Den červeného vína
Národní den
Víno je jeden z nejstarších alkoholických nápojů, které lidstvo zná. Bývá mu přezdíváno nektar bohů. Den červeného vína slavíme 25. srpna jako poctu tomuto nápoji výtečné chuti. A proč si zaslouží svůj vlastní den?
Víno je považováno za symbol radosti a tvořivosti. Pokud se to s ním ovšem nepřežene. Víno má bohatou historii, která sahá až do starověku, a bylo vždy spojováno s oslavami a radostnými událostmi. Víno je alkoholický nápoj z moštu z vína nebo z klasických hroznů. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká alkohol, který ve víně tvoří cca 9-15 %. Existuje mnoho různých druhů červeného vína, které se liší jak v chuti, tak ve výrobě.
Jak vařit s červeným vínem
Den červeného vína je ideální příležitostí í pro ochutnávání různých druhů vín a objevení nových oblíbených chutí. Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá surovina pro vaření. Sladká vína se obvykle přidávají do dezertů. Víno používala při pečení Božích milostí již kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. Červená vína se hodí ke všem tmavým masům, tedy především k hovězímu a ke zvěřině. Ale nemusí to platit vždy. U omáček se lze pustit do protikladů - tj. použít červené víno do světlých omáček a bílé do tmavých omáček. Během vaření přidávejte víno do omáčky po lžících, dokud nedosáhnete požadované chuti. Je výborné také k podlévání pokrmů v troubě. V kombinaci s olejem poslouží i jako marináda – maso bude křehčí. Existuje několik pravidel, které byste měli dodržovat. Nemíchejte v jednom jídle různé druhy vína. A zcela zásadní pravidlo: Nikdy nedávejte do jídla víno, která vám nechutná a sami byste je nepili.