Den bourbonu
Národní den
14. června se po celém světě slaví, pozvedněte sklenice a přiťukněte si na Den bourbonu ideálně právě tímto alkoholickým mokem. Víte, jaký je rozdíl mezi whisky a bourbonem? A máte rádi elegantně jemné drinky v malých sklenicích, které vás nutí rozjímat?
Bourbon je americká whiskey, která se připravuje z 51-80 % kukuřice, destilát obsahuje minimálně 40 % alkoholu, ukládá se ke zrání do nových dubových ožehlých sudu a pochází ze Spojených státu amerických. Pokud splňuje nápoj tyto podmínky, můžeme jej označit jako bourbon. Zlatý mok pochází konkrétně ze státu Kentucky z okresu Bourbon County, kde v 18. století došlo ke zrození bourbonu, když se farmáři snažili zužitkovat nadbytek kukuřice. Sudy dávají tomuto americkému nápoji charakteristickou dřevitou chuť s kouřovým nádechem, ale zároveň je sladší než ostatní whiskey a má medové tóny. Pokud jste milovníci whiskey a dokážete při ochutnávání cítit leckterý rozdíl, možná máte doma poklad a ani to nevíte. Je neuvěřitelné, že některé lahve stojí po čase i tisíce dolarů.
Jak se pije whiskey?
Bourbon pijeme při pokojové teplotě a můžeme si jej naředit vodou opět pokojové teploty. Led ani soda do této whiskey nepatří, neboť narušují jeho chuť. Do sklenice s tlustým dnem nalijeme tolik bourbonu, aby zaplnil čtvrtinu sklenice. Je to proto, že v dalším kroku musíme k alkoholovému moku přivonět, poté si dát doušek a pozdržet jej v ústech, nakonec po polknutí tekutiny vydechneme nosem. K bourbonu se hodí mnoho občerstvení, ale ideální je prý doutník. Pokud hledáte recepty, do kterých whiskey patří, rádi vám pomůžeme s hledáním, neboť kapka jemného amerického alkoholu udělá zajímavější dezert i chutnější maso. Nevěříte? Vyzkoušejte.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bourbonu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Z Hamburku do USA a zase zpátky: Hamburger začínal jako jídlo přetížených dělníků
Kukuřičná zrna se hodí do polévek, omáček, rizot, salátů i k zapékání. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty
7 jídel, která se neobejdou bez alkoholu: Vyzkoušejte "opilé" dobroty pro náročné jazýčky