Historické dorty: Lanýžový pro Shirley Temple
Lanýžový dort pro Shirley Temple je sladkým klenotem zlaté éry Hollywoodu, kdy se slavní herci i jejich fanoušci nechávali unést kouzlem vybraných lahůdek. Tento bohatý čokoládový dort, připravený z kvalitní čokolády a jemných lanýžových krémů, byl vytvořen pro nejlepší dětskou filmovou hvězdu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 44 079 kJ / 10 535 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 215,20 g |
Tuky | 706,24 g |
Vláknina | 45,94 g |
Cholesterol | 5,39 g |
Sodík | 1,95 g |
Sůl | 4,19 g |
Sacharidy | 765,56 g |
Postup přípravy
Krok 1: V předstihu připravte základ na lanýžové pralinky: Smetanu ohřejte v mikrovlnce či v rendlíku na plotně téměř k varu, rozpusťte v ní nalámanou čokoládu, máslo, moučkový cukr a vše dohladka vymíchejte. Jemný základ ochuťte tuzemákem (dávku dodržte, byť postup svádí k vyššímu množství, krém by ovšem neztuhnul!) a nechte jej pod folií v chladu do druhého dne odležet. Z tuhé hmoty odebírejte lžičkou kousky o velikosti ořechu, ze kterých vytvarujete kuličky (truffles) a necháte je opět v chladu ztuhnout. Každou pak obalte v práškovém kakau.
Krok 2: Upečte korpus: Oddělené žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem a po troškách do pěny zapracujte rozehřátou vlažnou čokoládu. Jemně nastrouhané „lískáče“ promíchejte se strouhanou citrónovou kůrou a směs vmíchejte stěrkou nebo metlou střídavě s pevným sněhem z bílků do vyšlehaného čokoládového základu. Pěnovité těsto rozetřete do 3 kruhových forem o průměru 26 cm vyložených papírem na pečení a korpusy v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 12 minut, péct se musí všechny najednou!). Hotové nechte vychladnout.
Krok 3: Připravte krém: V kotlíku nad párou vyšlehejte vejce s cukrem, rozehřejte v teplé pěně čokoládu a hmotu nechte zchladnout. Mírně vlažnou zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla. Získáte jemný hebký krém.
Krok 4: Jeden z upečených plátů uložte na podnos, pokropte ho tuzemákem a potřete větší čtvrtinou krému. Přidejte další plát a postup zopakujte. Složený korpus nakonec potřete zbylým krémem a nechte jej krátce zchladnout. Střed ztuhlého dortíku nakonec posypte nasekanými lískovými oříšky, po obvodu vytvořte pomocí sáčku s řezanou špičkou věnec větších pusinek a do středu každé posaďte lanýžovou pralinku.
Zveřejněno 19. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Historické dorty: Lanýžový pro Shirley Temple
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kPDK
Moje poznámka
Historické dorty: Lanýžový pro Shirley Temple
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kPDK
Nejnovější recepty
Velikonoční minizákusky
Přidáno před 5 hodinami
Obložené vejce
Přidáno před 13 hodinami
Vajíčková pomazánka s pažitkou
Přidáno před 13 hodinami
Vajíčková pomazánka s petrželkou a okurkou
Přidáno před 13 hodinami
Vajíčková pomazánka s hráškem
Přidáno před 13 hodinami
Nádivka podle naší babičky
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mrkvové řezy s mascarpone
Lusyl před 10 minutami
Piškotový beránek
Pajkujka před 50 minutami
Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami
JulkazPaseky před 1 hodinou
Velikonoční plnka/nádivka
Lucie1001 před 1 hodinou
Kuře na zelí
Walderama08 před 1 hodinou
Nadýchaný piškotový korpus
princeesofpink před 1 hodinou
Pampeliškový med
MiraAbel0S2 před 1 hodinou
Holandské řízky
Lucek před 2 hodinami
Velikonoční nádivka
zackovam před 2 hodinami
Bramborové knedlíky
Smakoun před 2 hodinami
Tématické fráze:
lanýžový krém,
nejrecepty,
nejrecepty.cz řezy,
lanyžovy krém do dortu,
www nejrecepty cz,
čokoládový lanýžový dort,
cukroví recepty na úžasné cukroví "lanýžové pralinky",
pralinky a lanyzky recept foto,
historicke recepty,
lanižovi dort recept,
dorty kdysi,
lanýžový krém s mascarpone,
lanýžové pralinky ořechové,
čokoládovo orechovy lanyzovy dort s orechy,
recept na lanýžový krem,
lanýžový krém recepty,
lanyzovy krém z mascarpone,
recepty lanyzovy krém,
savinec jiří,
dnešni nové recepty
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
čokoláda hořká,
ořechy lískové,
citron,
rum,
vejce,
cukr krupice,
čokoláda hořká,
máslo,
ořechy lískové,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
čokoláda,
máslo,
cukr moučkový,
rum,
kakao
Komentáře (8)