Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Významné dny – neděle, 1. prosince 2024

Den koláčů Národní den

Den koláčů

Dnes si koláče dopřáváme mnohem častěji, nejen na poškádlení jazyka, ale míváme koláče na snídani či svačinu. A těch druhů, co jich je, každý koláč… Číst dál

Následující významné dny

Den něčeho smaženého Národní den

Den něčeho smaženého

pondělí, 2. prosince 2024

Šťavnatý řízek, křupavý dozlatova usmažený bramborák, růžičky květáku v trojobalu, nebo česká klasika – smažák. Smažit se dá téměř vše, na co člověk… Číst dál

Den Sacher dortu Národní den

Den Sacher dortu

čtvrtek, 5. prosince 2024

Jak už to často bývá, ty nejlepší věci vznikají náhodou nebo nedopatřením. Jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Psal se rok 1832, kníže Metternich… Číst dál

Svátek svatého Mikuláše Svátek

Svátek svatého Mikuláše

pátek, 6. prosince 2024

Na Mikuláše můžeme děti obdarovat různými sladkostmi, ale i ovocem. Obzvlášť potěší vlastnoručně pečené postavičky Mikulášů, čertů či andělů. Můžete… Číst dál

Den cukrové vaty Národní den

Den cukrové vaty

sobota, 7. prosince 2024

Cukrovou vatu v dnešní podobě známe teprve od konce 19. století. Vyrábí se za pomoci speciálního přístroje, ve kterém se cukr při vysoké teplotě… Číst dál

Den brownies Národní den

Den brownies

neděle, 8. prosince 2024

Brownies poprvé upekl v roce 1893 chicagský cukrář na přání majitelky hotelu, ve kterém byl zaměstnán. Od té doby se receptura brownies již trochu… Číst dál

Den pečiva Národní den

Den pečiva

pondělí, 9. prosince 2024

Říká se – denní chléb, ale “pečivo” není pouze chleba. Lidé mají mlsné jazyky a neustále vymýšlejí nové chuťové kombinace i tvary, a proto můžeme v… Číst dál

Den světlého ležáku Národní den

Den světlého ležáku

úterý, 10. prosince 2024

Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst dál

Den bagelu Národní den

Den bagelu

středa, 11. prosince 2024

Bagely (čteme “bejgly”) se začaly péct už okolo roku 1610 v židovské komunitě v Polsku. Těsto z pšeničné mouky je podobné rohlíkovému, je však… Číst dál

Marie