za tento recept.
Dopisuji : dopadla kupodivu velmi dobře, ještě je ve vypnuté troubě, zítra ráno ozdobím a možná dám i fotku
Recept je tu pomalu 4 roky, tak proč za tu dobu administrátor neopravil v rcp renonc vzniklý patrně blbým překladem do češtiny? Ne každý čte komentáře...
Do PAVLOVA se dává škrob a je jedno jaký.
Škrob může být:
kukuřičný (Gustin, Maizena)
bramborový (Solamyl, Amylon)
ságo, manioka (tapioka) - ale tyto v Pavlova odzkoušené nemám...
podstatné jméno
kukuřičná mouka
kukuřičný škrob
Ale nevím zda se u nás sežene jen samotný kukuřičný škrob
chci ho udelat jako narozeninovy dort..a chci se zeptat, zda ho mam dat do lednicky uz se slehackou i ovocem? tedy neroztece se mi slehacka? mam dat ztuzovac? nerozmoci mi to jahody(cerstve)?
dekuju
Než začnete šlehat je dobré přidat trošku studené vody a špetku sole.Cukr zašlehávat hodně pomalu musí to být v konečné fázi hodně husté. Já udělám kopec a neobracím to. Výborný je na šlehačku passionfruit, ale tady se asi těžko dostane, používám jahody. Když se to povede je to luxus !!! Musíte to hodně vychladit několik hodin v ledničce.
No nic kazdopadne hodne stesti a kdyz vam to vyjde z jine mouky nez kukuricne tak dejte vedet. Vyzkouset se ma vse.
Mám dotaz. Nemám kukuřičnou mouku. Je to stěžejní surovina nebo ji lze něčím nahradit např. polentou nebo pšeničnou moukou? Ď. za odpověď