Den avokáda
Národní den
Avokádo se těší čím dál tím větší oblibě. Důvod je nasnadě – tyto krémové zelené plody s velkou peckou uprostřed jsou nejen chutné, ale mají také nesčetné množství prospěšných účinků na organismus. I proto si toto exotické ovoce zaslouží svůj den v kalendáři – Den avokáda připadá na 31. července.
Avokádo má v kuchyni velmi pestré využití, jde o velmi všestrannou ingredienci. Můžete si jej vychutnat ve slaných pokrmech, ale i salátech či dezertech. Odhalit jeho kulinářský potenciál vám mohou pomoci naše recepty. Takovou klasikou je guacamole, oblíbený dip připravovaný především z rozmačkaného avokáda. Guacamole připravíte jednoduše tak, že rozmačkáte zralé avokádo a smícháte ho s rajčaty nakrájenými na kostičky, jemně nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, limetkovou šťávou. Dále přidáme sůl a pepř. Chuť lze zpestřit papričkami jalapeños či přidáním koriandru nebo kmínu. Guacamole se podává s tortillou nebo jako příloha k oblíbeným mexickým pokrmům.
Avokádo je plodem rostliny s poměrně poetickým názvem – hruškovec přelahodný. Svým tvarem dokonce hrušku připomíná a říká se mu také máslová hruška.
Co připravit z avokáda
Avokádo je také skvělým doplňkem salátů. Stačí avokádo nakrájet na plátky či kostičky a smíchat s dalšími salátovými ingrediencemi (rajčaty, okurkami, vajíčky...). Pro zvýraznění chuti se hodí přidat olivový olej. Plátky avokáda je výborné přidat také do sendvičů a wrapů. Další možností je z avokáda připravit výtečnou pomazánku, ta má sytou máslovou chuť. Jednoduchou a rychlou pomazánku zvládne každý. Podáváme ji na pečivu nebo jako dip se zeleninou.
A co avokádo a smoothie? Také skvělá volba – dejte dohromady zralé avokádo s banány, mangem či lesními plody a máte výživný nápoj. Z avokáda můžete také připravit krémové pudinky, pěny či zmrzlinu. Jemná chuť avokáda jej umožňuje zkombinovat s velkým množstvím ingrediencí.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den avokáda?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku