Den artyčoků
Národní den
Nádherná majestátní rostlina svým fialovým květem nápadně připomíná bodlák, je však mnohem větší. Nenechte se ale zmást, neslouží pouze pro potěchu oka – je to také delikatesa, která významně přispívá našemu zdraví. Jak připravovat artyčoky, které mají svůj den 16. března, se dozvíte v našem článku.
Artyčoků existuje několik druhů, pro potravinářské účely však využíváme pouze jeden – artyčok kardový. Ostatní odrůdy sice potěší svými krásnými květy, ale pro použití v kuchyni se nehodí. Konzumujeme nerozkvetlá poupata, která mají nejčastěji zelenou barvu s nádechem fialové. Obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporují činnost jater – tím přispívají k celkové očistě organismu. Navíc neobsahují žádný tuk a v jednom artyčoku sníme pouze 25 kalorií. Mladé artyčoky můžeme konzumovat syrové, ty starší se dají vařit, péct či grilovat plněné různými náplněmi, ale také nakládat do nálevu či oleje. Nakládaný artyčok se dá poměrně jednoduše sehnat v obchodě, a my tak ušetříme spoustu práce s čištěním artyčoku syrového.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Artyčok je teplomilná rostlina, podobná bodláku. Artyčok kardový se využívá jako potravina. Je skvělým léčivem na játra a žlučník, prospívá i diabetikům. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.
Jak artyčok očistit?
Při výběru artyčoku dbáme na jeho čerstvost a kvalitu. Růžice musí být pevná a vnější lístky by neměly být oschlé. Předtím, než artyčok uvaříme, jej musíme očistit. K tomu potřebujeme malý a velmi ostrý nožík.
Začneme od spodu růžice, plochými řezy odstraníme všechny vnější krycí lístky z celé růžice. Jsou velmi tvrdé, a proto nepoživatelné. Pak odřízneme horní třetinu růžice, kterou také k vaření nepoužijeme. Srdíčko, které nám zůstalo, začistíme od zbytků stonku a ihned potřeme citronovou šťávou. Tak zabráníme oxidaci a změně barvy. Nakonec ze středu srdíčka vyřízneme vlákna (vlasy), které jsou nepoživatelné. Čím starší artyčok koupíme, tím více těchto vláken obsahuje.
Takto očištěný artyčok vaříme 30-45 minut ve vodě s trochou octa nebo citronové šťávy, aby si zachoval svou barvu. Uvařený artyčok pokapeme olivovým olejem, odtrháváme jednotlivé lístky a namáčíme je do omáčky podle chuti. K jemným artyčokům se skvěle hodí například krémová holandská omáčka, hotová za pár minut.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den artyčoků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Luxusní a rychlý makovník: Na vláčný a kyprý moučník je potřeba kvalitní mák, jemnost dodá smetana a bohatší chuť máslo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů