Den Více bylinek a méně soli
Národní den
Více bylinek, méně soli – to není reklamní slogan, i když by klidně být mohl, ale svátek, který připadá každoročně na 29. srpna. Je všeobecně známo, že se solí by se to nemělo přehánět. A ideální by bylo ji nahradit zmíněnými bylinkami.
Není umění vařit se solí, ale bez soli, zazní v oblíbené pohádce. Sůl coby ochucovadlo používá většina z nás. Lidský organismus v určitém množství sůl potřebuje, ale nemá se to přehánět. Nadměrné používání soli je totiž pro organismus škodlivé. Sůl je možné nahradit bylinkami. Pokud si dáte na rajčata bazalku, sůl už netřeba. Bazalku ostatně můžete přidávat místo soli do řady pokrmů. Hodí se na maso i mořské plody. A použít můžete i další bylinky - koriandr, zázvor a další.
Jak využít bylinky v kuchyni
Bylinkami můžete také třeba zlepšit chuť dušených brambor. Hodí se oregano, majoránka, tymián, pažitka a petrželka. Lze použít i chuťově velmi aromatický libeček. Opět platí jednoduchá rovnice - čím více bylinek, tím méně soli. Na výběr je široká paleta bylinek. Například koriandr je opomíjená zelená bylinka a zároveň koření, které si pomalu nachází cestu i do naší kuchyně. Čerstvé bylinky skladujeme v lednici a pokud jich máte více, doporučujeme je zamrazit. Ideální je pěstování vlastních bylinek klidně i na malém balkoně.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den Více bylinek a méně soli?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 14 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 20 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 20 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo
Levný letní oběd: Dušené brambory na osmažené slanině voní bylinkami a velice snadno se připravují
Koriandr je opomíjená zelená bylinka a zároveň koření, které si pomalu nachází cestu i do naší kuchyně