Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční beránek velký

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mneneznas

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Ozdobený beránek v čele slavnostního stolu je tradicí našich Velikonoc. Tradičně se peče na Bílou sobotu. Důležité je formu dobře vymazat, do všech záhybů, a vysypat moukou, aby se nám beránek po upečení krásně vyklopil.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 823 kJ /
4 738 kcal
Bílkoviny114,08 g
Tuky178,36 g
Vláknina21,00 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 683 mg
Sůl1,90 g
Sacharidy658,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Velkou oboustrannou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 3: Žloutky, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny, postupně vmícháme horkou vodu a ořechy. Vše dobře promícháme. Krok 4: Přidáme mouku a prášek do pečiva, ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta. Krok 5: Těsto nalijeme do formy na beránka. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Krok 6: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 7: Vyklopíme, necháme vychladnout a pocukrujeme nebo polijeme polevou a ozdobíme mašlí.

TIP: Jak na bílkovou ledovou polevu

Zveřejněno 2. 3. 2010

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční beránek velký

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/99Dx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční beránek velký

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/99Dx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Lenka Rybáčková:já většinou chvíli počkám a ještě za tepla vyklopím;-)...nepropichuji

Lenka Rybáčková 25. 3. 2016 08:47
Ženy,mám na vás prosbu,budu také péct beránka ve hliněné formě ale nevím si rady s tím zda jej mám ihned po upečení vyklopit a propícht a nebo necht vychladnout ve formě.prosím poradte.děkuji a krásné svátky jara.

k vánocům jsem dostala větší formu beránka.. tak v předstihu jdu také zkoušet podle tohoto receptu.. snad se podaří:-?

To jsem ráda že se beránek povedl a že vám chutná. :-))

Joooj,jedno z mála těst které jde bez problému vyklopit. :yes::yes: A jak chutná MŇAM...

Sneuck, těsto se dá jen do jedné půlky a přiklopí. Beránek na fotce je též z oboustranné formy. Těsto nabude a mě se stává že i mírně po okraji vyleze ven, ale nelekat se. Aby se beránek dobře vyklopil mažu máslem a tam kde se mi to nezdá máznu ještě štětečkem olej důkladně vysypu moukou. Babička mi radila co jí vždy pomohlo po upečení nechám asi 10 minut a pak namočím utěrku do ledové vody a formu zabalím a těsto se pustí.;-) Hodně úspěchů přeje Jana:yes:

Sneuck, protože se mi ne vždy podařilo beránka z formy vyklopit a taky jsem neměla kontrolu nad stavem propečení, odbourala jsem zadní díl formy a peču to jen tak. Ono to stejně trochu nabude a není to skoro poznat. Ale klidně to můžeš udělat jak píšeš a pak to něčím slepit, nebo spíchnout špejlí. Ale pak je dobré oba díly trochu seříznout aby na sebe lépe pasovaly.Tak ať se beránek podaří.:yes:

Ahoj holky, jdu péct beránka poprvé a proto mám (pro mne dost důležitý) dotaz. Mám formu po babičce - oboustrannou. Rozdělíte těsto do přední i zadní strany, pečete zvlášť a pak slepíte třeba marmeládou, nebo pečete jen v jedné, tu zadní přiklopíte a těsto stoupne i do té druhé? Prosím, poraďte. Babičky se zeptat nemůžu, už umřela. Díky moc, H. :-*

Ahoj Ivono, doma mám asi osm různých forem, ale vždy jsme pekli
" Velikonočního beránka" péct velikonoční ovečku, to nikdo neříkal, takže peču beránka, :-)):-)) Je to tak nějak zakořeněné.
Přeji vám i ostatním Veselé a krásné velikonoce!!!!!!
Ať se podaří Beránek i Ovečka,:yes::yes: pečení zdar Jana

Zdravím, tohle je ale ovečka, máme ji také, beránek máme taky, ale vypadá jinak, má kulaté rohy. Mějte se.:-8

Ahoj Marcelko, mám formu po babičce a na spodní straně měří 34 cm a na výšku má 24 cm od vrchu hlavy po bříško. Pekla jsem tohoto beránka poprvé a těsto jen lehce "vykouklo" ven možná tak 2 lžíce.Jinak byl moc dobrý. Také ti přeji krásné Velikonoce a krásného beránka na stole. Jana:-K:-K

Ahoj Jani, beránek je moc pěkný. :yes: Dneska jsem si koupila keramickou oboustrannou formu na beránka. Píšeš, že je to recept na velkou formu. Jak velkou formu tedy máš? Kolik má beránek na spodní straně na délku? Četla jsem nějaké diskuze na internetu a tam někdo říkal, že když dělá recept ze 6 vajec, těsto vytéká z formy. Také se ti to stalo? Děkuji za odpověď a přeji krásné Velikonoce. :-K

:yes::yes:

Díky za kladné ohlasy:-))

Moc pěkný:yes:

Načíst další komentáře (4)

Tématické fráze:
velikonocni beranek, velikonoční beránek recept, beranek recept, velikonoční beránek forma, recept na velkeho beranka, forma na velikonočního beránka, velikonoční beránek recepty, peceny beranek, recept na velikonočního beránka velkého, pečení beránka, recept na velikonočního beránka, pečený beránek velká forma, recept velikonoční beránek, beránek velikonoční, velikonoční moučníky, peceny velikonocni beranek, recept na beranka, velikonoční beránci formy, recept na velkeho velikonocniho beranka, forma velikonocni beranek

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, cukr vanilkový, voda, ořechy vlašské, mouka polohrubá, prášek do pečiva, tuk, mouka

Přidat fotografie receptu