Den burrita
Národní den
Patříte k milovníkům mexické kuchyně? Oslavte 7. dubna Den burrita, lahodnou tortillou s hovězím masem, zeleninou a kořením. Burrito se výborně hodí jako pokrm do ruky, který si pohodlně vychutnáme i bez příboru, na cestách, nebo na výletě.
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto oblíbeném pokrmu zvaném burrito, jehož moderní verze je v USA známá jako Tex-Mex. Ve španělštině je doslovný překlad názvu "oslík", protože jídlo svým tvarem připomíná balíky převážené na oslím hřbetě. Burrito se snadno konzumuje jako jídlo do ruky, a protože jsou v Mexiku rychlá občerstvení na každém rohu, není se čemu divit, že ho zde milují. Základem jsou tradiční mexické tortilly z pšeničné mouky, které se plní hovězím masem, omáčkou, kořením a zeleninou. Burrito se následně zapeče, nebo osmaží, aby tortilla byla na povrchu křupavá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit domácí burrito
Nejdříve si připravíme tortilly, které jednoduše zvládneme doma, nebo koupíme již hotové. Dále potřebujeme hovězí maso, nejčastěji mleté, nebo steak, který orestujeme na pánvi a nakrájíme na tenké nudličky. Ostatní suroviny přidáváme podle naší chuti. Do tradičního burrita patří uvařené fazole, rýže, nastrouhaný sýr a zelenina (salát, kukuřice, rajčata). Dochutíme kořením v podobě chilli a koriandru a přidáme omáčku ze zakysané smetany, salsu, nebo guacamole z avokáda. Celou náplň navrstvíme na polovinu placky a tortillu zavineme. Takto připravené burrito osmažíme na sucho na pánvi, nebo krátce zapečeme v troubě. Pokud si budeme brát burrito sebou na výlet, stačí jen zabalit do alobalu, který udrží teplotu pokrmu a můžeme vyrazit.