Krkovička se staročeským zelím
Vepřo-knedlo-zelo je naše téměř národní jídlo, kde se knedlíky s masem připravují téměř všude stejně, a největší odlišnosti jsou právě v přípravě zelí. Liší se kraj od kraje a hospodyňky si na své receptuře zakládají.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 710 kJ / 1 126 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,71 g |
Tuky | 52,68 g |
Vláknina | 13,60 g |
Cholesterol | 240 mg |
Sodík | 289 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 55,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nakrájíme slaninu na kostičky, vyškvaříme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
Krok 2: Zelí pokrájíme, osolíme, opepříme, okmínujeme, promícháme s cibulí a špekem.
Krok 3: Zalijeme malým množstvím vody (asi 1 dl). Dusíme asi půl hodiny. Hlídáme, aby se voda úplně nevypařila, ale moc jí nepřiléváme.
Krok 4: Když je zelí měkké, zaprášíme asi jednou lžící hladké mouky a provaříme, dochutíme octem a cukrem, jak jsme zvyklí, někdo má raději sladší, někdo kyselejší.
Krok 5: Maso osolíme, opepříme a v pekáči orestujeme, aby se zatáhlo. Přidáme pokrájenou cibuli a česnek, případně koření. Pak podlejeme vodou a klasicky upečeme do měkka.
Krok 6: Podáváme se zelím a knedlíkem.
Zveřejněno 2. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krkovička se staročeským zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6xR
Moje poznámka
Krkovička se staročeským zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6xR
Nejnovější recepty
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 14 hodinami
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno před 20 hodinami
Sezamové sušenky
Přidáno před 22 hodinami
Ředkvičky naložené v jablečném octu
Přidáno před 22 hodinami
Hrnkové řezy s tvarohem a marmeládou
Přidáno 31. 3. 2025 06:01
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno 30. 3. 2025 16:22
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička z trouby
lunav1 před 1 hodinou
Bramborové špecle
ZboSy před 1 hodinou
Boloňská omáčka
Moanka před 2 hodinami
Asijský pikantní zelný salát
Sahula před 12 hodinami
Kuřecí na pepři a slanině
Janet.P před 13 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Milanito před 14 hodinami
Obalovaný gothaj
radekfiala před 14 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
83spacir před 16 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
TherreSka před 16 hodinami
Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování
Fitulka před 16 hodinami
Tématické fráze:
vepřová krkovice se zelím,
zahuštění zelí,
zelí k masu,
jak zahustit zelí,
veprova krkovicka se zelim,
krkovička,
vepřová krkovice na kyselém zelí,
vepřová krkovice na kyselém zelí,
krkovička recepty,
nadívaná krkovice recepty,
zahuštěné zelí,
vepřová krkovice na zelí,
zahuštěné kyselé zelí,
zahuštění bramborou,
zeli zahustene bramborou,
jak upéct krkovici,
jak upéct krkovičku,
zahustovani zeli,
kyselé zelí zahuštěné bramborem,
jak se dělá zelí
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
slanina,
cibule,
pepř mletý,
sůl,
kmín drcený,
ocet,
cukr,
mouka hladká,
krkovice vepřová,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
česnek,
koření grilovací
Komentáře (11)